Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

вторник, 16 септември 2014 г.

ХРАНИТЕЛНИ РАСТЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ








ПОДПРАВКА от чесън и офика: черноплодна офика (5 чаши) се почиства, измива се и се смила в месомелачка заедно с две глави почистен чесън, добавя се 1 супена лъжица сол, всичко се смесва. Получената смес се поставя в стъклен буркан, който се затваря и се държи на студено. Използва се като добавка към различни блюда.


Лечение с чесън: помага при грип, бронхит, пневмония, стомашно-чревни заболявания, холецистит, атеросклероза, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
За чесъна като лекарствено растение се споменава в най-древните писмени паметници на човечеството — египетските папируси. В Китай се е използвал за лечение 2600 г. пр.н.е.
Авицена съхранявал 900 рецепти за лечение с чесън.


В Русия за пръв път се споменава ката лекарство през 1073 г.
Той и сега се използва за приготвянето на лекарствени жлъчкоотделящи препарати.
Например за профилактика на атеросклерозата е необходимо ежедневно да се консумират 2-3 скилидки суров чесън; това означава, че ще бъдем защитени от инфаркт, инсулт, склероза, хипертония — все болести, които са последица от атеросклерозата.


Човек, който редовно яде чесън, е изложен по-малко на инфекциозни заболявания на червата, защото това е най-силното средство срещу микробите и гъбичните заболявания.
Чесънът стимулира работата на черния дроб, бъбреците, стомаха, сърцето, кръвоносните съдове. Хората, които страдат от дискинезия на жлъчните канали, е полезно да ядат по половин или една скилидка дневно.


ДЮЛЯ. При разстройства в храносмилането, за възбуждане на апетита (в смес с оцет и мед), при лечение на диария и кръвотечения (отвари), при рагади на ануса (запарка от сок), за лечение на гастроентерити, спазматични колити, метеоризъм (ципата на плодовете).


КАЙСИЯ. Плодовете на кайсията са лечебни. В тях са открити големи количества калиеви соли и желязо. Използва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Сушените плодове се включват в менюто на разтоварващите дни. При диабет не се препоръчва консумацията на кайсии поради голямото съдържание на захар.

В народната медицина на Китай се използват ядките на плодовете заедно с други лечебни растения при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и нефрит. Малко количество емулсия от стрити ядки се прилага при кашлица и хълцане. От месестата част се приготвят козметични маски при слънчеви изгаряния на лицето.


ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА. Предпазва от онкологични заболявания и радиация. Използва се при гастрити с понижена киселинност (сурови, варени или изцедени плодове).

ВИШНА. Прилага се срещу диария (отвара от дръжките на плодовете).

ГРОЗДЕ. В народната медицина плодовете на гроздето се използват срещу глисти, за смъкване на температурата при бъбречни заболявания, при камъни в бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур; при хемороиди, кашлица, хриплив глас, кожни заболявания, при възпаление на стомашно-чревния тракт, запек, повишена киселинност на стомаха.
Настойки и отвари от гроздови листа се използват при ангина, а при кожни заболявания се правят компреси и изплакване.

ГОРСКА ЯГОДА. Подмладяващо средство, което пречиства кръвоносните съдове. Плодовете се прилагат за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника, при камъни в жлъчката, за възбуждане на апетита.

КАЛИНА. Настойка от плодовете се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при колити.

ЦАРИГРАДСКО ГРОЗДЕ. Плодовете се използват като жлъчкогонно средство.

ДРЯН. Използва се при диария (отвара и настойка от сухи плодове) и като жлъчкогонно средство (настойка от листата).
МАЛИНА. В медицинската практика плодовете се предписват като потогонно средство във вид на горещи отвари или настойки, приготвени от две супени лъжици сухи плодове и чаша вряла вода. Тази доза се изпива наведнъж и след 1-2 часа се повтаря.

В народната медицина плодовете се използват за подобряване на храносмилането, при скорбут, малокръвие, стомашни болки; настойките и отварите — при възпалена кожа и пъпки на лицето. Водни настойки от малинови листа се предписват за гаргара на гърлото при ангина и фарингити, а също и при остри разстройства, възпаления на горните дихателни пътища и на стомашно-чревния тракт, като кръвоспиращо средство при стомашни и други кръвотечения.

ПРАСКОВА. Предписва се като очистително (отвара и пресен сок от листата).

ОФИКА. Препоръчва се като леко слабително средство при лечение на хемороиди (сок от плодовете).

СЛИВА. Стимулира двигателната активност на червата, засилва перисталтиката, подобрява апетита и храносмилането; леко слабително. Пречиства организма от токсини и отпадъци.

ЧЕРВЕНО ФРЕНСКО ГРОЗДЕ. Подобрява апетита, стимулира двигателната активност на червата, намалява склонността към запек. Прилага се като антиоксидант.

ЧЕРНО ФРЕНСКО ГРОЗДЕ. Използва се при язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити (пресен сок). Биостимулатор. Подмладяващи вани от листата.

ТРЪНКА. Предписва се като затягащо средство при диария (течен екстракт от плодовете), като слабително (водна настойка или отвара от цветчетата). Защита срещу онкологични заболявания (листата, корените, кората).

ПЕСЕКИНЯ. Прилага се като средство срещу диария (отвара от плодовете). Кората от песекиня е противораково средство. Антисептик.

ЧЕРЕША. Използва се за подобряване на храносмилането и на апетита, против разстройство, като пречистващо и подмладяващо средство.

ЧЕРНИ БОРОВИНКИ. Препоръчват се за лечение на стомашни колики, хронически ентерити, камъни в жлъчката. Плодовете и листата са антидиабетично средство.

ШИПКА. Предписва се като жлъчкогонно средство.

ЯБЪЛКА. Употребява се против разстройство. Каша от ябълки е чудесно средство срещу гастрит. Сутрин на гладно — 200-400 г ябълкова каша (ябълки, настъргани на ситно ренде) после не се яде нищо в продължение на 6 часа. Курсът продължава 10 дни. След известно време може да,се повтори.

ДИВА ЯБЪЛКА. Притежава захаропонижаващо действие и е подходяща при диабет.

ДИНЯ. Прилага се при запек и хемороиди като леко слабително.

ЗЕЛЕ. Възбужда апетита. Използва се при хроничен запек и хемороиди (кисело зеле), сокът — при язва на стомаха и дванадесетопръстника, за ускоряване зарастването на язви и срещу болки, за стимулиране образуването на стомашен сок при хипо— и анацидни гастрити.

КАРТОФИ. Пресен картофен сок се прилага при гастрити с повишена киселинност, запек,

язва. Сокът е изключително силно средство, заздравяващо раничките при стомашна язва.

КОПРИВА. Отвара от листа на коприва и кора от зърнастец се използва при камъни в жлъчката, стомашни спазми, запек, диспепсия. Показания: анемия, левкемия, заболявания на кръвта.

ГРАХ. Отварата от растения и зърна е силно пикочогонно средство и се използва при камъни в бъбреците. Граховото брашно се използва за топли компреси, които спомагат за разлагането на твърдите възпалителни инфилтрати, при фурункули и карбункули.
В народната медицина отварата от грахови зърна се прилага като пикочогонно средство при камъни в бъбреците. За размекване на отоци и циреи се предписват топли компреси от грахово брашно.

ХИПОФАЕ. Използват се плодовете, листата, кората и корените. Действа като защита срещу онкологични заболявания, радиация, против състаряване. Витаминозно средство. Повишава съпротивителните сили на организма при хипертемия. Листата се варят и се пият като чай (при грип, вирусни инфекции, простудни заболявания). Сокът от хипофае се прилага при авитаминоза, ракови заболявания, болести на черния дроб, пародонтоза, като общо укрепващо средство,

СИНЯ БОРОВИНКА. Използва се при неврози, състояния на безпокойство, късогледство, стомашни и чревни заболявания, като антисептик; притежава релак-сиращо въздействие (психорелаксант).

разнообразни,  хранителни, растения, билки, важна съставна част, от здравословния начин, на живот, лечение,профилактика, заболявания.



Автор: Виктор Востоков


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи
Посещения:
visitor counter