Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 30 юли 2014 г.

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ В ДРЕВНИТЕ ЛЕГЕНДИ





За скъпоценни и полу-скъпоценни камъни като амулети и талисмани се споменава в много древни ръкописи.
В древни времена човека носейки  камък е бил убеден, че камъкът има лечебни свойства, но също така влияе върху съдбата му. Вярвало се е, че мощни духове живеят вътре камъните.
Една легенда разказва, че амулета е изобретен от един мъдрец на име Ебрах, който е живял много преди Потопа.  Ебрах е открил, че при използването на талисман от камък е в състояние да повлияе на върху съдбата на хората, които чрез молитви с кристал в ръце ще намерят благословията Му.

Древните египтяни и перси били много на ясно с астрологията и установили 12-те камъка определени за всяка зодия, и така превърнали талисманите в бижута, които силно били ценени.
В един римски ръкопис се описва, че един римски сенатор Ноний, предпочел да подаде оставка,земите си  и цялото си богатство, изпадай в немилост при настоятелното изискване от страна на Марк Антоний. Последният направил всичко възможно за да се добере до този така желан пръстен с вграден Опал.

Интерес представлява историята на известния руски певец Шаляпин.  Веднъж любимата му партньорка – Юлка Попова внезапно губи своят глас. За да й помогне, Шаляпин светкавично предоставя своят пръстен с Диамант.  
Шаляпин  я увери, че пръстенът, че веднъж принадлежал  на Петър Велики и осигурява гаранция за перфектен глас и добър късмет. Тя повярвала  на историята, взела пръстена и била толкова впечатлен от неговите "магически" свойства, час след Попова връща своят глас. Но за беда тя не връща пръстена на собственика – Шаляпин.  В интерес на истината Попова никога повече не загубва своят глас.
                                                                                    
В един от апокрифите на Авицена е описан важния момент за правилния избор на амулети и талисмани.  Например при , експанзия, насилие и сприхави  хора трябва да избягват "адювант" камъните (обикновено с червен цвят).
Например, Рубин може да предизвика такъв човек да действа – да премине в агресия. Точно обратното пък, Рубина действа на меланхолици и срамежливи и плахи  хора. При тях се „събужда“ волята  за победа, прогонва меланхолията и повишава жизнеността.  Опал също е добър минерал за меланхолиците. Turquoise устройва всички хора. Като амулет и талисман ще стимулира всички добри страни на неговия собственик.

За разлика от талисманите, амулетите  предпазват  собственика си от нежелани външни и чужди влияния. Амулетът  също така има свойството да изглажда вътрешните негативни импулси, които могат да навредят на неговия собственик. Амулетът  е трябвало да се носи под дрехите,  далеч от погледа непознат. По късно се установява обратното – амулета  трябва да е видим.

Сред всички амулети най-популярните са тези, във формата на сърце. Обичаен „Ли“, така са ги наричали древните копти, които правели амулети  от карнеол , зелен яспис , базалти лазурит . „Сърцето“, което било считано за Център на живота в древен Египет, е било  обект на специално уважение и след смъртта. Те са го поставяли  в специален съд  до мумиите(Иде реч за амулети от минерали и кристали).

Египтяните вярвали, че само амулета  във формата на сърце ще се яви теглилката, везната на истина и грехове на покойника. Това било поверие, че претегляйки истина и грехове, душата ще се завърне в същата си телесна обвивка.  

„Сърце“  било представено символично със  Скарабей (насекомо от черен цвят). Това насекомо отлагало  яйцата си в човешките Часовници (чакри), като събирали негативната енергия във вид на буци и били вдигани и отнасяни от задните крака на Скарабей, според древните египтяни.  След което се виждал взрив и дим отделен от тялото на омагьосания човек. Така скарабей персонифицирал мечта на хората за безсмъртието.

Римските легионери често носели  пръстени със  скарабей вярвайки, че тези пръстени ще им  дадат кураж и сила.

В древни времена се считало,  че изображенията върху камъните ще засили "магическите" влияния.  Въпреки това, за да се постигне максималната сила, изображението трябва да съответства на свойствата на камъка, в противен случай предимства ще бъдат отслабени.

Така, китайските династии считали, че  образът на дракон върху Рубин или друг камък с подобни свойства, притежава свойството да увеличи богатството и осигури на собственика радост и здраве.
Ето и някои символики из древните ръкописи:
Фигурата на
-          сокол върху Топаз помагало на крале, принцове и магнати да получат само ползи.
-        астролаб върху Сапфир носи богатство и предоставя на потребителя с възможност да му се предскаже бъдещето.
-        лъв гравиран върху Гранат , ще защити честта и ще лекува собственика  от всички болести, ще му донесе уважение и ще го предпазва от опасности.
-         магаре върху Хрисолит позволява на собственика да си отгатне и предсказва бъдещето.
-          жаба на Берил  ще съгласува горчивите врагове и внесе хармония на тези във вражда.
-          лъв или Стрелец върху  Яспис служи като противоотрова срещу отрови и лекува треска.
-        човек със сабя върху Карнеол защитава мястото на живущите, ако камъка е от областта от Тун Дер ще предпазва собственика от бури и светкавици, както и от недостатъци.
-          една капка от Лунен камък носи мир и хармония между хората.

В древен Рим се вярвало, че амулетът, който носи защита срещу "злото око" е гравираното око в центъра на Сардоникс, заобиколен от атрибутите на всички божества - покровители на всеки един ден от седмицата:

Неделя - ден на Слънцето – се представлява от лъва,
Понеделник - ден на Луната – елен;
Вторник - ден на Марс – скорпион;
Сряда - ден на Меркурий – куче;
Четвъртък - ден на Юпитер – мълния;
Петък - ден на Венера – змия;
Събота - ден на Сатурн – бухал;

Следва…
 

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи