Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 16 април 2014 г.

ОЛИВИН – ОСТРОВЪТ НА ЗМИИТЕ – ПЕРИДОТ olivine-peridote




Перидот е Френска дума произлизаща от арабската дума „faridat” която означава камък. Перидота се намира в Австралия, Бразилия, Китай, Бирма, Пакистан, Норвегия, и САЩ. Огромна част от перидот в наши дни идва от Аризона. Много големи късове от минерала са открити в район Могок в Бирма и в Минас Гераис в Бразилия.

Перидот е рядко изкуствено подправян но понякога се прилага подобна обработка за подобрение на качеството. При подобна обработка на камъка резултатът обаче не е постоянен. Доброкачествени кристали перидот се намират трудно но през 1994 вълнуващо добър източник бива открит в Пакистан и камъните добивани от там са най-добрите открити до сега. Когато е с добро качество, перидот е доста красив камък с мека и приятна отразена светлина и средно зелен цвят. 

Притежава сравнителна твърдост 6,5 по скалата на Мос, стои елегантно и пасва на редица видове облекло и различни стилове, особено с летни тоалети. Цената на перидотите варира някъде между гранатите и турмалините.

Перидот е камък добиван хиляди години, в Библията е споменат под името Крисолит което на Гръцки означава златен камък. Според легенда която гласи, че перидота бил дари любимия камък на Клеопатра и че част от изумрудите носени лично от нея са били всъщност перидоти.
 
Археолозите са открили безценни перидоти в Александрия, Египет, които би трябвало да са извлечени от оригиналния си източник остров Зебаргад (Зебаргат е всъщност арадското име на перидот). Острова се намира приблизително на 80 километра от крайбрежието на Египет (на червено море). Християнското му име е Св. Йоан. 

Острова е споменат и от Плини (23-79 А.Д.) но първо бил открит през четвърти век преди н.е.  и бил наричан „Острова на змиите” поради големия брои на ухапани от змии по време на рудодобива. Фасетирани камъни били открити също и в руини от древна Гърция както и атрибути от същия източник.
------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне