Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

събота, 29 декември 2012 г.

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ - ИВАН МИТЕВ



АМАЗОНИТ
Цвят: яркозелен до синьозелен със стъклен блясък

Твъдост: 6 до 6,5

Химичен състав: микроклин с примеси от мед, вид калиев фелдшпат

Находища: САЩ, Бразилия, Мадагаскар, Югозападна Африка, Русия

Лечение: Успокоява нервната система и уравновесява метаболизма. Помага при депресии и безпокойства – трябва винаги да бъде у притежателя си. При психологически или физически дискомфорт, Амазонитът се поставя за няколко минути върху третото око. Тази терапия елиминира енергийните блокади по основния жизнен меридиан.

Изключително подходящ за терапия на страхови неврози. Освен върху третото око при необходимост, сутрин и вечер задължително се поставя за 15 минути върху сърдечната чакра, през останалото време се държи в ръка.

При главоболие и мигрена – да се масажират без натиск слепоочията продължително време с Амазонит, след което да се положи върху енергийният център на челото – 6-та чакра.

Ако кръвното налягане е високо и при смущения в ритъма на сърцето – да се полага при всеки удобен случай (или поне три пъти дневно) върху гръдната кост – 4-та чакра.

Свойства: Семеен камък – дава стабилност на семейството и укрепва взаимоотношенията. Има свойството да пази дома от всякакви природни бедствия, като земетресения, пожар, наводнения и др. Затова някои хора го поставят в основата на нова къща.

История: Амазонит е бил свещен камък за индианците от поречието на р. Амазонка, от където произлиза и името му. Най-качественият Амазонит се намира в този район.

Упътване: След използване да се измива и да се оставя да изсъхне без да се избърсва.


АМЕТИСТ


Цвят: от светловиолетов до тъмновиолетов

Твърдост: 7

Химичен състав: силициев двуокис с железни йони в кристалната решетка. Възможни са и примеси от алуминий, калций, магнезий и натрий.

Находища: в България – района на Маджарово, Източните Родопи; Бразилия, Мексико, Уругвай, Мароко, Западна Австралия и др.

Лечение: При различни форми на склеро­за, мигрена и напрегнатост Аметистът има изключително силно въздействие. При физически контакт с тялото отпуска нервната система и я стабилизира.

На хора, занимаващи се умствен труд, се препоръчва да изпиват сутрин по чаша вода, в която минералът е престоял една нощ, тъй като засилва паметта.

Помага при главоболие – периодично полагайте върху третото око и масажирайте слепоочията. При редовно изпълнение на тази терапия сутрин и вечер, това ви осигурява ясна мисъл през деня, а през нощта – спокоен сън.

Помага срещу кошмари – да се слага вечер под възглавницата.

Помага при склероза – масажирайте челото вертикално по средата с капка зехтин, след което поставете камъкът върху третото око.

При синузит – затоплете минералът в чаша с вода, в която е поставена една чаена лъжичка сол и многократно масажирайте синусите.

Пречиства кръвта и засилва имунната система.

Стрит на прах Аметистът успокоява гастритните болки, подобрява функцията на черния дроб, лекува изгарянията и помага при алкохолна интоксикация.

Във вид на друза камъкът да се постави там, където човек прекарва по-голяма част от денонощието. На работното място е добре притежателят му да е във визуален контакт с него, а в спалнята е препоръчително да бъде на нивото на главата.

Като средство за разкрасяване – според древна рецепта, намокреният със слюнка камък може да помогне при рани и петна по лицето. Ако се подържи в топла вода и след това се постави да капе в чиста вода се e получавало серум за почистване на кожата. Вярвало се е, че е ефикасно дори и срещу рак на кожата.

Свойства: Камък на интуицията. Прави нещата очевидни. Провокира предсказателни сънища. Притежава силно енергийно поле, което блокира пороците. Камък на мира и равновесието. Разсейва напрежението и дарява с вътрешна красота и хармония. Полезен е в момент на скръб при голяма загуба. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Предизвиква любов към този, който го е подарил, затова внимавайте кой ви го подарява и на кого вие го подарявате. 

Аметистът също така е и мощен закрилник против всякакъв вид магии – според поверието, върху него се изписват имената на слънцето и луната и така изписан камъкът се носи на врата.
Съществува и друго поверие, че колкото повече камъни от този вид притежава човек, толкова повече духове защитават него и домът му. 

Аметистът е един от камъните с най-силна вибрация, насърчаващ божествената любов, въплътена в същността му и духовната мъдрост. Засилва интуицията и духовните дарби. Той е изключително силен и предпазващ камък от всякакви атаки, преобразувайки енергията в любов. Той прогонва гнева, яростта, страха и раздразнението. Благоприятства процеса на взимане на решения, тъй като засилва паметта и мотивацията. Когато носите Аметист, няма да бъдете изкушени да преяждате или да прекалявате с алкохола, а когато държите камъкът в лявата си ръка или около врата, може да го използвате, за да осъществите контакт с вътрешното си Аз.

Светло лилавият Аметист има особено високи вибрации. Те стимулират и след това успокояват чакрите в областта на гърлото и сърцето. Носят любов и светлина за обкръжението.

Аметистът във формата на обърната буква V е един от най-подходящите стимулатори за отваряне на третото око. Той усилва вътрешното интуитивно зрение, както и външното физическо такова. Притежава силна фокусирана енергия, която спомага да откриете позитивно решение за всеки проблем.

История: Старите гърци са носели Аметист за предпазване от магии, срещу носталгия и лоши мисли, но най-вече срещу алкохолизъм, поради което виното е било поднасяно в аметистови чаши. През античността е наречен още и “камък на Бакхус”, защото богинята Диана от ревност превръща в Аметист нимфата, в която Бакхус се влюбва. Аметистът прояснява съзнанието. Будистките монаси го използват за медитация, тъй като помага за благочестивото съсредоточаване. 

Вярва се, че броеница направена от Аметист помага молитвата да бъде ясно чута. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов. Евреите наричат Аметиста – ахлама, което означава приятни сънища, а древните индийци – шокуда т.е. носител на щастие. В миналото се е използвал за гадаене чрез сънищата, заради свойството си да предизвиква предсказателни сънища.

Упътване: Необходимо е периодично да се измива със затоплена течаща вода. За провеждане на терапия могат да се използват както обработени, така и необработени кристали. Избледнява на слънце!

АЗУРИТ

Цвят: от небесносин до тъмносин, на места със стъклен блясък. Не го бъркайте с Лазурит!

Твърдост: 3,5 до 4

Химичен състав: Меден карбонат

Находища: в България – около Бургас, Панагюрски регион, Западна Стара планина; САЩ, Мароко, Германия и др. Често го намират заедно с Малахит.

Лечение: Държан продължително време върху областта на черния дроб, минералът стимулира дейността му и засилва детоксикиращият ефект, като по този начин организмът се пречиства от токсини и отрови. Положен върху челния енергиен център, въздейства положително върху епифизната и хипофизната жлеза, активира мисленето и помага при вземането на решения в критични ситуации. Поставен върху гърлената чакра, минералът оказва положителното си въздействие, като изчиства и балансира този енергиен център, като същевременно влияе и върху щитовидната жлеза. Продължителният контакт с него изостря чувството за справедливост.

Свойства: Помага за съсредоточаване на мислите и насочването им в най-правилната посока, при проблеми с вземането на важни решения от всякакво естество.

История: В древен Египет, Азуритът е бил известен с магическите си свойства да увеличава духовната мощ на човека.

Упътване: След употреба се поставя за секунди под тънка струя вода. Съхранението на камъка трябва да е в закрита опаковка.

Из "Енциклопедия на минерали и кристали " от Иван Митев




------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!