Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

понеделник, 2 юни 2014 г.

КАК ДА ОВЛАДЕЕМ ЕМОЦИИТЕ-2 – kak-da-ovladeem-emotziite-2



Другият начин да запазим вътрешния си мир е да спрем да се притесняваме за ситуации, които не можем да променим или контролираме. Често желаем да променим миналото, поведението на другите или времето. Дори когато се изправим пред ситуация, която не можем да променим, често продължаваме да правим опити и да се притесняваме. Единият начин да се откажете от този навик е да запишете нещата, които ви потискат, после да прегледате списъка и да решите кое може да се промени и кое не.

Целта е да предприемем някакво действие, когато е възможно, и да намерим начин да разсеем останалите си грижи. Мнозина от нас са склонни да се притесняват и за бъдещето. Може да сме загрижени дали нашите нови познати ще ни харесат или не, дали ще се справим с предстоящия изпит, дали ще загубим любимите си хора и ще можем да понесем болката. Често се плашим, защото си мислим дали нещо няма да се обърка, вместо да си представим, че ситуацията ще се развие както искаме.

Интересно е, че често нещата не са толкова критични, колкото изглеждат в мислите ни. Спомнете си за период в живота си, когато непрекъснато сте се притеснявали за нещо, а по-късно сте осъзнали, че притесненията ви са били напразни. Или пък сте се справили със ситуацията далеч по-добре, отколкото сте очаквали.

Другият източник на вашите проблеми е прекалената ви загриженост за околните. Ние често се притесняваме за хората, които обичаме, защото не искаме да ги нараним. Понякога нарушаваме собствените си принципи, за да им помогнем дори когато те самите не искат да си помогнат. Това ни натоварва ако не сме достатъчно внимателни. Както всички ние така и хората, които обичаме, са напълно отговорни за себе си.

Ако прекалим с грижите за тях, те могат да се окажат лишени от възможността да се грижат сами за себе си и ще загубят смелостта да се изправят пред предизвикателствата на живота. Това не означава, че не можем да учим другите и да им помагаме. Но ако сме прекалено загрижени и винаги спасяваме хората, на които държим, те няма да се справят със собствените си трудности и няма да развият самоуважението и увереността, от които се нуждаят.

Ако имате дни, в които съзнанието ви е ангажирано с грижи, може би ще ви е от полза да се разсеете по някакъв здравословен начин. Можете да се разходите, да гледате забавен филм, да се видите с приятели или да послушате музика. Ако за известно време ангажирате съзнанието си с нещо друго, това ще премахне грижите ви и ще ви помогне да погледнете на ситуацията от нов ъгъл. Много е важно да се научим да се отърсваме от грижите и проблемите си. В противен случай ще съсредоточим вниманието си върху нещата, от които се страхуваме, вместо върху позитивните си цели.

Автор – Силвия Кръстева – психолог  „КАК ДА СПРЕМ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ“

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне