Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

вторник, 3 юни 2014 г.

БИЖУТО-НАШИЯТ СЛАДЪК ГРЯХ-bijuto-nashiat-sladyk-griah



Бижутата, символ на красота, самочувствие и стил. Тези ювелирни изделия ни предават чувство за свобода и радост. 

Тяхната форма, елегантна изработка, блясъка златото, обаянието на среброто и онзи мистичен зов на кристалите и скъпоценните камъни ни омайват и притеглят към себе си с чародеен магнетизъм. Но както и в духовен аспект така, и в естетиката има определени правила и закони . 

Не е въпрос само да ни хареса, но и да имаме полза от даденото бижу. Златото, среброто, камъните и кристалите оказват влияние върху нашето здраве и духовно състояние.  Ето защо не е правилно хаотично да купуваме бижута само заради самото бижу. Какво говори цветът на ирисите :


Хората със зелени очи :
Основната сила на техния организъм се крепи на черен дроб, жлъчка и далак. Това означава, че би следвало да се подберем такива камъни, които да отговарят на по горе описаните органи като например – азурит, лазурит, розов кварц и червен яспис. В зависимост от зодиакалният ни знак / най вече Асцендента /, който определя дали сме Ян или Ин, ще ни даде посока металът дали да е злато или сребро.


Хората с кафяви очи :
Като цяло хората с кафяви очи притежават силен чревен тракт и устойчива физическа енергия, за тях препоръчвам – тюркоаз, опушен кварц, цитрин , сапфир и авантюрин.


Хората със сини очи :
Тъй като се подчиняват на елемента вода страдат от болести свързани със системи и органи влияещи се най-вече от течностите в тялото. Бъбреците са първият орган, който отговаря за освобождаването на водата и солта от организмът. Синият цвят предупреждава, че могат да бъдат много нежни, но и страхливи.
- жадеид, мъхест ахат, нефрит, аквамарин, диамант, циркон, оливин.


Хората с тъмни до черни очи:
черен ирис е собственост на човек с гъста кръв, обременена с много злъчни екстременти, заради което тя се движи бавно и трудно се охлажда.
Тази характеристика я определя, като гореща. В резултат на горещината хората с тази кръв са лесно възбудими и по-лесно изпадат в гняв и ярост. Единственото средство, което ги успокоява е хлад и студ - изумруд, скаполит, хризопраз , аметист . В никакъв случай червени минерали като, рубин или червен гранат.


За да искаме нашето бижу да е винаги живо, то е необходимо да  полагаме грижи за него.

Едно определено правило което се отнася за всички типове бижута : Не използвайте паста за зъби за да почиствате каквото и да освен зъбите си. Пастата за зъби съдържа абразия, който може да нарани както метала така и камъните по бижуто ви.

Среброто оксидира с времето, но правилно поддържаното сребро се подобрява с времето. По повърхността му се появява лъскава патина когато е поддържано добре. Просто го почиствайте със настърган сапун и разтвор с вода. Изсушете го с мека кърпа. Ако мръсотията по него е повече и бижуто не е било носено за определено време Silver Cleaner (сребърна баня - подобен разтвор може да се купи от магазина) може да бъде подходящо средство. Но не избърсвай те след това бижуто с нищо друго освен полиращи кърпички или меко парче филц. Салфетката или хартиени кърпички могат да причинят ненужни драскотини.

Както и другите бижута, избягвайте да носите сребро в хлорирана вода или минерални бани това би променило цвета му. Когато не го носите го съхранете на студено, сухо, и тъмно място. Тъмна оксидно-предпазна торбичка (това са специални торбички снабдени с химикал който почиства среброто) може да бъде използвана при положение, че на бижуто ви няма естествени камъни. След като светлината и въздуха причиняват патината на среброто, колкото по малко такива фактори наоколо толкова по добре, но не ви препоръчваме да слагате бижутата си в найлонови торбички освен ако не сте сигурни че няма да наранят камъните на бижутата ви. Някои камъни съдържат вода и имат нужда да дишат, особено перлите и опалите.

Злато
Запазването на финала и цената на златната ви бижутерия е лесно нещо. За да не се драска е хубаво да развиете добрия навик да държите всичките си бижута поотделно. Използвайте разделна кутия за бижута или запазете кутията оригинално дадена ви когато сте закупили бижуто.

Златните бижута винаги имат алое в състава си. След като е много меко и ковко, чистото злато не може да се използва за бижутерия. Това означава че златото в бижутата е смесено с различни метали. Какво е количеството на другите метали се изразява в карат на златото. Като например, злато 585 е 58,50 % злато и 48,50 % други метали. И поради присъствието на други метали златото също може да потъмнее с времето, особено ако е от нисък карат.

Потъмняването на златото може да се влоши като например от парфюм, афтършейф, флуорид или други минерали във водата и дори от киселинността на кожата ви. Факт е че сапуна има тенденцията да създава тънък филм който може да изглежда тъмно и мрачно, така че си заслужава да сваляте бижуто си когато се къпете. Полираща кърпичка с разтвор за премахване на окисите слоеве ще помогне  бижутата ви да изглеждат лъскави и чисти. Тези кърпички и разтвори можете да получите от бижутера ви.

Както сребърната така и златната ви бижутерия може да се изчисти в къщи с препарат за миене начини и мека четка за зъби. Моля отбележете, че процедурите за чистене на златото не би трябвали да се използват ако на бижутата има каквито и да е скъпоценни камъни, перли или опал.
За да изискаме това се нуждаем от специално внимание :


Диаманти
Защото диамантите могат да драскат лесно другата бижутерия, дори и другите диаманти, най-добрия съвет който можем да ви предоставя е да държите диамантената си бижутерия разделена от другите бижута. Не е мъдро да се носи пръстен с диамант например когато ще вършите тежка работа. Диамантите са твърди,  но могат да бъдат отчупени ако се срещнат с други твърди обекти. Хлорираната белина може да вдълбае и да обезцвети монтажа на диаманта.

Лосионите, праха, сапуна, и дори естествената кожна мазнина може да направи филм върху диаманта и да разсее брилянта им. Но това може лесно да бъде коригирано като чистите диамантите си редовно. Има комерсиални почистващи препарати предназначени за използване в дома. Ако имате такива можете например да почистите диамантената си бижутерия с препарат за чистене на бижута и мека четка за зъби. Изплакнете добре и подсушете с мека кърпичка. (Изпразнете мивката от мръсната вода преди да изплакнете бижуто си). Добре е да сте проверили бижуто си при бижутер за износвания в цялост на камъка поне веднъж годишно.

Оцветени камъни
След всяко носене избършете камъните и бижутата си с чиста, мека суха кърпа. Когато бижутерията ви не е била носена, запазете я отделно в оригиналната кутия или в мека кесийка. Солената вода и суровите химикали като хлорната белина или почистващите препарати могат да причинят повреди. Химикалите могат да причинят ерозия на полирания завършек на камъните и да ги накара да изглеждат мътни. Лака за коса, парфюма, потенето могат също така да причинят помътняване, ако не се почиства бижуто често. Поради това, че камъните се разграничават толкова много, така се разграничават и процедурите им за чистене.

Най-добре е да се посъветвате с минералог или бижутер индивидуално за всеки камък. Също така можем да проверим условията му и да ви посъветваме при всякакъв тип поправки нужни за да се поправят пълната му красота и изящество . Със сигурност това е най бързия начин да се осигури и поддържа стойността му и блясъка на така ценените от вас бижута.

Опал е по-мек от повечето камъни, съдържа вода така че се нуждае от малко повече мисъл и грижи. Избягвайте всички ултразвукови апарати, пароструйки, белина, химикали и препарати за почистване на бижутата. Можете , обаче, безопасно да измиете солиден опал в чиния с хладка вода или сапунена вода.
Процедурите посочени по горе не би трябвало да се използват когато опала ви е двуед или триплед. Лепилото което държи частите заедно се разтваря във вода, притъпява вида на камъка като се разделят слоевете. Пазете всяко бижу в собствена кутийка или мека платнена торбичка. Опалите не би трябвало да се излагат на висока топлина, директна слънчева, или ярка светлина, ниска стойност на влажност, или резки температурни разлики. Ако пазите опала си във вода или олио пукнатините му ще се попълнят, това становище е мит. Олиото всъщност ще обезцвети опала.

Перлите запазват оригиналния си блясък когато са забърсвани с суха кърпичка след всяко носене. Особено важно е през лятото когато киселинността на тялото отделена при потене може да затъмни блясъка й. Естествено те могат лесно да бъдат одраскани , добра идея е да се защитят в торбичка от шампоан или да се увият отделно от другата бижутерия. Не ги носете, когато се къпете в банята когато се занимавате с домашната или градинската работа. Перлите трябва да бъдат напълно защитени от всякакъв вид киселини или белина. Веднага забършете всяка течност съдържаща киселина попаднала върху перлата, като например сос от салата или вино.

Докато перлите могат да бъдат измивани в сапунен разтвор, особена грижа трябва да бъде взета заради копринената нишка която ги свързва. Не опъвайте колието, а го оставете да изсъхне на чиста повърхност. Ако имате огърлица с перли е добре от време на време да проверявате дали копринената струна не се е износила или не е отслабнала някъде.
Големите и скъпи перли би трябвало да са снабдени с възел след всяка перла. Това трябва да ни увери че няма да загубим повече от една перла ако се скъса огърлицата ви. След като по големите перли са и по тежки ще увиснат на възлите и ще разпънат конеца с времето. Когато перлите се движат свободно между възлите е време за пренареждане.

Забележете,  че можем да откажем да пренаредим или ще ви наложим допълнителна цена за извънредно мръсни перли. Мазнините и фрагментите от кожа се просмукват и образуват струпвания между перлата и копринения канап, и това може да (както и обикновено става) остави частици в канала на перлата запушвайки го след като сме се опитали да отстраним старата корда и тя се е скъсала и останала в перлата. Това препробиване и изчистване на перли по-отделно е процес който изисква допълнително време и внимание. Пренареждането трябва да се направи по рано, ако носите перлите си често или на всяка втора година ако се носят по рядко. 

Подбрал за вас - Красимир Куртев

------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне