Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

понеделник, 11 август 2014 г.

НЕФРИТ- „КАМЪКА НА ЖИВОТА“




Една техника от древността – лечение с камъни. Тя отново навлезе в живота ни. Стоунтерапия (в това число и лечение със скъпоценни камъни) не е само мода, а една извънредно полезна процедура, отнемаща стресовото състояние, на което са подложени много хора в нашето напрегнато време. Всеки природен камък, използван за лечебен масаж, отдава своята положителна енергия и възстановява силите.

За изработката на предмети за масаж се прилагат най-енергоемките, мощни и многофункционални полускъпоценни камъни, подбрани според въздействието им върху човека. Обикновено това са нефрит или жадеит, по-рядко – сардоникс, халцедон.

Нефритът е камък, който китайците ценели много и са го нарекли “камък на живота”. Това е техният национален камък. Китайските философи приписвали на на нефрита пет основни свойства, отговарящи на шестте душевни качества;


Неговият мек блясък отговаря на милосърдието, неговата твърдост – на умереността и справедливостта; полупрозрачнотта е символ на честността; чистотата – въплъщение на мъдростта, а неговата изменяемост олицетворява мъжеството. Една стара китайска пословица казва “Златото има цена, но нефритът е безценен”.

Нефритът се е използвал още през Бронзовата епоха. Хората са го използвали като камък за изработка на много здрави (трайни) оръжия и оръдия на труда, а по-късно са го използвали за предмети и украшения.

Статуя на Буда висока 6 метра, направена от монолитен къс нефрит, млечен на цвят – сега се намира в Китай.

Надгробна плоча в гробницата на Тамерлан, се състои от монолитен къс черен нефрит.

Саркофагът на цар Александър III в Русия e изцяло гравиран със сибирски нефрит.

През 1968 год. в китайската провинция Хебей, войници случайно открили гробницата Лю Шеня – принц Чуншан и неговата съпруга Тоу Ван, които живели през II век п.н.е. Техните тела били напълно тленни, но погребалните одежди били съхранени. Те били направени от хиляди късчета обработен и полиран нефрит. Всяко парче било свързано със съседните такива със златна тел.

Китайците казвали: “ Благородният мъж без причина не разделя с нефрита”. Нефритът е “кралят на полускъценните камъни”. Той бил любимият камък на китайските императори дори през нашата епоха. Това е един универсален лекар, който въздейства на всички области в организма.

Притежава оздравителен ефект, лекува психични заболявания и депресии, болести на нервната система. Нормализира работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата система, премахва дискомфорта в повечето органи – далак, бъбреци, стомах и черва, сърце…


Подвластни са му подутия корем, камъни в бъбреците и заболявания на костите. Масажът с нефрит нормализира налягането, премахва главоболието, благотворно въздейства на имунната и ендокринната системи, особено на щитовидната жлеза.

При използване, нефритът лекува нарушената обмяна на веществата, помага да се справим с излишните килограми, притежава подмладяващ ефект – нефритът е способен да забавя стареенето на организма.

Нефритът с всички свои качества бил познат в Шумерия, Асирия, Вавилония и Анатолия. Той се появява в историята на човечеството още в каменния век. От негови отломки са се получавали отлични ножове, рендета, тесли.
Нефритът в древността имал голямо сакрално значение – поставяли са го в устата на починалите, за да им осигурят“ втори живот” след погребението, украсявали гробниците на вождове и владетели, инкрустирали оръжия и пояси на войни, гравирали статуетки на идоли, съдове, дори мебелни и интериорни детайли.

Според легендата Богинята Иштар носела на пояса си нефрит. Той бил много ценен от краля на атцеките Монтесум и Чингиз – хан, Александър Македонски и Конфуций.

Като лечебно средство нефритът е много енергоемък и помага при различни заболявания на нервната, пикочополовата и сърдечносъдовата система. Ако го носим на себе си той стабилизира сърцебиенето и артериалното налягане, лекува аритмия и зъбна болка.

Нефритът прекрасно въздейства при влажна и топла атмосфера, като започва активно да отделя полезни вещества. Затова може да се използва за масаж на засегнати органи, препоръчва се също дa се зашива на възглавници, чехли, за автомобилни седалки, полезно е да се пие и яде от нефритени съдове.

Ако камъкът се носи по дрехата в областта на стомаха, можем да се излекуваме от гастрит, даже и от язва. Като цяло нефритът способства за регенерация и възстановяване на организма, удължава живота на своя притежател.

Нефритът повишава издръжливостта и трудоспособността, помага да се издържи на всяка една трудност и да бъдат преминати препятствия в живота с по-малко въздействие върху нас самите. Той е много подходящ за морално слабите и за онези, които потъват в собствените си преживявания и не могат да се справят самостоятелно с проблемите си.

В трудни ситуации нефритът извежда своя притежател на правилния път, разширява хоризонтите, способства за необходимото благотворно изменение на съзнанието, поведението и като следствие промяна на обкръжаващата ни действителност.

В същото време нефритът е добър за сериозни и стабилни хора, които желаят да прекарат своя живот спокойно, на едно място. Той не е подходящ за притежатели с неспокоен характер, пътешественици, авантюристи, комарджии. Нефритът не донася баснословни богатства, но допринася за доходи на едно постоянно ниво, достатъчни да удовлетворят земните потребности на дадения човек – нито повече, нито по-малко.

Между другото, нефритът не е подходящ да се носи от тези, които търсят да открият втората си половинка, защото той малко ограничава кръга на общуване, за семейните двойки той осигурява благополучие, мир, дълголетие, а на желаещите да заченат, ускорява появата на дете.

Статуетка, ваза или някакъв предмет, защитава вашия дом от стихийни бедствия и бедност, запазва здравето на живеещите в дома. Между впрочем, в обработен вид като украшение, този камък не е подходящ за комбинация със злато. Счита се, че той носи най-голяма полза на земните знаци – Близнаци, Рак, Везни и Риба.


Енергетиката на камъка – това е дарение от самата природа, една възможност да приведем своя организъм в хармония и спокойствие. Едно мощно въздействие на полускъпоценния камък, допълнено с масажен и термичен ефект – добър аргумент в стремежа към здрав дух в здраво тяло.

И дори, ако вие нямате време редовно да ухажвате вашето тяло в спа салоните, вие винаги можете да направите един мини салон в своя дом с помощта на достъпните и лесни в използването си масажьори от този камък. Затова, използвайки ги за себе си, не е нужно да бъдете специалист, за да определите проблемните зони и да изберете подходящия масажьор. Погрижете се за здравето си сега – проблемите най-добре се разрешават преди тяхното възникване.

Здравето на човека е една от най-важните ценности на живота ни !

В публикацията са използвани фрагменти от – “Здоровый образ жизни”


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи