Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

събота, 6 март 2010 г.

ГАЛЕРИЯ 2 - ЛЕЧЕБНИ БРОЕНИЦИ



Замисляли ли сме се, какво всъщност са броениците? Нанизи от определен брой топчета, сфери, елипси, дори и под формата на копчета. Можем да ги видим в ръцете на християни, мюсюлмани, будисти и други.

Използват ги за броене на при молитви и мантри, на практика присъстват във всички религии, като се различават само по броя на мънистата . Така например в Исляма те са обикновено деветдесет и девет - по броя на срещащите се в Корана айяти / стихове/ написании от Мохаммед чрез Джибрил / архангел Гаврил / по наставление на Аллах, а в християнството са популярни броеници с тридесет и три зърна - по броя на годините от земния живот на Иисус Христос.

При будистите са четни на брой предимно от дърво.
Никъде в историята не се споменава, какво всъщност представляват, нещо целебно или просто религиозен атрибут. В книгата «Ехо от мълчанието на Пробудения “ пише следното като легенда:

“ Будисткият проповедник и поет Харибхатта "закичва" Първоучителя Буддха с "гирлянда", оплетена от легенди за негови предишни рождения, в израз на дълбока почит към спасителното за света проникновение на Пробудения.
Заплитайки легенда след легенда, той сякаш притихва в молитвено смирение пред безмерната му духовна мощ.

Всяка една от легендите е като зрънце от молитвената броеница на будистки монах, зрънце от природата на Буддха, която доближаваме, увлечени от интригуващата фабула и красивия изказ.

Материалът е публикуван във в-к “ Психо “, фотоси: www.broenici.hit.bg/

---------------------------------------
© 2010, Красимир Куртев - автор, All rights reserved!