Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

неделя, 20 април 2014 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАХ В ОЧИТЕ-ЧАСТ 2 velikden2



Продължение на една илюзия...

(В православната традиция се яде агнешко, което е по други причини, които ще обясня по-късно.)
Освен всичко друго, поклонниците във Вавилон трябвало да медитират над мистериите свързани с Баал и Тамуз и да рисуват знака „Т“ на гърдите си (за Тамуз), което по-късно става основа на кръста. Те правили и свещени питки с тоз знак отгоре й. Всяка година, на първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, било вдигано празненство.

Снимката: Типично изобразяване на богинята Диана (Семирамида/Ищар). Множеството й гърди са умишлен похват, за да се алюзира нейната абнормна, божествена плодовитост.

Първата година след смъртта на Семирамида, тя слязла от Луната в гигантско многоцветно яйце, което се приземило в река Ефрат (извънземна препратка, както трябва да ви е ясно от самото начало). Това станало в първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Тя се появила в своята реинкарнирана форма като пролетна богиня. Както казах, Семирамида била известна като Ищар, което на вавилонски се произнася еднакво с Ийстър (великден), а нейното лунно яйце, станало известно като easter egg – яйцето на Ищар – великденското яйце. Точно по тази причина днес ние боядисваме яйца на великден.

Вавилонската легенда казва, че всеки път на този ден, Ищар пада от небето с яйце.
Поради своята плодовитост Семирамида била възприета за богиня на плодовитостта и плодородието.

Великден станал неин празник – деня на плодовитостта. На този ден, в онези времена, освен всичко друго, се извършвали масови оргии в чест на пролетта и възраждането. Така че, когато празнувате великден, вие всъщност празнувате древен вавилонски култ на сексуалността и плодовитостта. Яйцето също е свързано в този ред на мисли, защото то е символа на раждането на нещо ново – нова енергия резултат от събирането на две други енергии (сексуален акт).

Яйцето освен това е символ на между пространствено пътуване или взаимовръзка. Не забравяйте, че новата „версия“ на Ищар слиза на Земята в яйце, което е много подходяща и неслучайна форма. Някои езотерични източници например казват, че вселената има форма на яйце (нещо, което добавя изцяло ново измерение в символиката на цялата история, но няма да говоря сега за това, за да не се оплитаме и отклоняваме допълнително).

И до ден днешен, на запад съществува традиция, при която хората скриват великденски яйца из природата/къщата и оставят децата да ги търсят. Това се нарича „лов на великденски яйца“. В средните векове яйцата често били боядисвани в червено и символизирали кръвта на христос (колко приятно и предразполагащо за консумация и въобще радост!). В днешни времена на великден в САЩ се крият над 1 милиард боядисани яйца в паркове, задни дворове, дори и на поляната пред Белия дом.

Тази (днес) игра произхожда от вярването, че ако намерите яйце на богинята, докато тя се „преражда“, то тя ще благослови щастливеца. И понеже това бил радостен и пъстър пролетен празник, яйцата били боядисвани с ярки пролетни цветове.
Следва…


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне