Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

четвъртък, 17 юли 2014 г.

ЖИВОТ В „ПЛАСТМАСОВАТА ЕРА”

Знаете ли, че ние хората сме изложени на 82 000 различни токсини, химически-вредни съставки базирани в продукти и преработени храни всяка седмица? Гигантски производители бълват примамливи реклами за красота и здраве, и в крайна заболеваемостта  драстично се увеличава.

За илюстрация ще дам пример с бутилираната минерална вода в пластмаса.

Изследвания, направени последните години, доказаха отделянето на токсичния бисфенол-А от пластмасовата бутилка в течността,  намираща се в нея. Откритието е било направено, след като учените са намерили наличие на бисфенол-А в урината на 95% от изследваните хора. След това откритие голямото потребителско търсене на пластмасови бутилки и опаковки без бисфенол-А накара повечето производители да подобрят технологията си на производство.

Въпреки това, германско изследване показва, че в пластмасовите бутилки за вода се съдържат над 24 000 различни химически вещества, които са потенциално опасни за здравето. Най-тревожното откритие е, че пластмасовите бутилки  съдържат  DEHF – пластификатор, който прави бутилките по-еластични. Според докладите, DEHF е бил в най-големи количества, в сравнение с останалите химикали.

Химичното съединение разстройва хормоналната система и причинява антиестрогенна активност. Количествата вредни химични вещества, които приемаме от пластмасите са минимални, но те се натрупват в организма ни и точно заради този акумулиращ ефект последиците за нашето здраве ще могат да бъдат видени едва след време.


ЖИВОТ В „ПЛАСТМАСОВАТА ЕРА” - СЪВЕТИ

     Никога не купувайте хранителни продукти в пластмасови опаковки, на които не е отбелязан вида пластмаса.

    Ако се изкушите да си поръчате храна за къщи, никога не я оставяйте да престоява в пластмасовите кутии, в които ви е доставена. Възможно най-скоро я пресипете в стъклен, керамичен или порцеланов съд.

    Никога не загрявайте храни, поставени в пластмасови съдове в микровълнова фурна. Това, че пластмасовият съд не се поврежда от микровълновата фурна не означава, че храната не се уврежда от самия съд при нагряване.

    По възможност не използвайте пластмасови прибори, съдове и чаши.

    Изхвърлете всички тефлонови тави, тигани и съдове. Независимо по каква технология са направени, без значение дали са нови или стари, когато се пренагреят, от тях се отделя перфлуороктановата киселина, която има канцерогенно действие.

    Не използвайте пластмасови кутии за съхранение на храна, независимо от вида пластмаса. Много по-здравословно и безопасно е да съхранявате продуктите в хладилника в стъклени или керамични съдове с капаци.

    Никога не слагайте гореща храна в пластмасови съдове, независимо от каква пластмаса са съдовете. Същото се отнася и за горещите течности.

    Ако усетите мирис от пластмасов съд или бутилка, незабавно го изхвърлете. Това означава, че е изработен от пореста пластмаса, която задържа миризми и микроби или от пластмаса, която отделя химикали.

    Ако все пак имате в домакинството пластмасови съдове, никога не ги мийте с абразивни препарати или твърди гъби, защото така се драскат и отделят вредни химикали или в другия случай в драскотините се задържат бактерии и вредни микроорганизми. Пластмасови съдове никога не слагайте в миялна машина отново поради опасност от надраскване и заради това, че високите температури водят до отделяне на химикали от пластмасите, нарушават тяхната структура и водят до стареенето им.

    Проверете от каква пластмаса са направени каната ви за вода, уредът ви за готвене на пара, кафе машината, цедката за чай. Ако не е отбелязано нищо върху тях, замислете се дали не отделят отровни вещества. Ако случайно са маркирани с 3(PVC), 6(PS) или 7(PC), директно ги изхвърлете.

    Тръбопроводите също се изграждат с PVC тръби. За да намалите отровите, които се отделят във водата, източвайте я добре преди да я използвате за пиене или готвене. Никога не използвайте гореща вода от тръбопровода за домакински нужди като пиене или готвене. Горещата вода от тръбопровода е подходяща само за миене.

    Пластмаси не се съхраняват на пряка слънчева светлина, тъй като това води до тяхното по-бързо стареене и само разпад, които са свързани с отделяне на токсични вещества.

    Минерална вода и безалкохолни напитки и бира в пластмасови бутилки (РЕТ опаковки или с номерация 1) никога не се съхраняват на слънце. Пряката слънчева светлина засилва отделянето на химикали, имитиращи хормона естроген. Тези химикали водят до хормонален дисбаланс. Също така, запомнете, че тези опаковки са за еднократна употреба и след това подлежат на рециклиране. Не наливайте в тях повторно каквито и да било други напитки или вода.

    Забравете за порочната практика да се съхраняват вино, ракия и прясно мляко от село в пластмасови съдове или бутилки. Киселото зеле приготвяйте в каца, а не в пластмасов бидон. Същото се отнася за вино и ракия.

    В офиса в какво си наливате вода от машината за вода? Използвайте стъклена или керамична чаша, а не пластмасови чашки или бутилки. Може би ви е по-лесно да си сипвате вода от машината в бутилка от 500 мл или литър и половина, за да пресметнете по-лесно колко вода сте изпили през деня? Откажете се от този навик. От една страна тези чашки и бутилки при затопляне отделят вече споменатите химикали, имитиращи естроген и разбалансират хормоналната ви система, а от друга, в порестата им структура се натрупват бактерии, които безпрепятствено се размножават и вие поглъщате. По-здравословно е да броите чашите изпита вода, а не бутилките изпита вода.

    Мазни храни(месо, сирена, пълномаслено мляко) не е добре да се съхраняват в пластмасови съдове, тъй като мазнините извличат вредните химикали от пластмасата.

    Ако имате бебе или малко дете, внимателно преглеждайте пластмасовите играчки, които купувате или получавате като подарък. Те задължително трябва да имат знак, указващ от каква пластмаса са произведени.

    Купувайте пластмасови шишета за хранене, купички и лъжички за бебета само ако върху тях има надпис, че не съдържат бисфенол А(BPA free). Не употребявайте бебешки шишета без обозначение за използваната пластмаса. Тогава почти е сигурно, че за производството им е използвана рециклирана пластмаса с код за рециклиране 7 и вероятността да съдържат поликарбонат и съответно бисфенол А е почти 100%.


Използван източникZdravosloven  
 

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи