Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 16 април 2014 г.

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – ЛИТОТЕРАПИЯ lithoterapia-kristalolechenie



Кристалолечението е един от най-модерните алтернативни методи на лечение с корени на изток и печелещо популярност на запад. Подобно на други техники, произхождащи от тази част на света, целта на този тип лечение е да се помогне на заболелия посредством възстановяване на енергийния му баланс. Практикуващите вярват, че кристалните и матовите скъпоценни камъни са източник на енергия, абсорбирана от околната среда в продължение на хиляди години.
 *на снимката - аметисти
Когато се поставят на седемте различни чакри (енергийни центрове) на тялото, скъпоценните камъни действат като отключват блокираните енергийни канали или пренасочват енергията, стимулирайки лечебен ефект. Веднъж установили баланс и възстановили здравето, кристалите могат да поддържат тялото във форма.

Въпреки, че скептиците могат да определят лечението със скъпоценни камъни като нищо повече от модерна измишльотина, тази практика всъщност има доста древни корени. Една от най-древните философии е аюрведа - холистична лечебна система, възникнала сред индийските брамини преди повече от 5000 години.

Дисциплини на аюрведа са йогата, тантрическата медитация и ведическата астрология. Древните ведически астролози са свързвали конкретни камъни с определени планети и са предписвали тинктури и носене на амулети за предпазване от вредното болестотворно влияние на някои планетарни движения.

Въпреки, че някои модерни лечители използват есенции, добити чрез потапяне на камъни в пречистена вода, повечето се фокусират върху силата на лечебното докосване и поставянето на камъни върху правилното място на тялото на пациента. Пациентът се отпуска на масата и лечителят му помага да достигне състояние на пълна отпуснатост чрез дълбоки вдишвания.

После индивидуална комбинация от камъни се поставя по тялото в конфигурация, която съответства на оплакванията на лекувания. Самата комбинация е базирана както на знанието за различните чакри и качествата на скъпоценните камъни, така и на интуицията на лечителя. 

Поради липсата на научни доказателства, повечето лечители избягват да правят директни твърдения, че скъпоценните камъни лекуват конкретни болести, а по-скоро наблягат на това, че те действат срещу негативните мисли и емоции, които причиняват болежките.
Лечението, твърдят практикуващите, е резултат не само от енергийния заряд на скъпоценния камък, но и от лечебната сила на допира на терапевта.

Успешното лечение може да завърши и с една сесия, но може и да се извършва периодично в продължение на месеци. Но лечителите твърдят, че ключът към поддържане на добро здраве е промяна в начина на живот, която да помогне да се поддържа енергийният баланс в тялото. Препоръчителните практики включват: йога, диети, медитация и носене на правилно предписания скъпоценен камък.

Например вярва се, че розовият кварц има благотворно влияние върху четвъртата чакра или сърцето и може да помогне да се поддържа чувство на удовлетвореност и вътрешен мир. Лечителите препоръчват използването на поне три камъка за лечение - един поставен върху чакрата на сърцето (в центъра на гръдния кош, между гърдите) и по един над и под тази точка.

Цитринът, който влияе върху втората чакра (зоната на пъпа), може да се използва за облекчение на болки, причинени от лошо храносмилане или бъбречни инфекции. Червени или зелени гранати, използвани в комбинация върху първата чакра в основата на гръбначния стълб прочистват кръвта и стимулират сексуалното желание. Аметист, поставен в центъра на челото, където е шестата чакра, облекчава главоболието. Диамантите са считани за едни от най-ефикасните камъни за цялото тяло.

Както при повечето неща в живота, и тук качеството е от значение. Практикуващите твърдят, че синтетичните камъни са безполезни в лечението. А тези, които са истински, но лишени от хубав блясък, биха имали по-слаб ефект. Някои лечители вярват, че камъните с лошо качество могат дори и да предават негативна енергия. Ако не можете да си позволите високата цена на висококачествен рубин, твърдят те, по-добре да си намерите по-евтин скъпоценен камък, но за сметка на това с добро качество, като например червен турмалин или червен гранат.

Естествено силата на скъпоценните камъни е нещо приятно за почитателите на бижутерията. Следващия път, когато се загледате в някое красиво бижу и се чудите дали да си го купите, може би в полза на покупката ще натежи и факта, че освен всичко друго носенето му е полезно и за вашето здраве.

Превод от руски Наталия Симеоновна


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне