Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

неделя, 7 март 2010 г.

БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ ЧАСТ 1


Артикул № B1304E - Обеци от жълто злато с по 1 брилянт! 0.513Ct G/SI2 Общо тегло (гр.):2.99

Чистото злато (лат. Aurum) е светложълт, блестящ и мек метал, достатъчно мек, за да се надраска с нокът. Благодарение на голямата си пластичност може да се изтегля на много тънка нишка, което често се използва в бижутерията. От една тройунция злато (приблизително равна на 31 g), може да бъде изтеглена нишка дълга 80 km или да бъде изкован тънък лист с площ над 9 кв.м.
Чистото злато има ниска химическа активност, не взаимодейства с киселини и основи, не се окислява. В бижутерията се използва сплавено с други метали. Сплави на златото:

- със сребро – тогава придобива по-светъл цвят;
- с мед – тогава придобива червеникав оттенък;
- с желязо;
- с платина – получава бял цвят и се нарича още бяло злато.

За междубанков обмен и международна търговия се използват кюлчета с форма на монета или кубче от 99.99% чисто злато с тегло 1 златарска унция = 31.1 гр. Най-често срещаното кюлча злато е с маса 1 килограм и форма подобна на паралелепипед. Най-голямото кюлче злато е изработено в Япония и е закупено 5 дни след изработването му – то е с формата на паралелепипед и размери 40.5/19.5/16.0см. и маса 200 кг.

Интересни факти, свързани със златото:

Златото и медта са първите метали, обработвани от хора. Най-старото находище в света, където е намерено обработено злато, се намира в България, недалеч от Варна и датира отпреди 5 000 г.пр.Хр.!

Златото е много плътно. Ако в един кубичен метър, при дадени условия, водата тежи един тон, то в същия кубичен метър ще се поместят 19,3 тона злато.

След среброто, златото е най-отразяващият метал, а след медта – най-електропроводимият. Той отразява както инфрачервеното (топлината), така и ултравиолетовото излъчване. Заради тези си свойства се използва при направата на стъкла за сгради, като не само рефлектира слънчевата топлина през лятото, но и топлината отвътре (не я пропуска през прозореца), през зимата.

Името „Gold” (злато) е усвоено в английският език от индоевропейската дума „Ghel”, която значи „жълт”.

Златото е навсякъде в природата, но не навсякъде е в количества, икономически изгодни за извличане. Намира се най-често депозирано в скали или във вид на „жили”, на всякакви дълбочини под земната повърхност. Когато е депозирано в скали на повърхността или близко до нея, скалите биват взривявани, натрошени на ситно и след това, по химичен път, се извлича златото.