Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

четвъртък, 6 август 2015 г.

ТУРМАЛИН-КАМЪК ПРИТЕГЛЯЩ ПЕПЕЛТА


Турмалин-камък притеглящ пепелта, името идва от сингелезката дума "тура мали”, което означава - "камък, притеглящ пепел." Под това име минералът е донесен от Цейлон в Холандия.
Турмалини, подобно на магнита, привличат желязо и топла дървесна пепел и затова в древността е наричан "цейлонски магнит".





Структурата на турмалина включва: калий, калций, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други компоненти. Общо 26 микроелементи от периодичната таблица. Турмалините са едни от най-разнообразните по цветово отношение скъпоценни минерали.

Зависимост от състава на примеси цвета на турмалина може да бъде съвсем различен. В зависимост от цвета, кристалите се разделят в разновидности.

1. Черен турмалин – наричан още шерл, шорл, скорл и др. Името произлиза от немски - "schorl". Това е една от най-често срещаните разновидности.

2. Верделит - тъмно зелено.

3. Индиголит - различни отенъци на синьо.

4. Дравит – кафяво. Наименованието произхожда от находището Драве в Австрия.

5. Рубелит - розово до тъмно пурпурно-червено или червено.

6. Хромтурмалин - ярко зелено, съдържащ хром.

7. Многоцветен турмалин ( полихромен )– едни от най-красивите, с редуващи се зони от червено, розово, зелено, жълто и други.
Минералът е устойчив на атмосферни, физически и транспортни влияния, и поради това се натрупва насипно в депа заедно с хематит, корунд, циркон и кварц.


Магически свойства
               
Всички разновидности на турмалина имат едни и същи качества, като конкретните им цветове въздействат върху различни чакри. Турмалинът може да изгради и да поддържа мощен щит, който ще ви предпазва и същевременно ще ви дава усещане за сигурност. Като един от най- силните защитни камъни, той отблъсква страха и негативността и вдъхва самоувереност и разбиране.

Помага за балансиране на ендокринната система и обновява тялото и ума. Подобрява съня. Активирайки определени вибрации в ума и тялото, този кристал синхронизира фините тела и има силно защитно действие. Изважда на повърхността и отстранява страха и негативните състояния; мощен закрилник.

Турмалинът ще увеличи вашата чувствителност и разбиране и по този начин ще ви помогне да се концентрирате и вдъхновите. Тъй като отключва творческите способности, той е много полезен за художници, писатели, артисти, музиканти и всички останали творци на изкуството. Камъкът ще ви помогне да станете по-гъвкави и да не се ангажирате твърде емоционално с неприятните проблеми; освен това ще ви накара да бъдете по- обективни в намеренията си.

Турмалиновите жезли са много мощни, но и доста скъпи. Тъй като рядко се появяват на пазара, могат да достигнат цена от няколкостотин лева. Има равномерно оцветени или с преливащи цветове, и с дължина до 20 см. Енергията, провеждана чрез тях, се издига до високи вибрации.

Розовият турмалин - пазител на любовта. Той премахва болката и страха. Малиновият турмалин се смята за талисман на художниците. Зеленият абсорбира и охлажда страстите. Пъстрият турмалин – (половината зелен, половината червен) е камък на еротичните творчески импулси, запазва човека млад и силен.

Черен турмалин: Подпомага астралните пътувания, отработва информация от минали животи и съдейства за трансформацията към по-високи нива. Ще ви помогне да схванете абстрактните идеи. Отклонява всяка негативност и може да се използва като щит за отблъскване на физически и психични негативни енергии. Променя и отстранява вътрешната негативност. Може да накара вибрациите или събитията да забавят ход, за да може човек да ги прецени по- добре.

Ако в естествено състояние се намира в прозрачен кварцов кристал, се нарича турмалинов кварц. Черният турмалин е камък на свръхенергията, което го определя като камък на вещиците. От древността се използва за магьосничество. Черният и червеният турмалин се смятат за извънредно енергизиращи камъни способни да тласнат притежателя си към сексуални авантюри. Всички турмалини са камъни на младостта и се вярва, че запазват у човека неговата младост. Вярва се, че също така, че подобряват менталните способности на човека.








Лечебни свойства

Турмалините имат положителен ефект върху нервната система, нарушения на съня, ендокринната и имунната системи. Уникалния камък турмалин добре влияе на кръвоносната система, репродуктивната функция на организма. Камъкът неутрализира отрицателните емоции. От всички зелени камъни турмалинът е с  най-мощни качества на подмладяване.

От всички съществуващи на земята минерали само турмалинът носи постоянен електричен заряд, и за това, го наричат кристален магнит. При нагряване, турмалинът създава ниска честота на магнитното поле, излъчва аниони, които действат, както следва:

• усилва клетъчния метаболизъм, обмяната на веществата;
• подобряване на местните притоци на кръв;
• възстановяване на лимфната система;
• възстановяване на ендокринната и хормоналната системи;
• подобряване на храненето на органи и тъкани;
• укрепва имунитета;
• допринася за баланса на вегетативната нервна система (система за възбуждане и потискане на психиката);
• осигуряване на живителната енергия на организма;
• подобряване качеството на кръвта, стимулира кръвообращението и разреждането на кръвта, така че тя да отива към най-тънките капиляри, предавайки жизненост на тялото.
•почиства кръвоносните съдове, зарежда плазмата.
• да се прилага при болести на черния дроб
• подобрява съня
• възстановява нервите след стрес
• подобряване на тена
• повишаване ефикасността и сексуалната функция на организма
• подобряване на зрението и на паметта
• облекчава главоболие, премахва световъртеж
• премахва миризми и притежава антибактериални свойства.

В течаща вода може да се премахне излишния заряд на камъка. С цел да се зарежда – трябва малко да се подържи на слънце.



Чудодейни свойства и характеристики на турмалина

В качеството си на натурален минерал турмалинът не дава странични ефекти. В организма на всеки човек, при правилна пропорция на положителните и отрицателните заряди протича слаб ток от 0.06 mA. Турмалиновите кристали произвеждат ток точно същата сила. Това прави възможно да се възстанови равновесието на енергията. Отрицателните йони, получени от този минерал и слаба топлинна енергия, създават естествена енергия.


Любопитно

На изток турмалинът се е използвал в бижутерията в продължение на векове. Добивали са го случайно с други скъпоценни камъни от находища в Индия, Шри Ланка, Бирма. Известен е бил в Афганистан и други страни на Изтока, а в Европа в средата на ХVIII век турмалинът станал изключително модерен. В Русия от XVI век, особено през XVII-XVIII век турмалинът е бил използван за бижута, скъпи дрехи и предмети на църквата ,църковна утвар. В тези времена, неговите червени и розови сортове (рубелит) често се бъркали с рубини. За пример, най-големият камък който краси короната на чешки крале, която според легендата, убива онези, които я носят, без да имат право, според проучване, направено през 1998 г., не е рубин, както се е смятало преди, а рубелит - червен турмалин.


Употреба

Кристалите на турмалина са възхитителни, тънки и с остър връх, като молив, те много често се използват като елемент на бижута. Някои дизайнери създават турмалинова  дъга, където има всички цветове на спектъра.





------------------------------- © 2015, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved! споделяне в социални мрежи