Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 28 януари 2015 г.

Историята за рождените камъни

Историята за рождените камъни. Смята се, че идеята за рождените камъни – скъпоценен камък, свързван с всеки месец от годината – датира още от древността, а учените я проследяват чак до Нагръдника на Арон, описан в Библията в книга „Изход”. Нагръдникът бил религиозна одежда, украсена с дванадесет скъпоценни камъка, които символизирали дванайсете племена в Израел. Камъните били разположени в четири реда по три: сардий, топаз и карбункул; смарагд, сапфир и диамант; лигур, ахат и аметист; и берил, оникс и яспис.





И така, как се е стигнало от скъпоценните камъни, символизиращи дванадесетте племена в Израел до рождените камъни? Трудовете на Йосиф Флавий (1 в. пр. Хр.) и свети Джером (пети век пр. Хр.) направили връзката между 12-те камъка върху Нагръдника и 12-те зодиакални знаци. Била предложена идеята, че всеки от скъпоценните камъни притежава специални способности, свързани със съответния астрологичен знак и че носенето на тези камъни в подходящото време би могло да има лечебни свойства или да служат като амулети (промяна на събития).

Но тази идея не съвпада напълно с нашата представа за рождения камък. Въз основа на този астрологичен модел, човек трябва да притежава колекция от 12-те различни скъпоценни камъка, свързване със зодиакалните знаци, и да носи подходящия камък по време на изгряването на съответния знак. Това повече наподобява ведическата астрологическа традиция в Индия, която приписва 9 различни скъпоценни камъни на 9 планети и препоръчва да носите определени камъни в зависимост от здравословното ви състояние и предизвикателствата, които ви отправя животът.

Идеята всеки човек винаги да носи скъпоценен камък, отговарящ на месеца на му на раждане е съвременна идея, която учените проследяват до 18-ти в. в Полша, когато еврейски търговци на скъпоценни камъни пристигат в региона. Но съвременният списък с рождени камъни бил установен едва през 1912 г. от Националната асоциация на бижутерите (Бижутерите в Америка) в САЩ.

Съвременният списък с рождени камъни не е бил променян от 1912 г. Едва наскоро станахме свидетели на два опита за неговата промяна, и двата любопитно свързани със скъпоценния камък танзанит. През 2002 г. Асоциацията за търговия със скъпоценни камъни (AGTA) обяви, че е добавила танзанита като рожден камък за месец декември, макар че този месец вече имаше два рождени камъка (тюркоаз и циркон). Бижутерите в Америка подкрепиха тази идея и предоставиха следното изказване за бюлетина на AGTA: „БА възприема добавянето на танзанита за месец декември като начин за развиване на бизнес. Всяка стъпка, която помага на търговците да продават повече бижута е добре дошла.” Очевидно светът доста се е отдалечил от предполагаемите магически свойства на астрологичните скъпоценни камъни.

С призива „Роден с танзанит” те посочваха доста съмнителни връзки с рождените обичаи на племето масаи. На този етап спокойно можем да кажем, че комерсиализацията на рождените камъни е приключила.

Из интернет



------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved! споделяне в социални мрежи