Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

вторник, 15 юли 2014 г.

ПУЛСЪТ РАЗКРИВА БОЛНИТЕ ОРГАНИ





Генадий Гребнев –изповедник и медик пише, че тибетските лекари различават три вида пулс.  –Мъжкият пулс е дебел, груб и силен. Женският е тънък и бърз. Така нареченият „божествен пулс“  е равен, бавен и мек. Според типа вроден пулс  тибетските специалисти могат да предскажат не само болестите, но и предстоящи събития и продължителността на живота на човека.

Китайците слушат пулса с пръстите си, както слепец чете Брайловото писмо. Имат усет. Напипват тупкането на сърцето в 3 точки на лявата и в три на дясната китка. А в дълбочина, както пианист вади звук от по-плътно притискане на клавиша, звучат още 6. Тези 12 точки рисуват пълната картина на болестта.

При новороденото пулсът е 140 удара в минута, но в продължение на година се забавя до 130. След още една година той е 100 удара в минута. При деца от 3 до 7 години е 95, от 8 до 14 – 80. В преклонна възраст пулсът се забавя до 65 удара. При болните достига 120, а малко преди да настъпи смъртта нараства до 160.

Нормалният пулс е ритмичен -65-70 удара в минута. Той е дълбок, не бумти под лъжичката и е полегат - нито остър, нито дълбочинен. Китайските лекари го определят веднъж по дълбочина, втори път го сравняват със звуци от природата.

Екзотичното умение дава точна и бърза диагноза на всички болести и с това помага не само за тяхното лечение, но и за външния блясък - съветите целят не само вътрешно прочистване, но и външно - кожата се изглажда, подобрява се тургорът є, косата се сгъстява, фигурата става по-грациозна.
По-прецизно от скенер открива увредения орган, "вижда" не само къде е болестта, но и колко е напреднала.

Проблем е, че уменията се усвояват бавно. Пълното обучение продължава от 6 месеца до 30 години, а специалистите по пулсова диагностика дори в Китай се броят на пръсти.

"Въпреки че съм специализирала и познавам добре китайската медицина, за пулсовата диагностика, имам по-скоро теоретична подготовка. Не я владея в детайли, макар че ми помага в работата", каза д- р Росица Коцева, вицепрезидент на Българското дружество по китайска медицина. Ето как тя представи метода, който е малко познат у нас.


Лявата ръка е водеща. Изследва се и пулсът на дясната.


На всяка от тези 12 пулсови точки отговоря един плътен орган - Джан, и един дълбок, кух - Фу. Пръстите на лекаря се подреждат върху китката. Под показалеца е точката цун, под средния - Гуан, а под безименния - Чи.

На първата точка на лявата ръка отговаря сърцето, а в дълбочина - тънкото черво. Това е точката на огъня, живота, радостта, слънцето, на секса, на ума. Енергиите Ян -Ин взаимно си помагат и се хармонизират.

„Здраво ли е сърцето, няма стомашни разстройства. Уплашим ли се и ако то се разтупти лудо, идва диарията. А почне ли диария, която издава проблеми с тънкото черво, състоянието на сърцето се влошава“ - д-р Коцева.

Втората точка, която е под средния пръст, отговаря за черен дроб - жлъчен мехур. Проблемите в черния дроб се отразяват на жлъчката и обратно.  Резултатът е затлъстяване, запушване каналите на черния дроб и на жлъчката.

Третата точка е на бъбрека, а в дълбочина на пикочния мехур. - те регулират водната обмяна, отоците, отговарят за емоциите.

"В традиционната китайска медицина бъбрекът, черният дроб и сърцето отговорят за определени чувства. Бъбрекът отговаря за емоциите, костите, половото съзряване. Деца, които са боледували от нефрити и пиелонефрити, развиват тежки емоционални заболявания. Освен психиката, може да се засегне и половото им развитие, което се забавя" - д-р Коцева.

На дясната също се "слуша" 3 вида повърхностен и 3 дълбочинен. В първа позиция са тоновете, които отговорят за бял дроб - дебело черво. Втората точка - за стомах - далак - панкреас. Тя има отношение към пикочно-половата система, безплодието, болестите на костите и кръвта.
Стомахът по принцип е свързан с нервната система и е важен орган, който диктува доброто емоционално и физическо състояние не само според китайските лекари.

Пулсът на здрав човек за едно вдишване и издишване прави средно около 5 удара и ще е абсолютно ритмичен в продължение на 100 удара. Ако броят на ударите за едно вдишване и издишване са повече от 5, това е признак за наличие на т.нар. „гореща болест“ (на плътните органи – сърце, черен дроб), а ако са по-малко от 5 – за т.нар. „студена болест“ (на стомаха, жлъчката и т.н.).

По пулса също така може да се определи какъв тип е даденият човек. Ако пулсът е слаб, нередовен, вълнообразен, над 83 удара в минута и е с ритъма на пълзяща змия, човекът е меланхолик, слаб, с неустойчив тип нервна система. Обидчив и склонен към истерия.

Слаб, редовен пулс, под 67 удара в минута, с ритъм на движението на плаващ лебед показва, че човекът е флегматик. Силен, с устойчив тип нервна система, но е със забавени реакции. Този тип хора дълго мислят, преди да действат. Но ако предприемат нещо, довеждат го до край.

Силен, активен, редовен пулс, 68 – 75 удара в минута, с ритъм на бягащ кон са белег, че човекът е сангвиник. Той е с устойчив тип нервна система. С жив и весел нрав, издържа на стресови ситуации. Изпълнява прекрасно задачи, които изискван внимание и контрол, но понякога не реагира по подходящ начин в екстремални ситуации. Не успява навреме да вземе вярното решение.

Много активен, силен пулс, 76 – 83 удара в минута, с ритъма на подскоците на жаба показва, че човекът е холерик. Той издържа на големи емоционални натоварвания, добре се държи в екстремални ситуации. Но тъй като е с неустойчив тип нервна система, при продължително претоварване често се срива.

Всеки човек се ражда със свойствен за вида и пола му пулс, който запазва през целия си живот.

В публикацията са използвани пасажи от „Определяне набъдещето по пулса“
 

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи