Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

петък, 18 юли 2014 г.

КЕТОГЕННА ДИЕТА – КЕТОЗА И ЛИПОЛИЗА





Тялото има три склада за горива, които могат да се използват по време на периоди на калориен дефицит: протеин, които може да се преобразува в глюкоза в черния дроб и да се използва за енергия ; въглехидрати, които се съхраняват главно като гликоген в мускулите и черния дроб ; мазнини, които се съхраняват главно като телесни мазнини.

             Четвъртия потенциялен източник са  кетоните. При нормално хранене, те играят  несъществена роля в производството на  енергия.

Какъв е процесът на топенето на мазнините?


Когато мазнините в организма ви са използвани в обмяната на веществата, те се разлагат на глицерин и на свободни мастни киселини, които на свой ред се разлагат на два въглеводородни остатъка наречени "кетонни тела" и оставят нова мастна киселина с верига, по-къса заради отпадането на двете въглеводородни частици, включили се в обмяната на веществата, за да бъдат употребени като гориво.

Това всъщност е единственият метаболичен път за разпадане на мазнините /липолиза/. Ще постигнете този ефект с помощта на благотворната диетична кетоза. Терминът "кетоза" всъщност е съкращение на по-точното кетоза-липолиза. Не може да има липолиза без кетоза, както и кетоза без липолиза. От биологична гледна точка двата термина са свързани с общото название Кетогенна Диета.

Да си в кетоза, означава просто да изгаряш запасите от мазнини и те да се използват като източник на гориво.  Когато тялото освобождава чрез издишания въздух и урината кетони, това е химическо доказателство, че топите натрупаните в организма ви мазнини. Колкото повече кетони отделяте, толкова повече мазнини стопявате.

Образуването на кетони като основна алтернатива за захранване на тялото с гориво е най-сигурния и благоприятен начин да се освободите не само от наднорменото тегло, но и от редица опасни болести като: диабет, сърдечно-съдови заболявания, стенокардия, инфаркт, инсулт и т.н.

Благотворната диетична кетоза протича безпрепятствено, ако знаете как да задействате латентната й сила, защото тялото произвежда определени вещества, които подкрепят и улесняват процеса.

Какво всъщност става?


При липсата на въглехидрати, които да захранват тялото, организмът изпраща сигнал, който отприщва липидните мобилизатори. Това е естествен механизъм, благодарение на който оцеляват животните по време на техния зимен сън.

Останах впечатлен от американските алтернативни лечители – от индиански произход . Попаднах на нещо интересно, което ще споделя с вас, читателите на този блог:

-Прекратете отношенията си с хора, които ви изнервят или ви правят нещастни. Една от причините за напълняване е наличието на такива дразнители /енергийни вампири/, които ни втълпяват чувство за несигурност, за вина и ни държат в постоянен стрес.

- Бирата и газираните напитки също са вредни, защото подуват стомаха. Не пийте прекалено минерална вода. Най-добре е да сложите на чешмата филтър и да пиете обикновена пречистена, а може и преварена вода.

-Изпивайте по 1,5 - 2 литра на ден, а в горещините може и 3 - 4 литра.

-Всяка вечер взимайте по една таблетка "Супрадин", или "Сентум", или "Мултитабс". С една такава таблетка си набавяте необходимите за едно денонощие минерали и витамини.

-Яжте чесън, взимайте пектин на прах или таблетки. Гответе с много магданоз, джоджен и копър.

-Пийте следните чайове: от валерианови корени, маточина, зелен китайски чай, чай от шипки, от мента, от глог, от бъз, живовлек. Не смесвайте безразборно билките. Има специален чай за отслабване - много подходящ за случая.

-Сутрин на гладно изпийте около 400 грама вода с една супена лъжица ябълков оцет. Избягвайте кафето, защото дразни стомаха.

-Не яжте нищо преди 11 - 12 часа на обед. Ако усетите глад - пийте чай (без захар и мед, разбира се, а с подсладител). Яжте два пъти на ден и то само когато сте гладни. Ако е наближило определеното време и усетите силен глад, изчакайте малко да попремине и тогава почвайте да се храните.

-Яжте от тази храна, която най-много ви се яде в момента и никога не преяждайте. Спазвайте принципите на разделното хранене. Два дена преди пълнолуние и един ден след него яжте съвсем малко, без сол.

Някои храни, съдържащи въглехидрати в грамове


Месо, птици, риба, яйца, масло, олио, зехтин - 0 гр. въглехидрати
28 гр. Ядки (бадеми, фъстъци, орехи, лешници, кокосов орех) - 5-6 гр. въглехидрати
28 гр. семки (тиквени, слънчогледови) - 5-6 гр.
200 гр. мляко (прясно или кисело) - 12 гр.
280 гр. сметана - 10 гр.
280 гр. сирене - 10 гр.
280 гр. кашкавал - 10 гр.
100 гр. хляб (една филия) - 10 гр.
100 гр. брашно - 11 гр.
100 гр. овесени ядки - 12 гр.
100 гр. ориз - 13 гр.
100 гр. жито - 12 гр.
100 гр. царевица - 15 гр.
200 гр. зеле - 10 гр.
100 гр. моркови - 8 гр.
200 гр. карфиол - 5 гр.
100 гр. краставица - 6 гр.
2 листа марула - 2 гр.
10 бр. гъби (малки) - 4 гр.
8 бр. бамя - 5 гр.
1 суп. лъжица магданоз - 1 гр.
100 гр. грах (варен) - 11 гр.
100 гр. зелени чушки - 8 гр.
100 гр. червени чушки - 35 гр.
100 гр. картофи - 21 гр.
100 гр. тиква - 7 гр.
100 гр. спанак - 4 гр.
100 гр. домат (суров) - 9 гр.
100 гр. домат (варен) - 5 гр
100 гр. доматен сок - 5 гр.
100 гр. ябълка - 18 гр.
100 гр. ябълково пюре - 15 гр.
3 бр. кайсии - 14 гр.
1 бр. банан - 26 гр.
1 ч. чаша капини - 19 гр.
1 ч. чаша боровинки - 21 гр.
1 ч. чаша малини - 17 гр.
1 ч. чаша ягоди - 13 гр.
1 ч. чаша череши - 26 гр.
1 бр. лимон - 6 гр.
1 бр. портокал - 18 гр.
1 праскова (средно голяма) - 10 гр.
1 круша (9 см.) - 25 гр.
1 бр. синя слива - 9 гр.
1 бр. киви - 11 гр.
28 гр. мед - 34 гр.

Благодаря на Криси за препоръките, рецептите и таблицата!


Следва една изключителна публикация свързана с The Ketogenic Diet - Кетогенната Диета.

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи