Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 2 юли 2014 г.

СЕДЕМ ПРИНЦИПА ЗА ДА НЕ СИ БЕДЕН




Когато чуем думата   "богат", кои са първите мисли , които ни обсебват?  - Яхти? Вечерни тоалети? Светски пътувания? Пищни вечери?

Това е вярно до известна степен, но не всички богати хора живеят по този начин . За този аргумент, нека определим , какво означава  "богат",  и какво означава "разточителен"?
Тези, които са богати, особено на хора, които самостоятелно са натрупали богатство. Богатите, са различен вид „порода“, отколкото повечето хора. Те правят нещата по различен начин.

Те живеят по различен начин. Те мислят по различен начин.

Бездействието или наследство от вашия велик чичо, татко или баба, не прави богатите – богати, а разточителни.  Последните са без принципни хора . Докато богатите има придобити навици – принципи.

Финансови навици на богатите и как да ги развиваме:

1. Изграждане на пари в брой чрез спестяване.
Да, богатите пестят пари. Вместо да ядете безразборно по силата на прищявки, например скъпа торта от 25 лв., спокойно може да хапнете лек сандвич за 5лв. Така ще спестите цели двадесет лева. Ако не ядете скъпи торти от 25лв. по 4 пъти в месеца  вие ще спестите 80лв. Може да ги инвестирате в неща, които на по късен етап ще умножат тези 80лв. Например закупувайки злато, може да е малко като грамаж, но това е удачна инвестиция.

Предприемане на действия: Къде ще прекарате ваканцията? Бъдете честни към себе си. Запишете си го. Вземете и направете сериозен анализ за намиране на по-евтина алтернатива. Нима е задължително всяко лято да отивате на море или пък в чужбина? Една такава ваканция би ви смъкнала с минимум 1 000 лв. Вместо това прекарайте отпуската си в някоя малка хижа и ако харчете разумно, от 1 000 лв. вие ще спестите 400лв. например. А това не са малко пари.

Трябва ли да се пият кафета по няколко пъти дневно? Едно е предостатъчно и едно в къщи, и в този случай пестите. Ако пък пазарувате от някоя голяма верига хранителни магазини, спрете, пазарувайте от малки такива или от пазарите.  Казано семпло, пестете от всяко нещо, не бъдете разточителни.

2. Да не плащаме за това, което не ни трябва.
С други думи, спрете да се опитвате  да надминете ваш богат съсед, роднина или приятел. Така ще останете  в рамките на бюджета си за неща като вашата къща и кола. Да платите  700лв. за таблет, при положение, че имате настолен компютър, това също е разточително. 

Веднъж при мен идва клиентка и споделя, че парите вече не й стигат.  От дума на дума се стигна и до още по голяма откровение.  Дамата е семейна с много добри приходи и мъжът й решил да й подари таблет на стойност 700лв. + месечна такса за мобилна връзка и интернет, при положение, че имали настолен компютър, лаптоп и най-модерните мобилни телефони… Това, според вас драги, читатели, какво е-инвестиция или?  

Друг финансов парадокс. Майка, която имала разглезено дете и се хванала за главата, детето постоянно и крещяло, че иска скъп мобилен Андроид на стойност 1 457лв. при положение, че е едва в трети клас. И се видяла в чудо, защото другите деца имали подобни, майката тегли кредит и купува една безподобна екстра…Забележете, защото ДРУГИТЕ имали!

Мобилните компании предлагат на изключително ниски цени Nokia 206 на цена 50 - 60лв.примерно.  Майката е могла да спести 1 300 лв. минимум.

Предприемане на действия: Обърнете внимание на местата, в които плащате излишни пари. Активирайте вашето его - Може ли да се направи покупка с по-малко средства за дрехи? Бъдете честни в оценката си, или ще си изгубите  времето, съответно и парите.

3. Пазарлък.

Поставете си цел никога да не плащате пълната цена за дадено нещо. Винаги търсете начини да получите „нещото“ на по-евтина цена. Поговорете с управителя на магазина. Изчакайте и пазарувайте в дните, когато продажбите се изпълняват на по ниски цени.  В България летните стоки за многократно са по евтини през зимния период, това е удобен момент да се подготвите за лятната ваканция през зимата и обратно.

Предприемане на действия: Следващият път, когато искате нещо, опитайте се да го намерите на разпродажба или да преговаряйте  за по-добра цена. Спестените пари от така нареченият пазарлък  ще ви спаси от затъване и  спестеното да го добавете  към вашата финансова купчинка, която в последствие ще се превърне в  опцията за един стабилен  взаимен фонд.

4. Просто го направете.

Това е вярно, на толкова много нива. Разумните богати са хора с нагласата, че те могат и ще променят положението си. Вместо да чакат да се случат чудеса от тотото,те инвестират и спестяват дори всяка стотинка. Започват бизнес или инвестират в неща, които ще имат висока възвращаемост.

Предприемане на действия: Независимо дали сте на работа, в някой мол, или магазин за хранителни стоки, търсете начини да се печелят повече пари като спестявате от излишни разходи. Не стойте на празен ход, който желае може да направи нещо. Ако искате това, то ще се случи.

5. Задайте си цели  за постигне.

Никога няма да обеднеете, ако сте  много по-продуктивни, ако знаете какви са вашите цели. Богатите знаят какво искат да спечелят, и те определят план, преди да го реализират го правят. Те изследват,  какво и колко ще печелят , преценят това, което искат, а след това определят начините за да изпълнят целите си около изградения вече план.   

Предприемане на действия: Задайте си МАЛКИ финансови цели, това което  можете лесно да  постигнете, изградете доверие и финансова дисциплина в себе си. След като  постигнете едните целите , поставете си  нови такива - така че винаги да има  забележителности на нов хоризонт във вашите финансови начинания.

6. Живейте просто - практично.

Не разточителните  богати живеят живота възможно най-просто – рационално. Защото колкото повече имате, толкова повече ще плащате. Имате ли нужда от 10 чифта обувки?  - „Жена ми има, но тя е изключение, или поне така казва тя.“ (Оправдание).  Имате ли нужда от три лаптопа в къщата? Може ли да имате една кола вместо три? Трябва ли на всяка Коледа на чупим рекорди за много подаръци?

Да купим такъв тоалет на детето си за абитуриентския бал, който ще се ползва единствено за една – две вечери? Необходимо ли е да купим риза на „Иван“ от 100лв., защото „Иванови“ са ни купили подарък точно за 100лв.? Да сме от провинцията и да си закупим апартамент в София, защото наш близък има такъв и е преуспял? 

Това че един съгражданин или съселянин ваш е преуспял не означава да усложнявате нещата затъвайки в тежки кредити и непоносими лихви.  Да тъпчем гардеробите с излишни дрехи, само защото колежката си била купила три еднакви блузи и ние трябва да я последваме…

Виждате ли,  това се случва в страната ни от край време. Ние сме консуматорско общество, и това се отразява  във всички "неща", които купуваме. И повечето от тях ние наистина не се нуждаем.

Предприемане на действия: Огледайте внимателно своят дом, предметите в него, дрехите в гардероба и прочие. Отървете от нещата, които не ви трябват.  Изкарайте ги отвън, както правят в много държави и ги продайте, макар и на минимални цени. Тогава занемареното ще ви донесе свежи пари. Помислете три пъти, преди да закупите нещо, ако имате мобилен на три месеца, не мислете за по нов – спестете си този глупав лукс.

7. Влезте във форма.

Да! Не разточителните богати хора се грижат за себе си – за здравето си. Кой иска да плати за болници хиляди и хиляди лева? Ако поддържаме своето здраве чрез предприемане на активни роли в физически упражнения и правилно хранене, полагаме грижи за своите зъби, избираме храни, които няма да доведат до повишаване на артериалното кръвно налягане, до затлъстяване и висок холестерин.  

Предприемане на действия: Ако вече тренирате, страхотно! Ако не го направите, започнете. Увеличаване на вашето ниво на фитнес и да видим как се чувстваш (психически и физически), след няколко седмици. Вашият ум и тяло ще ви обичат.

Запомнете: Вие избирате. Ако искате да не обеднявате или поне малко да се чувствате богати, включете  тези седем навика - принципи в живота си още днес.

Опознавайки себе си, нашите  прерогативи, променяйки мисленето си в правилната посока, едва тогава ще успеем.

В този пост са използвани и препоръки от Moneyning .  


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи