Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

вторник, 15 април 2014 г.

МАГИЯТА НА КРИСТАЛОГРАФИЯТА - 2 kristalografia


Широко разпространена в древността и през по-късните епохи е вярата в лечебните свойства на много от скъпоценните камъни. Те не само са се носели като талисмани в пръстени, и накити, но са присъствали като съставка на предписваните от лекарите по онова време лекарства. Показателен в случая е жадеидът, името на който идва от испанското "пиедра да жиада" - бъбречен камък, т.е. свързано е с факта, че в Калифорния индианците са го използвали при лекуване на бъбреци, а европейските учени са препоръчвали да се носи в пояса при болки в кръста.

Нефритът пък е бил надежден амулет през средните векове срещу заболяването на бъбреците (от гръцки "нефрос"- бъбрек). Името на ясписа е свързано с гръцкото "паспис"- изцерявам. Смятало се е, че белите камъни предпазват очите, а също и от небесен гръб, а червените, наричани още камъни на кръвта, се препоръчвали при кръвотечение и лекуване на рани. 

Черните камъни се приемали за превъзходно средство срещу меланхолия, а в Индия се носели и като талисмани срещу уроки. Зелените камъни се схващали като камъни на плодородието и плодовитостта. Смятало се е, че те укрепват зрението и предпазват от зли духове и невидими вълшебни сили. За виолетовите минерали пък се е вярвало, че предпазват децата от гърчове и способстват за любовта и уважението между тях и родителите, а за жълтите, че помагат срещу жълтеница и болести на жлъчката. 

Червеният рубин се е смятал за символ на страстта , тюркоазът - на каприза, ахатът - на здравето, дълголетието,  топазът и берилът- на дружбата, гранатът - на верността, хризопразът - на успеха, аметистът -на надеждата, правдивостта и постоянната преданост, а опалът - обратно - на непостоянството.

Кристалите не могат да лекуват всичко, но съчетани с методите на традиционната медицина, подсилват техния ефект. Пиенето на вода, в която е престоял за една нощ кристал помага за подобряването на общото състояние на организма, за повишаване на жизнения тонус. Поставени на място, където изпитваме болка или движени по определен начин около това място, кристалите действат като болкоуспокояващо средство. Рана, обработена с тях, заздравява два пъти по-бързо. Според литотерапията за лечение на различните заболявания, най-често се използват следните кристали:

Аквамарин - със своя светлосин цвят защитава индивида от Океана. Улеснява комуникативността и артистичния израз, лекува ефикасно алергии, синузите, трахеити, проблеми свързани със зъбите и слуха.

Аметист - покрива цялата цветова гама от виолетово до пурпурно-червено. Действа за духовното издигане и творческото вдъхновение на човека. Прилаган върху слънчевия сплит помага при хранителни интоксикации стомашни киселини. Аметист у дома пречиства чудесно атмосферата.

Цитрин - светложълт със златист отблясък, той разпръсква своите вибрации на радост и щастие. Действа тонизиращо върху цялото тяло и стимулира интелектуалните възможности на индивида.

Диамант - най-чистият от всички кристали и най-близкият до биологичното ниво на човека, тъй като не е нищо друго, освен въглеродни атоми. Мощен усилвател на биомагнитните вълни, но оказва подкрепа само на онези, които имат чисти и справедливи помисли. Регулира телесната температура и е яростен защитник на благородните действия.

Смарагд (изумруд) - със своя светлосин до тъмнозелен цвят на Амазония този ярък хексагонален берил може да донесе така необходимото вътрешно спокойствие. Лекува сърдечните терзания и действа благотворно върху очите.

Гранат - развива силата, куража и волята на човека, но не действа благоприятно върху хората със спокоен характер. Във вариант на по-оранжев цвят може успешно да се използва като елексир за лечение на артрит и стомашни разстройства.

Опал - Бял, черен или огнен на цвят, този аморфен кристал е една истинска феерия от цветовете на дъгата. Успокоява и действа благоприятно за сън. Черният опал се използва за медитация и развиване на причинното тяло. Огненият опал стимулира творчеството и виталността.

Кварц - най-универсалният кристал, който може да се използва за всякакъв род програмиране, следователно може да замести всеки друг кристал, когато това се налага. Кварцовите фантоми се отличават с тази особеност, че могат да приканват към пътешествия в миналото и подсъзнателното. Опушените кварцити активират инстинктивната природа на индивида и неговата прозорливост. 

Млечните кврацити имат релаксиращо действие. Обагрените в златист цвят (червено, златистожълто) засилват физическите способности и радостта, а тези с червени и зелени отблясъци (турмалини) служат като защитен щит срещу негативните енергии на заобикалящата среда. Когато се носи до сърцето розовият кварц разнежва и осигурява безопасността на децата.
Сапфир - светлосините сапфири притежават свойствата на морското водорасло, сините развиват екстрасензорните възприятия и предвещават обещание за вярност.
 
Превод от руски – Наталия Симеоновна
------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне