Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 5 септември 2012 г.

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ - ЛЮБОПИТНО

АМЕТИСТ



Аметистът е вид виолетов кварц (силициев диоксид). Има твърдост 7 по скалата на Мос. Той е полупрозрачен или прозрачен и се оцветява от съдържанието на Fe от трета валентност. Най-големите находища на аметист са в Бразилия, Уругвай, Мексико, Мароко, Западна Австралия и др.



Аметистът се използва се в бижутерията и е класиран в разред полускъпоценни камъни. Името на аметиста произхожда от гръцката дума аметистос — не опиянен. Известно е, че той е бил един от дванайсетте камъка които са украсявали нагръдника на юдейския първосвещеник който служил във храма на Йерусалим. В гробниците на египетските фараони са били отрити много аметисти във формата на сърце, като са смятали, че този камък дава живот, също така египтяните вярвали, че камъка е източник на свръхестествени вибрации.



Виолетовият цвят на аметиста оказва успокояващо въздействие върху нервите и успокояват своя притежател. Древните смятали, че ако пият вино от аметистова чаша, няма да се напиват. Според друга легенда, древните гърци вярвали, че аметист е кръстен на красивата нимфа Аметио, която била залюбена от бога на виното Дионис,но Аметио била влюбена в овчаря Сирикос и отхвърлила любовта на Дионисий. Обиденият бог преследвал нимфата и се опитал да я прегърне. Аметио повикала на помощ Артемида, и за да я спаси от Дионисий тя я превърнала в камък. В памет на отхвърленият Бог, аметиста е получил способността да пази собственика си пиянство.



Аметиста е камъкът на "третото око" на мъдростта и познанието, който развива интуицията и ума. Символизира просперитет, богатство и изобилие на всички нива. На тези, които се занимават с бизнес, аметистът им помага да се обкръжат с покровители и ги пази от нещастия и финансови загуби. В семейно отношение внася мир и харминия. На творческите хора носи вдъхновение и нови идеи. Смята се и за мощен защитник от лоша съдба, а когато се постави под възглавницата помага срещу безсъние и кошмари. Будистките монаси го използват за медитация. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов.



Аметиста е универсален лечител с деликатна и мощна енергия - укрепва имунната система, оказва положително въздействие при главоболие и мигрена, при умствена преумора, при склероза, при синузит.
Носен под формата на бижу влияе благотворно върху нервната система, създава чувство за сигурност и душевен покой. Известно е изключително силното му положително въздействие при различни форми на склероза, на мигрена и напрегнатост.



КВАРЦ



Кварцът е скало образуващ минерал с химична формула SiO2. Има силно изразени пиезоелектрически свойства.



Твърдост 7 по скалата на Моос.
Срещат се воднобистър - планински кристал, бял - млечен кварц, виолетов - аметист, черен - морион, жълт - цитрин, опушен кварц - раухтопаз и др.



Водно бистрите намират приложение в оптиката, пиезокварцът — в радиоелектрониката и др.; красиво оцветените и прозрачните – в бижутерията. Използва се също и при производството на часовници.



ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ




Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал. Често се срещат и с включения - облачета, иглички, власинки или изключително красивите „Коси на Венера”.



Твърдостта му е 7 по скалата на Мос. Блясъкът им е стъклен. Друзите са обикновенно с добре оформени шестостенни кристали. Името е дошло от гръцки kristallos означаващо лед и се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на планински кристал има в цял свят, едни от най-големите находища са в Бразилия, Канада, САЩ, Япония, Австралия и Алпите.



От планински кристал от древни времена са изработвали почти всичко, посуда, бижутерски украшения и магически инструменти. Още в древен Тибет и Китай лекарите са умеели да обгарят раните с помощта на планинския кристал и слънчевата енергия пропусната от камъка. Жреците го използвали да викат духове с него. Индийците мислели, че енергията на този камък настройва вибрациите на човека и ги регулира. В съвременен Китай топки от планински кристал се използват за масаж.



От Античността до Средновековието хората са смятали, че планинският кристал е вкаменен лед. Тъй като го е имало навсякъде, около него са възникнали много легенди. Миньорите вярвали, че боговете и духовете живеят в палати от планински кристал. И досега индианците го поставят като свещен камък в люлката на новороденото. Чрез този минерал по време на медитация будистите постигат просветление, а кълбата на ясновидките още от стари времена са изготвени от планински кристал. Изключително са ценени култовите предмети изработени от него - топки, яйца, чаши, черепи и др.



Планинският камък носи постоянство, скромност и вярност на човекът който го притежава. Помага при сърдечни, стомашни и очни заболявания, предпазва от безсъние и действа успокояващо при дихателни проблеми. Също може да предпазва от световъртеж и нормализира кръвното налягане, а ако се постави в стаята, то той пречиства въздуха в нея, спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността на нещата. Изостря мисълта и укрепва паметта. Символизира богатството на Земята и носи щастие и късмет. Дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие. Изключителен камък срещу биоинтервеции.



Планинският кристал действа благоприятно върху парализирани части на тялото и рани. Действа балансиращо на всички чакри. Зарежда със сила и жизнерадост всички зодии. Минералът засилва зрителните способности и облекчава състоянието при катаракта на очите. При нервни възпаления и мигрена се масажират дланите и челото с него. Планинският кристал действа стимулиращо върху целия организъм. Може да се съчетава с всички минерали.



Държан в ръка, успокоява при стресови ситуации. Магнитните трептения на планинския кристал в естествения му вид привеждат в хармония жизнената енергия на хората около него. Съвършената му кристална решетка осигурява мощна защита от негативни енергии на мястото, където е поставен.
Присъствието на друза от планински кристал засилва действието на всички други скъпоценни камъни. Колкото по-голям е кристалът, толкова повече енергия излъчва.



ВНИМАНИЕ: Не всеки безцветен кварц или бижу с прозрачен камък в кристална форма е натурален планински кристал, много често това са синтетики или обикновено стъкло.




ТРИЛОБИТ




Трилобитите са клас изчезнали членестоноги, живели в древните морета на Земята. Те се появяват в Камбрий и живеят по време на ниския Палеозой преди постепенно да измрат. Последните трилобити изчезват в масово измиране в края на Перм преди 250 милиона години. Трилобитите изчезват още преди съществуването на динозаврите, и са едни от ключовите същества през Палеозойската ера, първата ера през която са се разпространили сложни форми на живот.



Въпреки, че динозаврите са едни от най-добре познатите фосилни животни, трилобитите са едни от любимите фосили за колекционерите и хората запознати с Палеонтологията. Трилобити могат да бъдат открити в скали на всеки един от континетите.Трилобитите са много добре познат вид вкаменелости и вероятно втората по известност група изкопаеми след динозаврите. Те са една от най-разнообразните група животни в регистъра на изкопаемите, състояща се от девет разреда и над 15 000 вида. Понастоящем трилобитите са включени заедно с Хелицерови в групата Arachnomorpha.



Повечето от тях са били прости малки морски същества, които филтрирали тиня, за да се хранят. Обитавали древните морски басейни. На гръбната страна са имали твърд хитинов щит. Той се поделя на 3 части: главов отдел (цефалон), телесен отдел (торакс) и опашен отдел (пигидиум).



ТУРМАЛИН




Структурата на турмалина включва: калий, калций, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други компоненти. Общо 26 микроелементи от периодичната таблица. Турмалините са едни от най-разнообразните по цветово отношение скъпоценни минерали.



Името идва от сингелезката дума "тура мали”, което означава - "камък, притеглящ пепел." Под това име минералът е донесен от Цейлон в Холандия.



Съставът и положението на изграждащите го елементи в структурата на турмалина определят цвета му - дву и тривалентно желязо дават зелен, жълт, червен и кафяв цвят. Ярко розовият цвят се определя от мангана. Оранжевият цвят от включения на титан. Твърдостта на турмалините е около 7 - 7,5, без цепителност.



Турмалините, подобно на магнита, привличат желязо и топла дървесна пепел и затова в древността е наричан "цейлонски магнит".



Минералът е под формата на добре оформени призматични кристали с типично напречно сечение във формата на изпъкнал триъгълник. В повечето случаи кристалите не са големи, но може да достигнат размери до 1 метър.



Типични форми на кристалите: стълбовиден, остър, призматичен, объркано- влакнест и радиално-лъчев ( "турмалинови слънца"), скрито кристални гранули и гъста маса. На стените на кристала е винаги изразена вертикална люспа. Притежава пиезо и термоелектрични свойства, т.е. ако се нагрее или разтърка кристала на турмалина в него възниква електричен заряд. В този случай единия край на кристала е положително зареден другия - отрицателно.



Много често се срещат полихромни турмалини в чийто кристал, се виждат различни части в различни цветове и оттенъци. Например: има червена сърцевина, която преминава от светло до тъмно зелено в краищата на кристала (в т. нар. "диня турмалин"). Зависимост от състава на примеси цвета на турмалина може да бъде съвсем различен. В зависимост от цвета, кристалите се разделят в разновидности.

1. Черен турмалин – наричан още шерл, шорл, скорл и др. Името произлиза от немски - "schorl". Това е една от най-често срещаните разновидности.

2. Верделит - тъмно зелено.

3. Индиголит - различни отенъци на синьо.

4. Дравит – кафяво. Наименованието произхожда от находището Драве в Австрия.

5. Рубелит - розово до тъмно пурпурно-червено или червено.

6. Хромтурмалин - ярко зелено, съдържащ хром.

7. Многоцветен турмалин ( полихромен )– едни от най-красивите, с редуващи се зони от червено, розово, зелено, жълто и други.



Условия за образуването и находища:



Повечето находища турмалин, са свързани с киселинни вулканични скали и много често в гранитите, където се формира в последния стадий на охлаждане на лавата. Характерно за различните гранитни пегматити (шорл, индиго, полихромен турмалин). Намират се и в гейзери, във високотемпературни хидротермални сулфидно-кварцови жили и в районите около жилите, в околните скали.



Минералът е устойчив на атмосферни, физически и транспортни влияния, и поради това се натрупва насипно в депа заедно с хематит, корунд, циркон и кварц.



Депата на турмалин са широко разпространени и многобройни. Най-известните са в Шри Ланка, Мадагаскар, Бразилия ( Минас Жерайс, Бахия), Мозамбик (многоцветен и червен турмалин), Бирма, Ангола, Австралия, Индия, Южна Африка, Канада (Онтарио), САЩ (Калифорния , Мейн, Колорадо), Европа (O. Елба, Швейцария), Русия (Урал,Забайкалие)В Урал (Липовка, Мурзинка, Сарапулка, Шайтанка,Южаково) и разбира се в България.



Употреба:

Използва се в бижутерийния бизнес. Кристалите на турмалина са възхитителни, тънки и с остър връх, като молив, те много често се използват като елемент на бижута. Някои дизайнери създават турмалинова дъга, където има всички цветове на спектъра.



Турмалинът се използва не само като бижутериен камък. В науката и техниката, той се използва благодарение на пиро и пиезоелектрическите си свойства.



Магически свойства:

Всички разновидности на турмалина имат едни и същи качества, като конкретните им цветове въздействат върху различни чакри. Турмалинът може да изгради и да поддържа мощен щит, който ще ви предпазва и същевременно ще ви дава усещане за сигурност. Като един от най- силните защитни камъни, той отблъсква страха и негативността и вдъхва самоувереност и разбиране.
Помага за балансиране на ендокринната система и обновява тялото и ума. Подобрява съня. Активирайки определени вибрации в ума и тялото, този кристал синхронизира фините тела и има силно защитно действие. Изважда на повърхността и отстранява страха и негативните състояния; мощен закрилник.



Турмалинът ще увеличи вашата чувствителност и разбиране и по този начин ще ви помогне да се концентрирате и вдъхновите. Тъй като отключва творческите способности, той е много полезен за художници, писатели, артисти, музиканти и всички останали творци на изкуството. Камъкът ще ви помогне да станете по-гъвкави и да не се ангажирате твърде емоционално с неприятните проблеми; освен това ще ви накара да бъдете по- обективни в намеренията си.



Турмалиновите жезли са много мощни, но и доста скъпи. Тъй като рядко се появяват на пазара, могат да достигнат цена от неколкостотин лева. Има равномерно оцветени или с преливащи цветове, и с дължина до 20 см. Енергията, провеждана чрез тях, се издига до високи вибрации.



Розовият турмалин - пазител на любовта. Той премахва болката и страха. Малиновият турмалин се смята за талисман на художниците. Зеленият абсорбира и охлажда страстите. Пъстрият турмалин – (половината зелен, половината червен) е камък на еротичните творчески импулси, запазва човека млад и силен.



Черен турмалин: Подпомага астралните пътувания, отработва информация от минали животи и съдейства за трансформацията към по-високи нива. Ще ви помогне да схванете абстрактните идеи. Отклонява всяка негативност и може да се използва като щит за отблъскване на физически и психични негативни енергии. Променя и отстранява вътрешната негативност. Може да накара вибрациите или събитията да забавят ход, за да може човек да ги прецени по- добре. Ако в естествено състояние се намира в прозрачен кварцов кристал, се нарича турмалинов кварц. Черният турмалин е камък на свръхенергията, което го определя като камък на вещиците. От древността се използва за магьосничество. Черният и червеният турмалин се смятат за извънредно енергизиращи камъни способни да тласнат притежателя си към сексуални авантюри. Всички турмалини са камъни на младостта и се вярва, че запазват у човека неговата младост. Вярва се, че също така, че подобряват менталните способности на човека.



Лечебни свойства:



Турмалините имат положителен ефект върху нервната система, нарушения на съня, ендокринната и имунната системи. Уникалния камък турмалин добре влияе на кръвоносната система, репродуктивната функция на организма. Камъкът неутрализира отрицателните емоции. От всички зелени камъни турмалинът е с най-мощни качества на подмладяване.



От всички съществуващи на земята минерали само турмалинът носи постоянен електричен заряд, и за това, го наричат кристален магнит. При нагряване, турмалинът създава ниска честота на магнитното поле, излъчва аниони, които действат, както следва:

• усилва клетъчния метаболизъм, обмяната на веществата;
• подобряване на местните притоци на кръв;
• възстановяване на лимфната система;
• възстановяване на ендокринната и хормоналната системи;
• подобряване на храненето на органи и тъкани;
• укрепва имунитета;
• допринася за баланса на вегетативната нервна система (система за възбуждане и потискане на психиката);
• осигуряване на живителната енергия на организма;
• подобряване качеството на кръвта, стимулира кръвообращението и разреждането на кръвта, така че тя да отива към най-тънките капиляри, предавайки жизненост на тялото.
•почиства кръвоносните съдове, зарежда плазмата.
• да се прилага при болести на черния дроб
• подобрява съня
• възстановява нервите след стрес
• подобряване на тена
• повишаване ефикасността и сексуалната функция на организма
• подобряване на зрението и на паметта
• облекчава главоболие, премахва световъртеж
• премахва миризми и притежава антибактериални свойства.



В течаща вода може да се премахне излишния заряд на камъка. С цел да се зарежда – трябва малко да се подържи на слънце.



Чудодейни свойства и характеристики на турмалина:



В качеството си на натурален минерал турмалинът не дава странични ефекти. В организма на всеки човек, при правилна пропорция на положителните и отрицателните заряди протича слаб ток от 0.06 mA. Турмалиновите кристали произвеждат ток точно същата сила. Това прави възможно да се възстанови равновесието на енергията. Отрицателните йони, получени от този минерал и слаба топлинна енергия, създават естествена енергия.



Любопитно:

На изток турмалинът се е използвал в бижутерията в продължение на векове. Добивали са го случайно с други скъпоценни камъни от находища в Индия, Шри Ланка, Бирма. Известен е бил в Афганистан и други страни на Изтока, а в Европа в средата на ХVIII век турмалинът станал изключително модерен. В Русия от XVI век, особено през XVII-XVIII век турмалинът е бил използван за бижута, скъпи дрехи и предмети на църквата ,църковна утвар. В тези времена, неговите червени и розови сортове (рубелит) често се бъркали с рубини. За пример, най-големият камък който краси короната на чешки крале, която според легендата, убива онези, които я носят, без да имат право, според проучване, направено през 1998 г., не е рубин, както се е смятало преди, а рубелит - червен турмалин.



АКВАМАРИН



Името на аквамарина произлиза от латински ”aqva marina” - морска вода. Този минерал е прозрачен или полупрозрачен, със син, зелено-син цвят. Той е една от разновидностите на берила. Колкото е по наситен цвета и същевременно прозрачен камъка, толкова повече се оскъпява.



Най-качествени камъни има в Бразилия, а други са открити и в Русия, Пакистан, Индия и Нигерия. Твърдостта му е 7,5 – 8. Цветът си е получил от наличието на йони желязо в състава си.

Лечебни и магически свойства според легендите.

В древността аквамаринът е смятан за един от най-мощните магически камъни. През Средновековието аквамаринът е камъкът, с който са украсявани статуите на Дева Мария. По това време се приема като символ на целомъдрието. То й е изразител на неопетнената любов. Във Франция новобрачните двойки си разменяли пръстени с аквамарин, като вярвали, че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот, камъкът е трябвало да е обкован със сребро.



Използван е при изработка на амулети охлаждащи буйни и пагубни страсти, за по-добро разбиране смисъла на събитията в живота, носи успокоение и емоционално разбиране на заобикалящия ни свят. Учи човек да насочи енергията си дори и на най-примитивни желания към нещо добро и съзидателно. Вярва се, че аквамаринът коригира мислите и поведението на собственика си. Облекчава семейни проблеми, помага за изглаждане на отношенията между брачни партньори и осигурява дълъг и щастлив брак. Събужда отново любовта при дългогодишните двойки. В света много хора избират да подарят точно този камък на брачния партньор.



Аквамаринът спомага за създаване на нови приятелства. Също така дава смелост и усилва волята. Предпазва от измами. Отличен камък за медитация. Помага също при отказване от зависимости - алкохол, тютюн и др. Помага на сърцето да се освободи от страхове, обиди и прави човек по-склонен да прощава.
Според древно предание, ако камъкът започне да изглежда по-мътен и зеленикав то предвещава буря или собственика му е в лошо настроение.



Аквамаринът е много подходящ като амулет за моряци, хора пътуващи често и такива занимаващи се с наука. Не е подходящ за хора склонни към лъжа и измама.



В литотерапията аквамарина се използва за подобряване на имунитета, стабилизира нервната система, лекува кожата, щитовидната жлеза, облекчава главоболие, безсъние и ирационални страхове.



АХАТ






Ахатът е един от най-древните ювелирно-декоративни камъни. Предполага се, че своето наименование е получил от името на река Ахатес на о-в Сицилия, където този минерал се срещал често.




Ахатът е разпространен по цял свят. Той е полупрозрачен кристален кварц с ивици от халцедон и други включения. Физическите му свойства са основно като кварца. Има неправилни, понякога кръгли ивици. От другите видове халцедон го отличават многоцветните шарки, които се виждат много добре, когато е срязан на пластове и е полиран. Формата на ахатите е различна - срещат се като жили, натеци, геоди, миндали и др. Ивиците могат да бъдат разположени концентрично (класически тип ахат), успоредно (уругвайски тип или оникс), могат да бъдат комбинация от двата типа или пък да оформят различни красиви картини, прилични често на пейзажи (пейзажен ахат) или на фини водорасли във вода (мъхест ахат). Често ахатите съдържат включения от опал и селадонит или пък са в комбинация с планински кристал и аметист. Оцветяването им се дължи на различни окиси в тях. Твърдостта му е 6,5 – 7.




Лечебни и магически свойства според легендите.




Ахатът е камъкът-пазител на бременните жени, пази майката и плода. Държан в ръка, предпазва от главоболие и замайване. Положен върху сърдечната или чел-ната чакра, помага при температурни инфекции. Уморените и възпалени очи могат да се успокоят като върху клепачите се положат късчета обработен ахат.
Пиенето на вода, в която минералът е престоял една нощ, помага при смущения в усещането за равновесие. Ахатов амулет предпазва от душевно напрежение и дава усещане за защитеност. Носенето на ахат лекува безсъние и привлича приятни сънища.




Ахатът е камък на мира и спокойствието. Способства за благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве, дълголетие и защита от енергийни вампири. Увеличава вярата в собствените ни сили. Развива творческият потенциал и красноречието и помага за взимане на правилни решения и действия. За да се усили лечебната сила на ахатите, от тях се изработват камеи. Този скъпоценен камък пази от опасности. Собствениците му стават умерени, сдържани и внимателни. Помага на човек да опознае себе си по-добре. Поверията гласят, че носи здраве и дълголетия на притежателя си. Ахатът пази от уроки.Помага при преуморени и възпален очи, при главоболие и световъртеж, при температурни инфекции. Носен под формата на бижу стимулира сърдечната дейност, неутрализира стреса, предпазва от нервно напрежение и подпомага лечението при тежка и продължителна кашлица.



ПЕРЛА




Перлите са най- скъпите от всички органични скъпоценни камъни. Когато в перлена мида попадне песъчинка или някакъв микроскопичен предмет, за да намали дразненето раковината на мидата се затваря и покрива песъчинката със седефен слой.Перлите основно се оценяват по своята големина, цвят, блясък и правилна форма.
Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се прилага в Китай още от XIII век. Под черупките се слага зрънце от седеф, песъчинка, а напоследък и диаманти, след това мидите се нареждат в плетени кошове и се потапят в морето, окачени на специални салове. След известно време, според това колко големи искаме да са перлите, мидите се вадят.
За производството на перли се използват три дребни разновидности молюски от вида Pinctada, наречени според цвета по ръба на мантията - „сребърна”, „златна” и „черна ”. Първата образува бели перли, втората- розови и жълтеникави, а третата- черни перли. Мекотелото Strombus gigas в топлите води на Калифорнийския залив произвежда едри, красиви розови перли с шарки, подобни на пламък по повърхността.


Перлите съдържат около 2% вода и не бива да се съхраняват на много топло място, защото изсъхват и по повърхността им се появяват дефекти и пукнатини. Перлите са по-крехки от повечето скъпоценни камъни. Те са чувствителен към киселини, много ниска и много висока влажност. Отбягвайте да ги пръскате с парфюми, дезодоранти и лакове за коса. Перлите могат да се почистят внимателно с хладка сапунена вода, а най-добре със специални почистващи препарати за перли. След почистването подсушете с мека кърпа.


Легенди и лечебни свойства. За перлата се казва, че помага на човек да опознае себе си и подобрява само оценката Тя символизира любов, успех, щастие и чистота.
Перлите са били познати на Изток от древни времена и са били високо ценени от старите средиземноморски цивилизации. Римляните ги посвещавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност.
За произхода на перлите се разказват много легенди. В една от тях, записана от Плиний, се казва, че те са се образували от капки роса, попаднали в отворените черупки на мидите, докато се размножават. Тази идея идва от Изтока, където разказват, че по пълнолуние мидите улавяли капки небесна роса, паднали от Луната, после те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би оттам идва легендата, че светят нощем. В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци смятат перлите за талисмани срещу пожар. Освен това, те пазят притежателя си чист и неопетнен.
В Древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете.



Перлите се смятат за могъщи талисмани срещу всякакви опасности, асоциират се с Луната и затова са символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.
В скандинавските страни също разказват приказка за перлите и бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала. Сълзите и се вкаменили и се превърнали в перли.
През Средновековието добавяли стрити на прах перли към отварите с противоотрова. Лекарите в онези времена вярвали, че перлата лекува хемороиди, повръщане на кръв, обилна менструация, сърдечни болести, освен това прогонва „злите духове” от ума. Правели мехлем от изгорена перла и корал, с който мажели телата на прокажените.
За щастие фино стритият перлен прах заместил пудрата, съдържаща арсеник, с която френските и английските дами обилно покривали лицата си, смятало се, че тя подобрява структурата и блясъка на кожата. Някои козметични предприятия и днес добавят перлен прах в пудрите и кремовете за лице.



Перлите се свързват със зодиакалните знаци Рак, Близнаци и Риби. Който ги сънува, ще има много верни приятели.Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции.Перлите помагат на онези, които търсят висшата мъдрост и истина. Поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.






-------------------------------
© 2010, Красимир Куртев - Алеф
автор, All rights reserved!