Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ


КВАНТУМ КУАТРО

Този невероятно красив и рядък камък излиза за пръв път на пазара на скъпоценни камъни през септември 1996г. Quantum-Quattro Silica се среща в ярко сини, тъмно сини и зелени цветове. Той е комбинация от shattuckite (кралско синьо), хризокола (светло синьо), dioptase (горско зелено), малахит (светло зелено) и  опушен кварц. Цялото това съчетание придава на Quantum-Quattro един невероятен микс от цветове.Този необикновен камък се среща само в Намибия, Африка. Разнообразието от цветове и комбинации във всяка плочка е безкрайна и поради това всеки камък е различен.

Той е мощен лечебен камък, който подобрява имунната система.Моос твърдост 7 с monoclinic кристална структура.

Силициевият диоксид е напълно вграден в кварца и поради това се получава равномерното синьо оцветяване. В повечето случаи обаче има и други включени минерали, като малахит или други сини и зелени минерали. Това се дължи на факта, че chrysocolla е меден минерал, каквито са и повечето други ярко сини и зелени минерали.

Quantum Quattro Silica е много специфична комбинация от минерали, открита само в Намибия и се извличат само от една конкретна фирма.Поради това на пазара има само един източник на тези камъни. Квантум Куатро е вид скъпоценен камък съдържащ силициев диоксид с включвания на shattuckite, малахит и dioptase.Квантум Куатро силиката подобрява и укрепва имунната система и е ефективен в лечението на минала скръб, предизвикана от травма заключена в рамките на емоционално енергийното поле и в клетките на организма, което води до болки и в двете области.Gem Silica както и Quantum Quattro имат способността да уеднаквяват всички чакра точки върху тялото. Някои смятат, че камъкът ни разкрива наближаването на 2012г. и началото на 6-я свят на Маите в който можем да създадем света на нашите мечти, ако сме със спокоен ум и не позволяваме на негативността да ни пречи.Поставянето на Quantum-Quattro Silica върху третото око ще доведе до много по-голяма психическа яснота и духовно прозрение в ангелските и земните царства.

Лечебни свойства на Квантум КуатроQuantum-Quattro Silica укрепва имунната система, която е в състояние да работи със структурата на ДНК на клетъчно ниво. Помага да се поляризират магнитните отвори на всички шлюзове за пряка лечебна светлина от Вселената.Ако се използва със слънчевите лъчи между 12:00 и 14:00ч. ще донесе още по-голяма лечебна сила.

Ако се използва от 15:00 до 17:00 ще донесе по-силно емоционално лечение, особено когато има пълнолуние и новолуние.АМЕТРИН, АМОНИТ, АНГЕЛИТ, АНДАЛУСИТ, АМЕТРИН

Този двуцветен скъпоценен камък има доста противоречива история.Повечето геоложки сведения сочат, че Ametrine е открит през 70-те години на 20-ти век. Има обаче и друга история за този специален кристал, която датира от времето на конкистадорите.
През 17-ти век конкистадор на име Дон Фелипе се оженил за Анахи, принцесата на едно боливийско племе. Той получил като подарък мина кръстена на името на жена му. В тази мина се намирал и Аметрина. Когато дошло време Фелипе да се завърне в Испания, принцесата поискала да го последва.

Двамата опитали да се измъкнат, но разгневените членове на племето се обърнали срещу своята принцеса и я убили. От тогава се носи легенда, че двуцветният камък отразява принцесата, която искала да остане лоялна на мъжа си и на племето си.
Моос твърдост 7 с триъгълна кристална структура.
Този камък е смес от аметист и цитрин със зони на лилаво и жълто или оранжево. Почти всички налични камъни на пазара идват от Боливия, но има и находища в Бразилия и Индия.
Различните цветове на аметрина се дължат на различното окисляване на желязото, което се намира в кристала. А различното окисляване се дължи на различията на температурите по време на формирането на кристала.

За да може желязото да произведе тези два цвята в кристала трябва да са на лице много специфични условия. Не само, че едната страна на кристала трябва да е изложена на повече топлина от другата, но и това състояния трябва да се запази през целия период на образуването му.

Геолозите предполагат, че дълбоко във вътрешността на мината Anahi са били на лице перфектните условия за образуването на аметрин. В противен случай тези магически камъни щяха да останат аметисти или цитрини.
Само две места в света имат подходящите условия за образуването на аметрин. Това са мината Anahi в Боливия и мината Hyderabad в Индия. Боливийската мина дава около 90% от аметрин, който се намира на пазара днес.
Днес двуцветният аметрин е изключително популярен сред бижутерите. Въпреки своята рядкост този специфичен кварцов кристал остава в много разумни цени. Може да се създаде и изкуствен аметрин, чрез нагряването на аметист.
Аметрина притежава всички метафизични свойства на аметиста и цитрина, както и свои собствени уникални свойства. Аметрина стимулира интелекта пречиства аурата от отрицателна енергия.

Помага ви да откриете божественото във всичко и да достигате по-високи нива на съзнанието по време на медитация.
На онези които смятат, че са твърде ангажирани със светски дейности аметринът ще помогне да балансират между физическите дейности и духовния глад. Работохолиците ще се научат да си починат за малко и да се насладят на успехите си.
Тези които са по-мързеливи ще разберат радостта от пълното завършване на задачите, които имат и ще се наслаждават на наградата, след като е постигната целта.

Ако таите страх у себе си аметринът ще ви помогне да откриете воина  във вас. Ако правите всичко с голяма прецизност и добре премислено, камъкът ще ви покаже красотата на това понякога да заложите на шанса.
Когато сте сляп за чуждата болка и страдание, камъкът ще ви помогне да сте по състрадателен, защото всички ние на земята сме свързани.

Аметринът ви учи на тези прости взаимовръзки. Няма живот без смърт. Не можеш да знаеш какво е радост, ако не си изпитал тъгата. Вие не сте в безопасност, докато друг е в опасност. Това е прословутата двойснтвеност на аметрина.
Укрепва нервната система, стимулира притока на кислород към тялото и подпомага процеса на оздравяване след тежко заболяване. Стимулира дейността на мозъка и подобрява емоционалните преживявания.
Камъкът помага срещу втвърдяването на вените, деменция, глухота и проблеми с очите. Ако го носите на врата близо до щитовидната жлеза намаля треперенето и изпотяването.

Елексир от аметрин се използва за премахване на токсините от тялото. Намалява и облекчава някои от симптомите на физическото заболяване. Подобрява имунитета и увеличава усвояването на кислорода. Хора на които им предстои трансплантация на органи е добре да имат аметрин защото той ще помогне за приемането на чуждото тяло.
Медитациите с аметрин ще ви помогне да постигнете спокойствие по-бързо и по-лесно да достигнете до алтернативните светове. Отваря портали към нови измерения, нови възприятия и нови идеи.

Аметринът е уникален кристал със собствен процес на формиране, собствени уникални енергии и собствена история.
Двойствеността на аметрина го прави мощен спътник за творческа, лечебна и психическа работа. Виолетовото и златисто жълтото са едновременно противоположни и допълващи се цветове.

В този кристал можете да използвате хладните и тъмни сили на виолетовата нощ и светлите и топли сили на слънчевия ден. Ако искате да се образовате в астралната сфера, да комуникирате с духове, да опознават енергии и алтернативни светове, аметринът е изключително ефективен при отключването на тези психични врати.
Камъкът ще ви защитава при пътуването ви през тези непознати територии и ще освети обратния ви път към земното.


АМОНИТ
Амотита не е камък, но е изкопаемо което е заемало важно място в историята. Името амотит идва от формата му, която е спираловидна и наподобява рога на овен. Египетския бог Амон обикновено е бил изобразяван с такива рога и от там идва и името амотит.
Научни данни за Амонита
Моос твърдост 6 – 6.5
Произлизат от bactritoid nautiloids, вид главоноги, които се появяват за пръв път преди 400 млн. години и изчезват заедно с динозаврите в края на креда преди около 65 млн. години.

В древен египет този фосил е кръстен на египетския бог Амон, защото формата му наподобява овнешки рога. Амотитът е много ценен от древните египтяни и римляни, а вероятно и от много други култури. Например в Етиопия той също е считан за свещен и се носи, за достигане до пророчески сънища или дъбока медитация.
Амотитът се използва за намирането на духовния път към Бога и осъзнаването на миналите ни животи чрез дълбоката медитация. Тези фосили излъчват положителна земна енергия и носят късмет и просперитет на притежателите си.
Амотитът подобрява общото здраве, издръжливостта и зарежда тялото с много енергия. Променя негативността в гладка енергия. Помага също и при раждането и проблеми с депресия.

Амотитът помага да се освободим от кармичните отломки и вредните модели на мислене.Тези вкаменелости помагат и за стимулиране на инстинктите, като същевременно повишават и личната власт. Носени като бижута придават чувствена красота и харизма.
Амотитът също ще ви помогне да се освободите от тежест, която сте усещали по време на депресия.
Амотитът е фосил от животно, което е обитавало земята преди милиони години. Той също както змийския камък произлиза от същества, които някога са били живи. Поради тази причина той е свързан с петия елемент, Акаша.

Фосилите символизират времето, вечността и еволюцията. Като цяло в бижутерията те се вграждат за увеличаване на естествените защитни сили. Всякакви видове вкаменелости се носят като амулети за увеличаване продължителността на живота.
През средновековието амотитът е бил известен като draconites, заради спиралата, която се смятало че идва от главата на драконите. Често се е привързвал към лявата ръка за увеличаване на магическите способности.


АНГЕЛИТ
Ангелитът е сравнително нов скъпоценен камък. Открит е в Перу през 1987г. По време на хармоничното преобразуване цветовете му може да варират от бяло и сиво до синьо или виолетово. Най-често срещания цвят от който са създадени повечето камъни за бижута е синьо-сивия.
Синьото е цветът на епохата на Водолея. Той се приема като убежище за истината и затова който го носи ще върви напред в интерес на истината в противен случай на преден план излиза страхът.

Ангелитът се бори с този страх. Ще ви помогне да отключите тайната на словото, давайки глас на собствената ви истина. Психологически ангелитът противодейства на грубостта и ще ви помогне да станете по-състрадателни. Той също така ще ви научи как да премахнете това, което не може да бъде променено.

Анхидрита е сравнително често срещан седиментен минерал, който образува огромни скални слоеве. Той не се образува директно, а в резултат на обезводняването на скалите формиращи минералния гипс. Тази загуба на вода предизвиква намаляване на обема на скалния слой и води до образуването на пещери.
Добрите екземпляри на минерала са изключително редки. Такива са намирани в Мексико и Перу, те са със хубав син цвят. Понякога обаче се появяват и лилаво-сини анхидрити, точно те се наричат ангелит заради ангелския си цвят.

Анхидрита се среща в Мексико, Перу, Германия и американския щат Ню Мексико, но по-късно е получил своето наименование Ангелит. Това е станало по време на Хармоничната Конвергенция през 1987г. в Перу. Използва се за съзнателна връзка с Ангелските светове, посредством вибрацията на този страхотен лилаво-син камък.
Ангелитът е отличен балансьор и привежда в съответствие физическото тяло с етеричната мрежа. Свикнали сте да търсите ангели, когато имате нужда от подкрепа и за засилване на психическата връзка с единството на вселената и ангелското царство.
Ангелитът се използва, за да ви помогне в товаастрално пътуване и да повиши сетивното ви съзнание.
Всеки от сините и синьо-зелените камъни е свързан с определена форма на комуникация. Тюркоазения цвят помага на човек за постигане на целите и мечтите.
Синьо-зеления цвят помага да изразим нашите най-дълбоки духовни истини.
Ангелитът се смята за много полезен за постигането на телепатична комуникация. Ако двама души желаят да бъдат свързани по този начин, докато са разделени физически те могат да носят по едно парче ангелит.
Тази връзка ще бъде засилена още повече, ако камъните са предварително програмирани за тази цел.

Ангелитът носи вътрешен мир, спокойствие и фокусира най-високите сфери на небесната светлина. Това е един великолепен камък, който притежава енергия и сила наричана Каруна. Тя въплъщава състрадание, милост и нежност.
Ангелитът подравнява физическите и етерните полета за изцеление както на вас самите, така и на другите. Той ще обнови и подмлади нещата от битието, които не ни носят щастие. Освен това осигурява защитно поле около района където е поставен.
Ангелитът е камък свързан и с лекуването на гняв.Гневът ни кара да се самоизолираме, този камък ще ви помогне да подобрите комуникацията с хората и със самия себе си. Това е особено вярно през тези дни, когато всичко се обърка.

Някои хора обвиняват другите, някои обвиняват себе си. И в двата случая angelite ни помага да си върнем  вътрешната и външната хармония, обединявайки ни с чувство на Единството на всичко живо.
Ангелитът може да се използва за облекчаване на болка, както физическа, така и психологическа и се бори с жестокостта и бруталността. Той също е бил използван за облекчаване на болката от язви на стомаха и слънчево изгаряне.
Той също е бил използван при възпаление на гърлото и проблеми с щитовидната жлеза. Лечебните му  вибрации също са свързани с горната част на белите дробове. Ангелитът балансира течностите на организма  ще  освободи излишната телесна течност.  Използва се и за пречистване на аурата и активиране на ангелското съзвучие.


АНДАЛУСИТ
Красив скъпоценен камък, който може да варира по цвят от бледо жълтеникаво кафяв, тъмно зелен, тъмно кафяв или най-популярния зеленикаво червен цвят. Често променя цвета си в зависимост от ъгъла на отражение на светлината.
На външен вид много наподобява наалександрит. Той е достъпен и уникално красив скъпоценен камък, който всеки би се гордял да притежава.
Андалуситът е най-известен с необичайните си окраски. Често може да го видим с два или повече цвята по едно и също време. Дори необработените кристали често са зелени от едната страна и червени от другата.
Моос твърдост 7.5 с ромбична кристална структура.
Андалуситът се добива в Бразилия и Шри Ланка. В миналото андалусита понякога се е наричал „бедния роднина на александрит” тъй като е с подобен цвят, но струва много по-малко.

Но андалуситът се различава от александрита, който променя цвета си от зелено към червено в зависимост от светлината. При андалусита цветовете са си винаги там по едно и също време.
Андалуситът понякога се нарича „Виждащия камък”, защото се използва в метафизични произведения при които спокойно можете да видите различните черти на характера без пристрастия. Помага на рационалното мислене и това да видите даден проблем от различни гледни точки и да започнете да го решавате без страх.

Помага да осъзнаем, че саможертвата е нещо добро, но никога не е задължително. Насърчава умереност във всяко едно отношение на характера.
Андалуситът подобрява паметта  и носи уравновесеност, умереност баланс. Този камък е полезен при провеждането на медитация.
Физически андалуситът се използва за лечение на СПИН, проблеми с очите, недостатък на калций, кислород и йод.
Превод: Нина Ефремова
*****

РОДОХРОЗИТ, РУБИН, САПФИР, САРДОНИКС

РОДОХРОЗИТ

Родохрозита е елегантен розово-бял камък, който се нарича още „камък на любовта и баланса”, тъй като засилва и балансира любовта на всички нива.

Той е открит сравнително скоро и се среща в нюанси на оранжево и розово и бели ивици с различна ширина. Символизира откритост и събужда всеобхватната любов, която не е ограничена само до един човек.

РОДОХРОЗИТ

Моос твърдост 4 с trigonal кристална структура.

Розовият цвят на Родохрозита се дължи на мангана, който се разтваря от подпочвените води и след това се комбинира с карбонатни материали, капейки от тавани на пещери дълбоко под земята. Среща се в Аржентина, Перу и щата Монтана, САЩ.

Варира от светло червено до розово, често с черни петна и ленти. Името му произлиза от гръцките думи „rhodon”, която означава розов и „chros”, която означава цвят. Инките са вярвали, че този камък съдържа кръвта на техните владетели.

Мистични свойства на Родохрозита

Родохрозитът носи изцеление, комфорт, хармония и приятелство. Той насърчава гладките енергийни потоци, емоционалната изразителност, добротата, толерантността, състраданието и любов към себе си.

Помага ни да живеем с нашите духовни вярвания, балансирайки емоционалните процеси. По-високото себеуважение неминуемо води и до по-високи нива на съзнанието и духа.

Родохрозитът е най-добрият камък, с който душата ви ще достигне по-високо ниво. Той ще ви помогне в решаването на сложни въпроси, свързани с двойнствеността на природата и душата.

Този кварц съдейства и за достигането на по-високо ниво на съзнание. Насърчава релаксирането, баланса и разбирателството.

Премахва негативните тенденции да избягваме или отказваме помощ и ни прави по-склонни към трупането на нова информация, като същевременно запазваме информираността и нивото на интелект, което сме постигнали.

Лечебни свойства на Родохрозита

Родохрозитът стабилизира кръвното налягане и кръвообръщението и закалява артериите. Използва се за лечение на хронични мигрени, но трябва да се използва продължително време. При главоболие може да се постави на мястото на болката и да се държи там, докато тя затихне.
Този нежен розов камък има невероятна двойственост. Той предава допълнителна енергия и сила по време на изключителна физическа активност и успокоява емоциите и тялото, когато сме напрегнати.

Може да го носите хем за допълнителна енергия, хем за релаксация, когато това се налага. Това му свойство изглежда необичайно, но е много полезно за вас.

РУБИН

Скъпоценният камък рубин е споменаван в митове и легенди от хиляди години. В продължение на много епохи той е бил предпочитан талисман на благородниците по целия свят. Катерина Арагонска е носила един по-малко известен вид рубин и според слуховете той я направил скучна и зла, принуждавайки Хенри VІІ да се разведе с нея. Крал Хенри V е носил черен рубин на шлема си, докато е воювал с французите през 1415г.

Ruby

Гравираните рубини са много популярни за привличане на богатство и повишаване на магическата енергия. Предпочитаните фигури за графиране са на дракони и змии. Рубина се счита за един от най-важните подаръци в чест на Буда и Кришна. Хиндуистите вярват, че червеното сияние на камъка идва от вътрешен пламък, който човек не може да загаси.

Рубинът е един от най-добрите скъпоценни камъни за бижута и накити. Той може да се среща във всеки един нюанс на червеното, от розово до пурпурно или кафеникаво червено. Оцветяването им се дължи на съдържанието на хром и желязо в камъка.

Често кристалите са податливи на счупване, но Рубинът е много здрав минерал и само диаманта е по-здрав от него. През 1902г. французинът Аугест Вернеюл произведе първият синтетичен кристал рубин, чрез обгаряне с горелка на прах от алуминиев оксид.

Днес Рубинът е до 10 пъти по-ценен от диамант със същия карат и яснота. Перфектният полупрозрачен рубин е голяма рядкост. Камъни по-големи от 5 карата със съвършена яснота са изключителна рядкост и на търг цената им може да достигне до 1 милион долара за карат.

Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.
Корундите са силикати на алуминиев оксид, които са оцветени от хром, желязо или титан.  Перфектният корундов кристал е ясен. Кристалите, които се срещат с различни нюанси на червеното се наричат рубин. Всички останали цветови разновидности са известни, като сапфири.

Синтетичните рубини са много често срещани и много наподобяват естествените рубини. Само опитно око може да открие разликите в кристалните структури, тъй като всички останали елементи са идентични. Ако си купувате бижута с рубин не забравяйте да попитате дали са подложени на топлинна обработка или са създадени в лаборатория.

Рубините от Бирма са най-ценените и търсени по света, но красиви кристали се срещат и другаде. Някои от мините в Индия и Шри Ланка са почти токова стари, колкото и тези в Бирма.

Звучи невероятно, но все още се намират нови находища на рубин. През 1992г. е открито ново находище  на рубин в северен Виетнам. Някои от кристалите открити в това ново находище наподобяват рубините в Бирма и някои учени вярват, че те са се образували от едно и също геоложко събитие.

Според тях те са се образували преди около 100 милиона години, когато огромна маса от разтопена магма се е срещнала с варовик. В резултат на този термо-метаморфизъм калцевия карбонат във варовика, кристализира като калцит, докато останалите алуминий и силикати кристализират, като рубини и сапфири.

Корунд с различно качество е намерен в австралия, Кения, Танзания, Афганистан, Пакистан и САЩ. Някои екземпляри добити в Северна Каролина дори съперничат по цвят и яснота на Бирманските рубини.


Рубинът е прекрасен скъпоценен камък, който ще донесе огъня в живота ви. Ако искате да живеете интензивен живот, но имате трудности в това да запазите концентрацията си, рубина ви помогне да запазите фокуса си и да внесете повече яснота и мъдрост в живота си. Този камък ще ви помогне да изберете най-добрия път за вас. Със своята сила рубина ще разпали страстите ви и ще ви помогне да останете мотивирани. Ще бъдете много по-силен, когато се съпротивявате на саморазрушителните модели, които сте имали в миналото.

Рубинът е страхотен щит срещу вредните намерения. Ако се намирате в някакъв правен спор или личен конфликт, този камък ще ви помогне да постигнете правилния резултат. Рубинът ви предпазва от психически или физически атаки.

Една легенда разкачва, че рубина защитава градината ви от пролетни бури. Ако благословите и четирите ъгъла на градината си с рубин ще я предпазите от вятър, дъжд и градушка.

Ако сложите рубин до леглото си това ще насърчи вашите мечти, като съзнателния ви ум ще си взаимодейства с вашето подсъзнание. С негова помощ ще се изправите срещу демоните си и ще имате силата да ги победите.

Ако сънувате рубин това означава, че ви очакват печалби.

В древността рубина се е използвал за пречиства кръвта от токсини и защитава от чумата. Според вярванията рубина предотвратява и гладуването.

Той е много полезен за стимулиране на надбъбречната жлеза, подобрява кръвообращението и борбата с вътрешните инфекции.

Ако работите с този камък можете да премахнете всякакво чувство за ограничение. Укрепва смелостта, всички духовни умения. Носи радост и много лидерски качества. Рубинът намалява негодуванието, когато трябва да се грижите за някой друг.

Рубинът създава силно чувство на сила вътре в себе си. Този камък се свързва с планетата Марс и се носи по време на магически ритуали, за да увеличи енергията на магьосника.

Според някои носенето на рубин повишава температурата на човешкото тяло.

САПФИР

Сапфирът е вторият най-твърд кристал, който Земята ни дава. По-твърд от него е само диаманта. Много от големите находища на сапфир са останки от метаморфни или вулканични скали, които се намират в гранити или мрамор. Най-големите находища на тези скъпоценни камъни се намират в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка.
Поради своята красота сапфира е популярен талисман на много кралски личности. Средновековните историци пишат, че царете са носели тези кристали, за да се предпазят от физически наранявания и предпазване от ревност. Сапфири са се носели по време на подписване на мирни договори, тъй като се е вярвало, че ще осигури истинско помирение и ще предотврати по нататъшно кръвопролитие. Вярвало се е,че отровна змия поставена в съд със сапфири ще умре, тъй като се е смятало, че той предпазва от змийската отрова.

Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.
Всички скъпоценни камъни корунд, които не са червени на цвят се наричат сапфири. Най-често те се свързват със синия цвят.
Корунда е кристал с алуминиев оксид, който съдържа разнообразие от минерали, които му придават цветовете на дъгата. Червеният корунд се нарича рубин. Синият цвят на сапфира идва от наличието на чугун и титан. Наличието на желязо придава жълтеникъв цвят. Комбинацията от титан и желязо прави цвета зелен, а комбинацията от трите елемента придава лилав цвят. В много редки случаи сапфирите имат розово-оранжеви нюанси, породени от смесването на хром и желязо. Има и бял сапфир, който няма никакви други включвания.

В историята сапфира е бил използван, като защита от уроки. В Европа е бил използван, за да предпазва от зли магии и да ги връща обратно на този, който ги е изпратил. Магьосниците са използвали тези скъпоценни камъни, за да подобрят и насочат своите магически сили. Алхимиците отдавна свързват сапфира с елемента въздух. В Индия се смята, че това е камък на планетата Сатурн и че е портал към небесните светове.

Сапфирите могат да бъдат използвани за получаване на небесни послания и да ви изясни какво точно означава информацията, която получавате.
Този камък може да се използва по време на медитация и ще ви помогне да откриете вашия скрит потенциал. Ще ви помогне да изчистите психическото си съзнание и да започнете пътуването си.

Сапфирите ще ви помогнат да постигнете материалните си мечти и желания. Камъкът ще ви помогне да поддържате балансирана перспектива, което ви позволява по-добре да организирате вашите мисловни процеси, което гарантира траен успех и развитие на материалното положение.

Сапфирите насърчават честната игра и лоялност между партньорите и носи правилните заключения при наличието на несправедливи ситуации.
Жълтия сапфир е много нежен и помага да преодолеете психически рани от детството. Дава възможност да изкажете думите, които са необходими, за да се освободите от болката.
Сапфирът е най-ефективният лечебен камък за нервната система. Той регулира функцията на щитовидната жлеза и поради това е доста полезен, като средство за защита при липса на апетит, породен от нервни и сърдечни проблеми.

В далечният изток сапфирът е използван за защита от чумата. На психологическо ниво сапфирът помага на болния да се фокусира, около мислите за своето оздравяване и по този начин води до изцеление на всички нива на тялото.
Сапфирът помага при укрепването на стените на кръвоносните съдове. Зелените и сини кристали имат много силна лечебна енергия. Зеленият сапфир има силна възстановителна енергия идваща от връзката му със Земята.

Гърците асоциират сапфира с божеството Аполон. Камъкът се е носил от известните оракули Делфи, за да им дава сили и мъдрост. Ако се занимавате с психична работа, сапфира ще ви помогне по-лесно да разбирате съобщенията и информацията, които получавате от духовните сфери. Лечителите използват зеления и жълт сапфир за насочване и фокусиране на входящата енергия, за да постигнат най-добрите резултати за пациента.
Сапфирът трябва да се зарежда и разрежда с морска сол и да се избягва излагането му на слънчева светлина.


САРДОНИКС
Сардоникса е разновидност на халцедон с кристален кварц. Известен е още като sardian оникс. Той е смесица между сардър и оникс.  В древните текстове е отбелязано, че единствените ценени цветове на сардоникс са черно, червено и бяло, трите древни цветове на Тройната Богиня.

Името на този камък идва от комбинирането на имената на лечебните камъни оникс и сандър. Лечебните и защитни свойства на сардоникс са изучени още от древността.

Тази разновидност на халцедона е от семейството на кварца и се среща предимно в Бразилия.

Моос твърдост 6.5 – 7 с  trigonal кристална структура.
Всички разновидности сардоникс са халцедон с микрокристален кварц. Той е смесица от сандър и оникс и съдържа бели ленти, като на оникса и кафеникаво-червени ленти на сандър.  В древен Египет са оцветявали оникс, като са го накисвали в захарен разтвор и след това го поставяли в киселина, за да карбонизират захарните частици.

Сардониксът е камък за сила и защита, който търси по-смислено съществуване. Той също така насърчава и цялостното добродетелно поведение.
Сардониксът може да доведе до трайно щастие и стабилност в брака или при други партньорства. Той привлича приятелства и може да се сложи около къщата или градината, за предотвратяване на кражби и други престъпления.

Сардониксът изостря ума и помага да се изправите пред света с отворени очи, а не да се замозалъгвате. Той насърчава оптимизма и помага на хора, които са загубили близък човек да видят отново положителната страна на живота.

Сардониксът е камък на сетивата, който подобрява сензорното възприятие и укрепва нервната система. Той укрепва и имунната система, като стимулира потока на телесни течности.

Сардониксът лекува белите дробове и костите и подобрява сетивните органи. Регулира течностите в тялото и клетъчния метаболизъм, укрепва имунната система, подобрява усвояването на хранителните вещества и премахването на отпадъчните продукти.

Сардониксът насърчава този който го носи да има по-приключенско настроение към живота. Подобрява самоконтрола и носи успех в бизнеса.

Сардониксът се използва за защитни ритуали и за насърчаване на смелост и безстрашие. Той има силата да разсейва скръбта на този който го носи и да привлича нови приятели.

Превод: Нина Ефремова

*****

АНДРАДИТ, АНИОЛИТ, АПАТИТ, АРАГОНИТ – ЛЮБОПИТНО


АНДРАДИТ
Андрадита е камък от групата на гранатите. Съдържа титан и манган. Има три разновидности:

Андрадита е гъвкав камък, който стимулира творчеството и привлича това от което най-много се нуждаете, за да развиете отношенията си с другите.

Камъкът прогонва всякакви чувства на изолация и отчуждение и привлича интимни срещи с други хора. Андрадита настройва магнитните полета в тялото, почиства и разширява аурата, открива и насърчава психическата визия.

АНИОЛИТ

Аниолита подобрява връзката между мозъка и сърцето ви
Аниолита е името използвано когато се комбинират зелен Зоизит и Рубин. Зелената енергия на Зоизит е много сърдечна и стимулира положителни чувства като щастие и благородност за всичко което имаш в живота.

Няма друг подобен камък в минералният свят. Зеленият Зоизит е сравнително мек с Моос твърдост между 5.5 и 6.5, докато рубина е изключително твърд и достига 9-та степен по скалата Моос. Това прави камъка много труден за обработка, поради различните в твърдостта на елементите, които го изграждат. Обикновено може да се обработва само с диамантени инструменти.

Зоизитът е известен в продължение на близо два века, като декоративен камък. Червеният рубин обикновено е разпространен неравномерно в зеления Зоизит. Той е един от най-колоритните декоративни камъни.
Този камък е прекрасно съчетание на цвят и енергия. Той ще подобри енергийните и невронни връзки между мозъка и сърцето ви.

Този камък има силна духовна природа, която ще промени съзнанието ви и ще даде достъп до паметта на душата ви, за да ви помогне в духовния живот. Помага ви да се чувствате съпричастни към другите и да се грижите добре за физическото си тяло.
Защо да използваме Аниолит

 Аниолит е смес от червен Рубин и зелен Зоизит. Природата е създала една наистина прекрасна комбинация на енергии в този камък. Той излъчва вибрации, които създават променено състояние на съзнанието. Това ще ви помогне да разберете себе си и света около вас. Аниолитът е истински духовен камък и е от голяма полза за всеки, който е решил да събуди своята духовност.

Камъкът вибрира в рамките на чакрата на третото око и сърдечната чакра, подобрявайки енергийните и невронни връзки между мозъка и сърцето. Неговите вибрации са силни в сърдечната и по-високите чакри. Центриран в тази област той насърчава ума да послуша желанията на сърцето и да ги разбира достатъчно, за да постигне това, което е необходимо.
В рамките на камъка е вибрацията на прекрасния Ruby Stone и тази енергия повишава творчеството и насърчава страст за цял живот. Уникалната хармония на Аниолита ви дава прекрасно чувство на блаженство и придружаващото го чувство на жизнерадост.
Той стимулира чакрите и усилва желанието да живеем живота си с ентусиазъм, плам и обгърнат от веселие.

Поради вибрациите на рубина в него ще имате и психична защита.
Активирайки коронната чакра, той подпомага достъпа до паметта на душата ви и ще ви помогне във вашето духовно обучение. Камъкът има силно въздействие върху чакрата на третото око и неговата енергия вдъхновява психическите способности.
Ще ви помогне да се обръщате повече към психичното и може да се използва за общуване с духовни водачи. Енергията му ще ви помогне да започнете разработването на интуицията ви.
Зеленият Зоизит който се намира в този камък контрастира много красиво с червеният цвят на рубина и затова често е използван в бижутерията. Има много красиви бижута направени от Аниолит.

Можете да откриете такива бижута много често, от тях стават страхотни висулки и мъниста. По-големите парчета от камъка ще акцентират върху красивия контраст между двата цвята.
Тези прекрасни камъни могат да бъдат намерени в списъка с рожденните камъни, тъй като те са камъни на Овен и Близнаци. Носенето на такъв камък в ежедневието ще усили телесното ви енергийно поле и ще повиши аурата ви, която може да бъде визуално видяна.

Неговата енергия вибрира много добре в областта на гръдния кош и резонира със сърдечната чакра, но засилва и енергийните потоци, както над, така и под него.
Ако други хора носят или държат камъка можете да видите и техните аури, понеже
Аниолитът засилва цветовете в рамките на тяхната аура, за да се вижда по-лесно. Ако не можете да се сдобиете с бижута от Аниолит, може да си закупите парчета от този камък и да ги носите в джоба си например.

Може да го комбинирате с други камъни, за да подсилите творческите си способности. Такива камъни за комбинация са Sardonyx, Sunstones и Cinnabar. Използвайте го с прекрасния червен Ruby Stone и ще засили енергията, която излъчва към сърдечната и базовата чакра. Това ще ви накара да се чувствате много по-жизнен и енергичен. Рубинът също така има способност да привлича нещата които желаете да изпитате или да имате в живота си.

Друга добра комбинация на Аниолит е с Tanzanite Crystals, Clear Apophyllite и Sapphires. Стимулират тимусната и сърдечната чакра. Комбинирайки го с Tinaksite ще стимулирате чакрата на третото око.

Аниолитът е известен още като Рубин в Зоизит и представлява една невероятна комбинация в рамките на един камък, която задължително трябва да видите и да започнете да носите.

Ако го носите редовно, дори и малко парче от камъка в джоба си ще усетите как ставате по-щастлив човек. Здравето и общото ви благополучие също ще се повишат.

Моос твърдост 6.5 – 9 с orthohombic и crystaline кристална структура.

Най-големите находища на Рубин зоизит са в Индия, но има и такива в Замбия. Рубин в зоизит се среща около района на връх Килиманджаро в Танзания.

Повечето видове зоизит с примеси на рубин могат да бъдат полирани и по този начин да изглеждат като атрактивен декоративен камък.

Зоизита намиращ се в камъните е прозрачен и средно зелен. Съчетава се добре с пурпурно червения рубин.

Разликата между двата цвята в камъка е добре очертана и много красива. Понякога Аниолита съдържа бели и черни петна, смесени с други цветове.

Рубин зоизитът е стабилизиращ кристал, който има способността да забавя сърдечният пулс и поддържа енергията в спокойни и хармонични вълни. Това дава възможност на тялото и ума да запазва своето равновесие в периоди на стрес.
Той също така има защитно действие срещу вирусни и бактериални инфекции. Рубин зоизитът може да успокои всяко възпаление.

Лечебните приложения на Рубин зоизита включват подобряване на плодородието, лекува заболявания на тестисите и яйчниците. Помага при безсъние и проблеми със сърцето и увеличава физическата активност.

Аниолитът притежава жизнена енергия, което го прави много подходящ камък за изцеление на тялото. Ще ви помогне ако страдате от депресия, тъй като излъчва прекрасни положителни чувства.

Като се има в предвид, че стимулира енергийните потоци от сърдечната чакра до базовата чакра, може да лекува много физически болести. Особено силно помага на хората с надбъбречно износване и с проблеми с имунната система, като синдром на хроничната умора.

Помага за по-доброто функциониране на сърцето, стимулира неактивната щитовидна жлеза и носи всеобщо изцеление на тялото. Помага на хора, които са претърпели химиотерапия или лъчетерапия и помага да научите уроците, които Божествения ум ви предава, като ви е изпратил тази болест.

Този мощен камък преобразува негативната енергия в позитивна. Той облекчава летаргията и повишава физическата енергия. Той укрепва психичните процеси и позволява да постигаме целите си по-лесно.

Този камък помага за постигане на транс, стимулиране на ума и мощно усилване на психическите качества. Помага на ползвателя си да запази своята индивидуалност и връзките си с другите, тъй като стимулира коронната чакра.

Това е един прекрасен кристал за създаване на визуализация на собствената си физическа работа.


АПАТИТ
Апатит се среща в много форми и цветове и е лесно да се обърка с половин  дузина други минерали. Среща се в прозрачни, полупрозрачни и непрозрачни форми. В цветово отношение варира в бяло, кафяво, жълто, зелено и дори лилаво. Кристалната му форма е шестоъгълна и стъкло образна.

Най-често го бъркат с Флуорит и Аквамарин. Апатит на гръцки означава „измама” и това име много му подхожда, тъй като по химичен състав наподобява много други камъни.
Изрязаните правилно парчета Апатит са с ярки силни цветове от прозрачни до непрозрачни. Биват жълти, сини, виолетови и зелени шестоъгълни кристали на тънки слоеве.
Апатитът е разпространен в много видове скали, но най-качествения материал се свързва с пегматити.

Апатитът подобрява възможностите ни да изучаваме нещата, засилва въображението и увеличава самоувереността. Спомага достигането на по-високи нива на медитация и избистря съзнанието ни.
Продължителното носене на Апатит води до духовното състояние на безусловна любов. Камъкът ви помага да се освободите от ненужните хора, предмети и аспекти на живота и подобрява психическите ви способности и креативност.

Апатитът е много полезен, когато искаме да се отървем от някой или нещо в живота си. Става въпрос за хора или предмети, които вече не са подходящи за вас и ви нанасят вреда. Използвайте го докато размишлявате по тези въпроси.
Синият Апатит се свързва с много високо ниво на духовно ръководство, което не се достига често. Свързва се с гърлената чакра и улеснява говоренето пред публика, подобрява груповата комуникация и отваря чакрата на гърлото. Има лечебни свойства върху сърцето и емоционалните проблеми.

Апатитът помага при проблеми с ноктите, алергии, артрит, костите, мускулите и нервната система. Подобрява координацията и укрепва мускулите. Потиска глада и хипертонията с лекота. Обикновено при неговото използване желаните резултати се постигат по-бързо.
Прозрачните му разновидности в тъмно синьо, металик и жълто са полезни при свалянето на тегло. Те потискат глада и увеличават скоростта на метаболизма на тялото, изграждайки здравословни хранителни навици.

Той лекува жлезите и помага за преодоляването на хипертонията. Балансира физическите, емоционални, умствени и духовни измерения на тялото. Помага и за отварянето на чакрите. Използването на Апатит с други кристали ще подобри още повече резултатите.
Синият и лилав Апатит се използва най-вече, за да лекува и стимулира гърлената чакра и вида на себеизразяване. Благодарение на високото си минерално съдържание, той е особено полезен за функциите на тънките черва.

АРАГОНИТ

Арагонит се среща в Испания, Мексико, Мароко и американските щати Ню Мексико и Аризона. Открит е за пръв път в провинция Арагон, Испания и от там носи и името си.


АРАГОНИТ
Арагонитът увеличава енергията и по-специално енергията по време на молитви или магически заклинания.
Използван е от местните жители за изработка на маски, статуи и други предмети. През 15-ти век Бернардо Де Саагун пише, че зелено-бял полупрозрачен камък се използва в дърворезбата. През 1876г. камъкът става много популярен в цяла Европа и цената му скача до небесата. Пакистанския Оникс и Алабастер са също разновидности на Аргонита.
Матафизическите му способности са увеличаване на самочувствието и самоуважението. Намалява гнева и облекчава стреса. Помага още при хронична умора и загуба на коса.
По скалата на Моос твърдост 3.5 с шестоъгълна кристална структура.
Скъпоценния камък Аргонит варира по цвят. Обикновено е прозрачен или полупрозрачен и бял, когато е в чистата си форма.
Примесите в него могат да доведат до нюанси на жълто, синьо, розово, зелено или кафяво. Аргонита е основният минерал от който се прави органичното съединение, известно като седеф.

Арагонитът е минерал с калциев карбонат, който може да съдържа следи от стронций, олово и цинк. Полиморфния калцит се среща в различни среди. От студени води до горещи извори или се изпарява от химикали в седиментните скали.
Среща се също и в черупките на скелетите на морски създания. Цветовете му са жълто, червеникаво-кафяво,  а понякога и розово или синьо. Името Аргонит идва от областта Молина де Арагон, където за пръв път е намерен през 1788г.
Арагонита се среща на много места по света, но най-добрите екземпляри са червено-кафявите кристали идващи от Испания и Мароко. 


Друг високо качествен Арагонит се среща в Ню Мексико. Там той е бял на цвят и е известен с наименованието „желязното цвете”.
Сталактити с Арагонит се срещат в Аризона и Мексико. „Пещерните перли” от пещерата Лурау, Вирджиния и други американски пещери, са всъщност Арагонит. Мексиканския оникс също е Арагонит. Атрактивните му пъстри, цветни ленти са в резултат на наличието на желязо и манганови оксиди в камъка.


Традиционно Аргонита е камък за обучение. Той се използва при дълбока и спокойна медитация, тъй като издига емоциите. Представя ни една ясна картина и ни учи да сме търпеливи, когато сме подложени на стрес. Помага ни при взимането на решения за бизнеса и лични проблеми.

Шестоъгълните кристални форми на Аргонита символизират хексаграма и звездата на Давид. Кристалните му клъстери ни показват как човек се отнася към Вселената като цяло. Те излизат навън от центъра на камъка, както индивидуалната душа, която расте и се проявява чрез преживяванията и събитията в живота.

Арагонита ни напомня за нашия истински център, тъй като неговата енергия влиза и се появява около нас, като житейските събития. Той отразява нашето духовно и физическо развитие и как си взаимодействаме със света около нас и живота.

Това е добър камък за семейната среда, тъй като действа успокояващо и облекчава вътрешното безпокойство и нерви. Камъкът ни учи на самодисциплина и помага на човек с упорство да се движи напред в живота, преодолявайки старите ограничения.

Арагонита извлича топлината от тялото, когато имаме треска, намалява възпаленията, успокоява нервната система и редуцира стреса. Използва се още за премахване на хроничната умора и загубата на коса.

Превод: Нина Ефремова

КЕХЛИБАР

Кехлибарът има цвят като на слънцето. През деня на пряка светлина е жълт, а вечер оранжев. Това е един от първите камъни използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и украса.

Двата основни източници на кехлибар днес са балтийските републики и Доминиканската република. Кехлибарът от балтийските републики е по-стар и поради тази причина е предпочитан от повечето търговци. Този от Доминиканската република често е замърсен с насекоми. Цените на кехлибарът варират от $20 до $40 000 или повече.
Слънчевата енергия може да ви излекува от болест или да ви освободи от негативната емоционална енергия. Поради тази причина някои казват, че кехлибара носи късмет.

Моос твърдост 2.5 с аморфна структура на кристала.

Известно е, че кехлибарът е вкаменелост на смолата по дърветата. Повечето имат златисто жълто или златисто оранжев цвят, но са намирани и такива с червен, зелен, виолетов и черен цвят.

Той обикновено е прозрачен или полупрозрачен с неправилна форма и напукана повърхност. Понякога е възможно да съдържа и насекоми оплели се преди милиони години, когато смолата още е била лепкава. В много редки случаи са откривани дори гущери и жаби.

Кехлибарът е един от малкото камъни, които могат да бъдат зареждани с електричество. Когато се търка кехлибара произвежда отрицателен електрически заряд.

Кехлибарът бива няколко различни вида:

          Succinite (Балтийски кехлибар)

          Burmite (Бирмански кехлибар)

          Simetite (Силициански кехлибар)

          Rumanite (Румънски кехлибар)

Последните три са много редки форми на кехлибар.

Понеже кехлибара за разлика от други скъпоценни камъни е приятен на допир и често съдържа насекоми се е смятало, че той самия е нещо живо. Бил с свещен за поклониците на Богинята майка и се е смятало че съдържа същността на самия живот.

Кехлибарът е изкопаемо и поради това се асоциира с време, цикли и дълголетие. Тъй като преди е бил живо същество се свързва с „Акаша”.

Това е което обикновено се насича „петият елемент”, който обединява и управлява въздуха, замята, огъня и водата. „Акаша” е символ на живота и живите същества, включително и хората.

Всички тези тайнствени свойства на кехлибара го правят един от най-използваните и ценени магически вещества през епохите навсякъде по земята.

Жълтия, златистия и оранжевия кехлибар има способност да разкрасява този който го носи. Носи се още за успех, изобилие, изцеление, жизненост и радост. Кехлибарът носи енергията на търпението, романтична любов и чувственост. Смята се, че този който го носи ще има успех с брака.

Кехлибарът се използва за лекуване на физическото тяло. От над 7000 години той е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболичен дисбаланс.

Заради топлината му се използва при лечението на астми и алергични дихателни проблеми. Носенето на кехлибар в колие е най-ефективно за тези болести.

Кехлибарът носи отрицателен електрически заряд. Той носи успокоение и енергия, която е едновременно успокояваща и зареждаща. Помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост. Премахва негативната енергия и физическата болка.Успокоява нервите и духа, бижутата от кехлибар са подходящи за носене по всяко време. Кехлибарът усилва силата на магията и привлича парите. Добавен към олтара ще увеличи силата на магическите заклинания.

ЯНТАР

Ambroid (кехлибар оформен в различни форми)

тъмно червено златисто – успокоява страховете ви и помага да запазите интелектуална перспектива.
Светло червено златисто – премахва отрицателните емоции и успокоява духа.
Светло златисто кафяво – изостря интелектуалната насоченост, балансира чакрата на третото око.

Млечно златисто – същото като светлото, но с много по-вдъхновяваща енергия.

Морски кехлибар (твърдо тъмно златисто кафяво) – помага да останете неутрални и реалистични в трудни ситуации. Балансира гърлената чакра.

Поставете кехлибарът под хладка вода, когато забележите, че той се е нагрял. Отрицателната електрическа енергия, която носи може да го направи мъглив. Никога не оставяйте кехлибар на слънце, тъй като ще стане чуплив.

*****

КИАНИТ, КОРАЛ, КУНЗИТ, ЛАБРАДОРИТ


КИАНИТ

Името Кианит произлиза от гръцката дума Kyanos, означаваща синьо. Най-популярни са най-ярко сините, които изглеждат почти като сапфир и зеленикаво-сините, които напомнят на аквамарин.
За разлика от аквамарина и сапфира може да си закупите този много сходен камък на много по-достъпна цена. Кианитът си подхожда с почти всичко и може да се съчетава със злато и сребро. Неговия поразителен цвят носи индивидуалност и самочувствие.
Кианитът понякога е полиморфен, което означава, че има различна твърдост в рамките на един камък, което е уникална характеристика за скъпоценен камък. Кианитът се разцепва само в една посока и това съчетано с различната му твърдост го прави доста предизвикателен скъпоценен камък, към който трябва да се отнасяме с нужното уважение.

Среща се в голямо разнообразие на места по целия свят. Кианитът с най-добро качество идва от Кали-Гандалския район на западен Непал и Тибет.
Моос твърдост 7 с triclinic кристална структура.
Ценените Кианитови кристали са бледо до тъмносини на цвят, но могат да бъдат и бели, сиви или зелени. Разпространението на цвета в кристала може да не бъде равномерно и да има по-светли или по-тъмни петна.

Кианитът се среща в метаморфни скални образувания. Добри кристали се срещат в Мианмар, Бразилия, Кения и Алпите. Други депозити са открити в Индия, Австралия, Кения и САЩ. Кристалите Кианит имат две стойности на твърдост и могат да бъдат по-меки в успоредна посока и по-твърди в перпендикулярна.
Мистични свойства

Кианитът е скъпоценен камък, който не натрупва отрицателна енергия и за това не е нужно да бъде почистван и зареждан. Кианитът носи спокойствие и мир и подобрява комуникацията и психическата осведоменост. Той подобрява и подкрепя посредническите усилия.
Кианитът е идеален камък за носене около врата, тъй като има благоприятен ефект върху гърлото. Стимулира способността да се говори по-лесно и да изразиш себе си по-ясно. Много е полезен, ако сте започнали да изучавате нов език. Всеки който трябва да говори много време е добре да носи Кианит около врата си.
Лечебни свойства на Кианита

Този камък се използва за лечение на слухови проблеми, очни заболявания и проблеми с обонянието.
Кианитът се използва за релаксация. Това е полезно за отваряне на чакрата на третото око и повишава креативността, възприятията и помага много по-лесно да разберем другите.
Кианитът действа успокоително и има положителен ефект върху, сънищата и визуализацията.


КОРАЛ
Преди се е смятало, че корала е растение и поради това носи името „Градината на морето”. Древните египтяни са поставяли корал в гробниците си за защита от злите духове, вярвайки че всяко парче корал съдържа капка от божествената кръв.
Според гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгона Медуза, няколко капки кръв паднали в морето и създали корал. Древни записки на хиляди години разкриват, че корала се е използвал за изработката на декоративни предмети на изкуството и бижута.
Древни легенди ни разкриват, че хората по онова време вярвали, че Марс е съставен от червени корали.
Коралите символизират радост и щастие и дават възможност на този който ги носи да се радва истински на живота.
Научни данни за Корала
Моос твърдост 3 с триъгълна кристална структура.


Коралът е изграден от скелетните останки на морските животни, наречени коралови полипи. Тези малки същества живеят в колонии, които образуват разклонени структури, докато нарастват и накрая формират коралови рифове и атоли.
Повечето корали (червени, розови, бели и сини) са съставени от калциев карбонат, черните и златисти корали са изградени от подобен на рог материал, наречен conchiolin.
Червеният корал е най-високо ценен и е използван в продължение на хиляди години в изработката на бижута. Коралите имат стъкловиден блясък след като се полират. Те обаче са чувствителни на топлина и киселини и с течение на времето започват да избледняват.
Мистични свойства на Корала
Тъй като кораловият камък е с органичен произход той може да се използва, за да се свържете с природата и разнообразието от нейни чудеса.


Червеният корал според индианците Pueblo е един от четирите елемента. Според Hopi и Zuni пътя на живота се символизира от четирите елемента: корали, черен кехлибар, абалон и тюркоаз.
Корала успокоява емоциите и носи вътрешен мир. Засилва интуицията, въображението и визуализацията. Корала помага за разбирането и използването на мистиката. Може да ви помогне в комуникацията с древните светове и усвояването на знанията от тях.
Лечебни свойства на Корала

Корала символизира живот и енергията на кръвта в много култури. Тъмно червения корал стимулира кръвообръщението. Розовите корали възстановяват хармонията в сърцето.
Червените и белите корали отдавна се смятат за полезни в лечението на психични заболявания и анемии. Укрепват кръвоносната система и костите на тялото. Може да се използва и за стимулиране регенерацията на тъканите.
Корала играе важна роля в религиозните и магически ритуали на много култури по тихоокеанските острови. Често се поставят на гробовете, за да защитават починалия. 

Храмовете често са изградени от вулканични скали и корали.
Корала не е нито камък, нито растение. Това са скелетните останки на морските животни и поради тази причина много хора се противопоставят на използването им в магически ритуали, правейки асоциации с жертвоприношенията от отминали епохи. Всеки трябва сам за себе си да реши, дали иска да използва корали в магиите си.
Корали се използват доста често в магиите днес. Обикновено се използват като защитни амулети. Защитават от зли очи, демони и други злини. Има сили да предотвратява актове на насилие, кражби, действие на отрова и стерилитет.


КУНЗИТ
Кунзитът открит в началото на 20-ти век в Америка. Кръстен е на откривателя си геологът Г. Ф. Кунц. Въпреки, че няма дълга история, той вече се е доказал, като изпитан и ефективен камък.
Кунзитът е форма на Сподумен, която се среща в широка цветова гама. Най-често се среща в жълто-сив цвят. Други два много популярни негови разновидности са лилаво-розов, оцветен от примесите на манган и ярко изумрудено зелено, оцветено от примесите на хром. Кунзитът е открит през 1902 г. от Г. Ф. Кунц.
Сподуменът е открит през 1877 г. в Бразилия, но през 1879 г. Кунзитът и Хиденитът са признати, като различни разновидности на един и същ минерал. Находища на Сподумен има в Мадагаскар, Мианмар, САЩ, Канада, страните от бившия СССР, Мексико и Швеция.
Моос твърдост 7 с monoclinic кристална структура.


Кунзитът изглежда по различен начин гледан от горната и от долната си страна или от две различни посоки. Горната и долната част на кристала разкриват най-дълбоките цветове и тези които са запознати с това ще ги обработят в такива форми, че да станат още по-интересни и привлекателни. Въпреки неговия красив розов цвят той е много атрактивен и желан скъпоценен камък.
Сподуменът е важен източник на литий, който се използва в промишлената керамика, мобилните телефони, акомулаторите и медицината. Световното производство на литий чрез Сподуменът е около 80 000 тона годишно. Сподуменът става все по-важен-източник на литий.
Мистични свойства на Кунзита


Кунзитът помага в борбата с чувството за малоценност, потиска депресията и има силен успокояващ ефект върху сърцето.
Кунзитът облекчава напрежението на стегнатите мускули и това действа много добре на нервната и мускулната система на раменете и врата. Създава спокойствие,когато трябва да приемете ситуация, която е извън вашия контрол.
Той е много добър за премахването на емоционални блокажи, особено стрес и травми от детството. Кунзитът ще ви помогне да видите тези блокажи и ще ви насочи по пътя на възстановяването. Защото ние никога не може да се предвижим напред, ако не се изправим срещу миналото.


Ако сънувате Кунзит означава, че трябва да спрете да пренебрегвате даден проблем и да започнете неговото разрешаване.
Лечебни свойства на Кунзита
Кунзитът е много мощен лечебен камък, който има благоприятен ефект върху много части на човешкото тяло. Помага на хората страдащи от вътрешни смущения да постигнат баланс между разума и емоциите си. Облекчава ишиан и други болести по ставите, като се прилага вечер. Редовната консумация на Кунзитова вода ще балансира производството на кръвни тела и ще подобри циркулацията на кръвта.
Виолетовия Кунзит регулира дейността на щитовидната жлеза и стимулира хормоналния баланс. Розовият Кунзит предпазва от стесняване на артериите, отпуска напрегнатите мускули и облекчава ревматизма и артрита.

К
унзитът е много полезен и при лечение на наркотична и алкохолна зависимост и насърчава толерантност към другите. Подобрява способността да се справяте с критиките и стимулира самостоятелното развитие.
Кунзитът трябва да се носи в пряк контакт с кожата, за да ви предостави най-добрите си лечебни качества. За облекчаване на болката трябва да бъде поставен директно върху засегнатата област. Камъкът трябва да бъде почистван с топла течаща вода всеки път преди употреба и след това да се презареди през нощта в купа със сухи камъни хематит.
Кунзитът се носи или държи, за да предизвика релаксация и лилавите му сенчести фигури са с най-високо качество.
Поставете камъка над части от тялото, които са под напрежение и ще усетим облекчение, ако го носим всеки ден. Той също е и заземяващ камък и ни помага да се завърнем, когато сме предприели астрално пътуване.
Кунзитът е полезен и в привличането на любовта, но привлича повече духовна любов, отколкото физическа. Много други свойства на Кунзитът, все още чакат да бъдат открити.


ЛАБРАДОРИТ
Лабрадорит е фелшплат, който е от едно семейство с Албит. Лабрадоритът е намиран в някои от метеоритите падали на земята.
Този лабрадорит, който се използва за скъпоценни камъни е известен още като Спектролит. Той е безцветен камък с тъмни иглоподобни ивици често е наричан черен лунен камък. Спекролитът е тъмен камък с характерен блясък, когато бъде осветен от светлина. Открит е в Финландия по време на втората световна война и е носил името „Ястребови очи”.
Според една легенда на ескимосите северното сияние някога е било затворено в скалите около остров Лабрадор. Тя разказва за войн ескимос, който освободил сиянието, като ударил скалите с копието си. Част от него обаче останало в скалите и така според легендата се е родил този красив минерал, известен като Лабрадорит.


Лабрадоритът показва едно невероятно преливане на цветовете и е използван в бижутерията и за декорация, като например орнаменти за часовници, горна част на маси и щандове, мазилка за сгради и др.
За Лабрадорита традиционно се казва, че е камък, който носи късмет.
Моос твърдост 6 с triclinic кристална структура. Лбрадорит за първи път е открит през 1770 г. на остров Св. Павел, Лабрадор, Канада. Парчета от камъка са открити и в артефакти на „червено  боядисаните” хора от Мейн. Под формата на скъпоценен камък е известен с наименованието Spectrolite и е открит в Финландия, през втората световна война.

Името Лабрадорит идва от провинция Лабрадор в Канада, където е открит за пръв път. Фелдшпат идва от немската дума „Фелд”, която означава поле. Преливащият в различни цветове лабрадорит понякога се нарича spectrolite. Лабрадорит се среща в Канада, Финландия, Индия, Мадагаскар и Русия.
Той е полупрозрачен фелдшпат, който гледан от различни ъгли показва силна иридесценция.

Лабрадорита бързо ще ви освободи от тревожност, депресия и безнадежност и ще ги замени с ентусиазъм, самочувствие и вдъхновение. Той разсейва негативността и подобрява яснотата на мисълта. Подобрява и способността да си сътрудничите с другите в хармония.
Лабрадорит дава постоянство, сила и интуиция в моменти на конфликти  и промени.Полезен е при лечение очите, мозъка и регулира метаболизма и процеса на храносмилане.
Той засилва интуицията и психическото възприятие и помага на този който го носи да се освободи от предрасъдаците и да разбере съдбата си.
  

Лабрадорит е особено ефективен за облекчаване на костни проблеми, заболявания на гръбначния стълб и износване на ставите. Ревматизъм и артрит могат да се излекуват посредством лечебната сила на този камък.
Лабрадорит има успокояващ и хармонизиращ ефект и е прекрасен камък за сприхави хора. Той подобрява интуицията и изяснява собствените възгледи и цели.
Под формата на елексир лабрадорита  ви освобождава от негативност, като на нейно място идва благополучието. Той има и болкоуспокояващ ефект. Той балансира и хармонизира енергията и помага на интуицията.
След като се използва за лечебни цели лабрадорита трябва да бъде почистен под течаща вода. Ако повърхността му продължава да бъде мътна, трябва да се постави в минерална вода и да се остави на слънце за няколко дни, за да се зареди отново с енергия.

ЛАПИС ЛАЗУЛИ, ЛАРИМАР, ЛЕПИДОЛИТ, ЛУНЕН КАМЪК – ЛЮБОПИТНО

ЛАПИС ЛАЗУЛИ
Лапис Лазули е високо ценен от хиляди години. Най-качествения Лапис Лазули се среща в планините на Афганистан, където е открит за пръв път преди повече от 6000 години. Според легендите той носи древните знания и мъдрост, която можете да използвате за подобряване на вашата информираност, проницателност и интелект.
В Лапис Лазули се съдържа пигмента с който художниците до 19-ти век са рисували морето и небето. Това означава, че почти всички картини от средновековието съдържат Лапис Лазули, любимият син камък на древните хора от Месопотамия, Египет, Персия, Гърция и Рим.
В древния град Ур търговията с Лапис Лазули процъфтявала още 4000 години пр. Хр. Името му идва от латинското лапис, което означава камък и арабската дума аула, която означава синьо. Когато камъка за пръв път навлиза в Европа е носил името ultramarinum, което означава отвъд морето.

Всички окултуси са използвали Лапис Лазули, за да украсят статуите на своите божества. Той винаги е бил много ценен при употребата му за магически и лечебни цели.
Моос твърдост 7  с  trigonal кристална структура
Лапис Лазули е синя скала, съставена от няколко различни минерала, като Лазурит, Содалит, hauyne, Калцит и Пирит. Цветовете на този камък варират, но за най-добро качество се смята наситеното тъмно синьо с бели петна.
Лапис Лазули е бил имитиран с оцветен яспис, като най-известните имитации е направил французина Пиер Жилсон, чиято имитация е била с много подобен състав с природния Лапис Лазули.

Лапис Лазули подобрява информираността, проницателността и интелекта. Той е носител на древните знания и мъдрост, носейки спокойствие и обективност.
Лапис Лазули е свързан с Юпитер и поради това увеличава интелекта, мъдростта и лидерските качества. Камъкът е своеобразен щит срещу психически атаки. Той се използва и за лекуване на безсъние и освобождаване от тревоги.

Лапис Лазули насърчава ясното разбиране за нещата и интуицията. Помага за балансиране функцията на щитовидната жлеза, като едновременно с това укрепва врата и гласните струни.
Използва се за успокояване на гърлото и всякакви възпаления на врата и главата. Това го прави доста мощен елексир, който може да приведе в съответствие етерното, емоционалното и духовното ви тяло.


Лекари от древен Египет, Шумер и Вавилон са използвали Лапис Лазули за много лечебни цели. Лапис Лазули се е използвал при производството на много популярни резби, като Окото на Изида и всевиждащото око на богинята Маат. Тъй като Изида бди над мъртвите в задгробното им пътуване, парчета Лапис Лазули са поставяни в саркофазите. Съдиите в древен Египет носели Окото на Маат, когато трябвало да вземат решение.
Лапис Лазули от древни времена се свързва с крале и кралици. В древен Шумер, камъкът е пряко свързан с божествата и се е смятало, че съдържа магическата сила зад всичко божествено. Според някои камъкът съдържа душата на божество, което ще радва собственика си.
Енергията на този камък е много висока и за да се възползвате максимално от нея трябва да повишите вашата умствена, емоционална и духовна енергия. Камъкът ще ви помогне да видите по-детайлно проблемите пред които се изправяте и ще ви помогне да се освободите от негативно бреме, което носите в себе си.


ЛАРИМАР
Ларимара е нежен и мек камък с уникалния цвят на синьото Карибско море и се среща само на едно място в света.Открит е от г-н Мендес, доброволец от корпуса на мира през 1974 г. Името му идва от „Лари” – името на дъщеря му и „Мар” – на испански море.
Ларимарът е много рядка форма на pectolite. Често се бърка с полупрозрачни тюркоазени или финно сини нефрити. Кристалните му вибрации и уникалната смесица от сини, бели и други цветове привлича много хора. Той отразява различните цветове на океана, посредством по-тъмните и по-светлите нюанси на синьото, които съдържа.
Моос твърдост 7 с monoclinic кристална структура.
Ларимарът е напълно уникален скъпоценен според минералния и химическия си състав. Изкрящите му цветове се дължат на медта, която се съдържа в него. Това е и единствената прилика между него и тюркоаза.

Ларимарът е открит за пръв път през 1916 г. близо до Барахона, югозападно от Доминиканската република. Открит е от испанският свещеник Мигел Доминго Фуертес Лорен, който докладва откритието си на архиепископа в Санто Доминго, но за съжаление находището не е разработено.

Чак през 1974 г. доброволците от корпуса на мира Норман Рилинг и Мигел Мендес преоткриват камъка на плажовете на Барахона в близост до устието на река Bahoruco.
След това камъкът е анализиран няколко геолога от САЩ и установяват, че той има вулканичен произход и принадлежи към групата на pectolite и е първият син pectolite открит до момента.
Ларимарът в момента се добива в един открит рудник в Домениканската република, като приспособленията на миньорите са само мотика, лопата и чук. Правителството е поело ангажимент да модернизира процеса на добив на този прекрасен камък, но до тогава точните количества Ларимар остават неясни и доставките в дългосрочен план са несигурни.


Вярва се, че Ларимарът има силата да ни помогне да виждаме събитията под различен ъгъл. Той лекува тялото във всички аспекти физически, емоционално, умствено и духовно.
Този красив син лечител от Карибите носи спокойствието на морето и въздуха до сърцето и ума. Той лекува болка, страх, депресия и емоционални травми по един наистина уникален начин.

Ларимарът подобрява вашето себеизразяване, търпимост и творчески възможности.
Лечебни свойства на Ларимара
Ларимарът лекува възпаления на тялото и намалява треската и негативният ефект от слънчевото изгаряне. Много е полезен за засилване на творчеството, влияе добре на сърцето и облекчава стреса.
Ларимарът представя мира и яснотата. Той излъчва лечебна и любяща енергия и се препоръчва за хора, които по една или друга причина са стресирани.


ЛЕПИДОЛИТ

Лепидолитът е вид слюда съдържаща много шестоъгълни плочи. Среща се в пенливите маси около розовите кристали турмалин.Заради това, че се разцепва лесно той рядко е фасетиран. Той е богат на литий, който му придава красивият му цвят.
Моос твърдост 2.5 – 4 с triclinic кристална структура.
Лепидолитът е слюда и руда, която съдържа литий. Формите му в гранитни маси съдържат значителни количества литий. Типичният виолетов до розов цвят на Лепидолита е единственото което го различава от останалите micas.
Както и другите micas, Лепидолитът има слоеста структура на литиево-алуминиев силикат слабо свързан с пластове на калиеви йони.Тези слоеве калиеви йони са причината за идеалното му разцепване. Лепидолитът съдържа освен литий и други минерали като: Турмалин, Амблигонит и Сподумен.
Мистични свойства на Лепидолита

Лепидолитът е камък на спокойствието, доверието и приемането. Той е много полезен за намаляване на депресията и стреса. Използва се за спиране на натрапчиви мисли и преодолява безсънието. Лепидолитът помага за справянето със зависимости, като особено добре действие има при анорексия.

Някои го наричат „камък на трансформацията”, защото реорганизира стари психологически и поведенчески модели и по този начин предизвиква промяна. Помага ни да сме спокойни по времето на преходи и да сме уверени, че в крайна сметка всичко ще бъде наред. Насърчава независимостта и постигане на целите без външна помощ.
Подобрява любовта към себе си, търпението и оптимизма. Lepidolite ще ни помогне да имаме по-ясни и пълноценни сънища, енергията му е полезна за градинарството и селското стопанство.

Лепидолитът ще изчисти от съзнанието ви всички обременяващи ви мисли и тревоги и ще отвори пътя пред вас към щастие и успех. Ще спомогне за привличането на подходящи приятели и колеги около вас и ще увеличи възможностите ви за успех. Помага на всички, които живеят в силно стресова среда, като жителите на големите мегаполиси да са по-ведри и спокойни.

Поставен върху тялото  Лепидолитът ще намери проблемното място по тялото ви и чрез подходящи вибрации внимателно ще започне да изпраща своята енергия. Лепидолитът укрепва имунната система преструктурира ДНК-то и подобрява генерирането на отрицателни йони. Облекчава алергии, изтощение, епилепсия и болестта на Алцхаймер. Той е и детоксикатор за кожата и съединителната тъкан. Ако се приема като елексир е отличен за жени, които са в менопауза.

Когато се комбинира с Рубелит (розов турмалин) е изключително мощен за успокояване и изцеление, особено в емоционалните области. Лепидолитът може да се прилага директно върху болните места по тялото. Помага при нервна болка, ишиас, невралгия и ставни проблеми.

Лепидолитът е известен като мощно болкоуспокояващо. Намалява лошото въздействие от упойките и зависимостта от лекарства, алкохол, цигари или храна. Осигурява чудесен щит срещу ефектите на съвременните замърсявания.
Благодарение на своите успокояващи свойства и ярко лилав цвят Лепидолитът може да се използва в ритуали за насърчаване на духовността. Това е минерал, който привлича добър късмет и отблъсква негативността.
Ако искате да се справите с нередовен сън или кошмари, които ви тормозят може да държите Лепидолитът близо до леглото си.


ЛУНЕН КАМЪК
Този камък е известен и с други имена, като воден опал, рибешко око и вълче око. Всички древни култури са смятали, че камъкът има връзка с Луната. Когато Луната се увеличава е използван за любовни магии, а когато намаля за предсказване на бъдещето.
Лунния камък в Индия е свещен камък и може да се носи само в жълта кърпа. Те наричат лунния камък „Candra Kanta” и според тях лунната светлина при пълнолуние дава на камъка окултни и магически сили. Смята се, че носи много добри неща и предсказва бъдещето.
Моос твърдост 6 с monoclinic кристална структура.


Лунният камък е разновидност на Orthoclase и е алкален фелдшпат със специфичен бял или син блясък, наподобяващ блясъка на луната, откъдето идва и името му. Блясъка се създава от отразяването на светлината от вътрешните слоеве на камъка. Това са тънки слоеве албит, които придават синия блясък и по-дебели слоеве фелдшпат, които придават белия блясък.
Лунните камъни от Шри Ланка блестят в бледо синьо, а тези от Индия са бели на светлина, а на сянка могат да бъдат кафеви, зелени или оранжеви. Тези цветове в комбинация с финия блясък правят лунния камък  идеален за бижута с чувствен и нежен характер.


Този камък е бил изключително популярен преди около 100 години. Използван е за изработката на огромен брой бижута създадени най-вече от известния френски бижутер Рене Лалик и неговите съвременници. Тези бижута в днешно време се срещат обикновено в музеи или в частни колекции.
Този камък съдържа женската мъдрост и енергия и има отразяваща и успокояваща енергия. 


Помага за укрепване на интуицията и психическите възприятия и внася баланс и хармония. Според някои лунният камък има силата да сбъдва желания. Той подпомага диетите, градинарството, психическата информираност и медитацията. Успокоява стрес, тревожност, коригира женските хормони, подобрява интуитивната чувствителност.
Лунният камък засилва нашата нежна женствена „Ин” страна, наричана още приемащата страна. Специално на водните зодиакални знаци помага да бъдат по-осъзнати за факта, че всички неща са част от един цикъл на постоянна промяна. Този камък се препоръчва за земеделските производители, художници, танцьори и млади мъже.

Цветен лунен камък

Цвета му е като на праскова или кайсия и успокоява женската енергия. Подобрява себеуважението на ползвателя си и успокоява и освежава емоциите. Напомня ни на нашата собствена ценност и божественост. Той излъчва чувственост и нежна страст. Цветът му напомня на огромната оранжева луна при пълнолуние, която точно се подава над хоризонта.
Лунен камък Rainbow
Той вибрира с женската мъдрост и енергия на Богинята и има отразяваща и успокояваща енергия. Помага за укрепване на интуицията и психическите възприятия и внася баланс и хармония. Ефектът на дъгата се получава от спектъра на светлината и носи чувства на чистота и възвишеност.

Лунен камък сребрист
Този камък отдава най-силно своята енергия, когато луната намалява. Облекчава отчаянието и ни дава по-голяма способност да се хармонизираме с приливите и отливите на живота.
Лунният камък помага на жените при раждането. Той деблокира лимфната система и може да лекува и балансира стомаха, задстомашната жлеза и хипофизата. Това може да намали подуването и излишното количество течности в организма.
Поставен под възглавницата носи по-спокоен сън и често се използва като лек за безсъние, заедно с Аметист.

Лунният камък е възприемчив и даващ любов. Той е прекрасен скъпоценен камък, който действа защитно.
Всеки индивидуално трябва да използва лунния камък, за да види дали той му помага когато луната се увеличава или когато намалява. Този камък променя блясъка си според фазите на луната. Той има по-ярък блясък по време на пълнолуние и по-блед по време на новолуние.

Камъкът дава богатство и силата на пророчеството. Помага ви да се свържете с женската страна на природата и с Богинята. Неговото действие се засилва, когато е съчетан с гранат и ще ви помогне да прозрете истината и да разобличите скрити и тайни врагове.
Той подобрява психическите видения и е добре да държите такъв камък при приспособленията ви за гадаене. За истинските търсачи на по-високо духовно развитие и мъдрост, лунния камък ще отвори врата към подсъзнанието. Тези които все още не са готови няма да получат достъп до подсъзнанието си. Помага и при комуникация с вашите духовни водачи.

Ако сте чувствителен човек по-добре не използвайте лунния камък по време на пълнолуние, защото може да станете прекалено отворен към психичното и други сфери и това в крайна сметка да ви изнерви.
Носете този камък за гадаене и четене на мисли, но бъдете готови да узнаете тайна информация за някой човек, която той едва ли ще иска да обсъжда.


ОПАЛ, ПЕРИДОТ – ЛЮБОПИТНО

ОПАЛ
 Опала е кален силициев гел, който съдържа между 5-10% вода. Съществуват два вида опал: скъпоценен опал, който има проблясъци на цвят и проявява иридесценция т.е. в зависимост от ъгъла на гледане и светлината изглежда различно и обикновен опал който е непрозрачен и не проявява иридесценция.

 Иридесценцията на скъпоценния опал се дължи на неговата структура и малките сфери силициев диоксид.

Опалите се срещат в голямо разнообразие от цветове и видове. Бял опал, черен опал, огнен опал, матричен опал, син опал, перуански син опал, розов опал и т.н.

 Моос твърдост 7 с trigonal кристална структура.

Опалът е минерал, който има аморфна структура. Той има химичен състав SiO2H2O (съдържанието на вода обикновено е от 3 до 14%, в редки случаи до 20%) Бива прозрачен и непрозрачен и обикновено е нарязан на кабошони или маниста, като понякога е и шлифован. Опалът е много чувствителен на топлина или внезапна промяна на температурата. Никога не почиствайте опал с ултразвук, защото ще се начупи.

Опалът е създаден от малки сфери на аморфен силициев гел, който създава невероятна бляскава игра на цветовете. Понеже е некристален камък е възможно той да изсъхне и да се напука. Все пак той може да е до 20% вода. Това обяснява защо на голяма топлина опала бързо ще загуби блясъка си.
Опалът е камък на вдъхновението, който подобрява въображението и творчеството. Помага за освобождаване на задръжките и подобрява паметта.


Опалът е много духовен камък, който може да помогне на човек да бъде „невидим” в ситуации в които не иска да бъде забелязан. Той ще ви донесе спокойни и щастливи сънища и ще улесни процеса на промяна.


Опалът е силикат съдържащ вода и е в корелация с нашите емоции. Той отразява стари емоции и желания включително любов и страст. С него ще имате по-малко задръжки и повече спонтанност, ясно въображение и по-ясни сънища.

Огнен опал – подобрява личната сила събуждайки вътрешния огън и ни защитава от опасности. Той е символ на надеждата, енергиен усиловател и улеснява процеса на промяна. Той е чудесен камък за освобождаване от стари емоционални преживявания.

Син опал – универсален камък за всякакъв вид желания, за навлизане в света на феите и за поглед отвъд непосредствената физическа реалност.

Синьо-зелен опал (Chrysopal) – ще отвори съзнанието ви за нови впечатления и ще ви насърчи за откриването на нови. Ще ви помогне да погледнете света с нови очи и ще облекчи емоционалните ви тежести.

Зелен опал – насърчава емоционалното  възстановяване и съдейства за почистването и подмладяването на отношенията ви. Дава възможност да филтрираме информацията и да преориентираме съзнанието си към по-ясна духовна перспектива.

Розов опал – насърчава усещането за центрираност и активира ясновидството. Може да бъде особено полезен при лечение на болки в главата, породени и от чакрата на третото око.

Черен опал – известен е с това, че подобрява сексуалната привлекателност и води до по-високо духовно преживяване. Един от най-силните камъни за добър късмет. Трансформира страховете ни, които ни въздържат от това да действаме в оптимизъм и желание да се заемем с живота си.

Син перуански опал – той е много рядък и идва от Андите в Перу и е умерено полупрозрачен камък със синьо-зелен цвят. Този камък има мека релаксираща енергия и премахва напрежение породено от всякакъв характер. Смекчава влиянието на стреса от външния свят и ни помага да се освободим от стари емоционални травми. Успокоява ума и ни гарантира спокоен сън.

Розов перуански опал – въпреки цвета си неговата енергия не е нежна и мека, а по скоро жизнена и стимулираща. Тя повдига духа и повишава настроението. В тази еуфория ще загубите малко от мисловния си процес и ще се оставите на естествения импулс на любовта, което разбира се води до промяна в начина на мислене и настроение на ума.

 Опалът е известен с това, че укрепва волята ни за живот. Той се свързва със сърцето и стимулира жлезите отговарящи за обмяната на веществата. Опалът има благоприятен ефект върху човешката психика и ни облива с топла лечебна енергия, която възстановява хармонията в нас.

Бял опал – значително увеличава производителността ни, чрез активиране на необходимите жлези. Регулира биоритмиите, като избягва противоречиви енергии, които могат да доведат до неконтролируемо поведение, от трескава дейност до пълно бездействие. Хармонизира желанието за правене на любов и възстановява удоволствието от яденето, което облекчава хранителните смущения.

Огнен опал – подкрепя ви по време на емоционални сътресения и е прекрасен камък с който можете да се освободите от минало бреме. Резонира с корема и долната част на гърба и лекува червата, бъбреците, балансира надбъбречните жлези и помага при изгаряния. Той стимулира и половите органи.

Син опал – помага да достигнете до своето духовно предназначение. Полезен е когато предишния ви житейски опит се отразява на настоящия ви живот. Добър е за лекуване на етерното тяло.

Синьо-зелен опал (Chrysopal) – детоксикира и регенерира черния дроб и облекчава свиването на гърдите от проблеми със сърцето.

Зелен опал – укрепва имунната система и помага за облекчаване на настинки и грип.

Розов опал – може да бъде особено полезен в изцелението на болки в главата. Насърчава регенерирането на тъканите и лекува нарушения на кръвта, напрежение в мускулите, проблеми с гръбначния стълб, менопауза и др.

Черно-кафяво-сив опал – особено полезен за освобождаване на сексуалното напрежение, породено на емоционална основа. Черният опал ще погълне болката и/или заболяване, заменяйки го с лечебна дъга и светлина.  Може да облекчи хроничните проблеми с костите и да противодейства на нежеланите лекарствени реакции и намаляване на токсичността в организма.

 За много хора опала е известен като камъка на скръбта, нещастието и лошия късмет. Това обаче не е особено вярно. Опалът се среща в множество цветове и качествата на много други камъни и като такива те могат да бъдат „програмирани” или натоварени с почти всякакъв вид енергия, използвана в много заклинания.

Опалите се носят по време на пътувания с астрална проекция, за да улеснят процеса, но също и за защита. Опалите се носят, за да си припомним минали превъплъщения и са предпочитани от много хора за развитие на психичните сили. Като бижута от опал най-подходящи са обеците.

Огнените опали често се използват в магии за теглене на пари. Те се използват и в ритуали за увеличаване на страстта в една връзка. Той е отличен за работа с четирите елемента, за насочване на енергиите по позитивен начин.

Черните опали са високо ценени от магьосниците. От тях се правят магически амулети, които привличат късмета. Всички видове опали се считан за камъни носещи късмет.

Внимавайте опалите са изключително чувствителни към енергиите и вибрациите на ползвателя  си и ги проектират в същия им вид. Което от една страна е много добре, ако вярвате силно и излъчвате положителни вибрации те ще бъдат отразени от опала и ще привлекат още положителни вибрации. От друга страна ако излъчвате отрицателни вибрации те ще заредят камъка с отрицателна енергия и в резултат ще привличате още отрицателна енергия.


ПЕРИДОТ
В миналото Перидота е бил по-ценен от диаманта. Този камък е известен с три имена: Перидот, Chrysolith и Olivin, защото Перидотът е скъпоценен камък, който е разнообразие на минерала Olivin. Търговците на скъпоценни камъни обикновено го наричат Оливин име произлязло от гръцката дума "peridona", която означава „дава много”.

Перидот е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят. Цвета му е зелен със златисти отенъци. Това се дължи на факта, че Перидотът е желязо-магнезиев силикат и наситеността на цвета му се дължи на количеството желязо. Нюансите му може да са жълто-зелени или кафяво-зелени. Перидот е твърд камък и достига до 6.5-7 по скалата на Моос. Най-красивите камъни идват от граничния район между Пакистан и Афганистан. Среща се още и в Мианмар, Китай, САЩ, Африка и Австралия.

Моос твърдост 6.5 с orthorhombic кристална структура.

Скъпоценният камък Перидотът е разновидност на минералите Olivine. Той е зелен на цвят, заради наличието на желязо в него . Находища на камъка се срещат в Египет (остров Св. Йоан), Китай, Мианмар, Бразилия, Норвегия и Австралия, САЩ и Южна Африка. За пръв път е донесен в Европа преди около 3500 години от мините на остров Св. Йоан.

 Перидотът носи изцеление и жизненост на цялото тяло. Той увеличава търпението, доверието и увереността. Легендите от миналото ни разказват, че този камък забавя процеса на стареене.

Перидотът енергия на този камък ни помага да създадем нови приятелства, изчиства сърцето, освобождава ни от егото. Премахва чувствата на ревност и гняв и по този начин ни носи мир, спокойствие и забавление.

Перидотът ни помага да се свържем със съдбата си и да разберем смисъла на нашето съществуване. Помага ни да визуализираме неща както от физическия свят, така и от духовния свят. Ако сте объркани или уплашени трябва да ограничите употребата на Перидот.

 Перидотът намалява стреса, стимулира ума и усилва интуицията. Той е особено полезен, като балансира секрецията на жлезите, подпомага регенерацията на тъканите и пречиства организма. Той също подпомага храносмилането и сваля температурата.
Обикновено се използва за лечение на емоционални състояния, като гняв, ревност или раздразнение. Използва се за вдъхновение, изцеление, подновяване, пречистване и растеж. Има силата да лекува наранените чувства и помага за изглаждане на отношенията.

 *****

ПЕРЛА, ПИРИТ,  ПИТЕРСИТ, ПРЕНИТ, РОДОНИТ


ПЕРЛА
Перлите са символ на чистота, невинност и вяра. Те засилват почтеността и допринасят за изясняването на ума и усвояването на мъдрост и духовни напътствия. Някои смятат, че това са сълзите на боговете.
Перлена огърлица се е носила още преди 4000 години от Перийската кралица Achemenid. Перлените бижута на Савската царица са станали легендарни. Има записи, че Клеопатра е сервирала вино с перли в него за по-важните си гости. В библията се казва, че цената на мъдростта е по-скъпа от перлите, а на Луцифер са му избити зъбите, заради жаждата му за перли. Перлите идват от морското животинско царство, но се считат за скъпоценни камъни.
Моос твърдост 3 с orthorhombic кристална структура.
Перлите се образуват в миди и стриди и са естествената защита срещу дразнещите песъчинки. Мидите отделят слоеве арагонит, познат като седеф около раздразнената зона. Така слой след слой се формира солидна перла. Отразяващата се светлина от тези припокриващи се слоеве е това което създава нейния неравномерен блясък познат като „перления ориент”.  Някои произвеждат култивирани перли. Те се образуват от култивирани миди на които се въздейства така, че да ускорят процеса на създаване на перлата.

Преди време перлите са бели важни финансови активи, сравними с цената на недвижимите имоти, тъй като хиляди миди са били претърсвани само за една перла.
Днес най-много култивирани перли се произвеждат в Япония.  В по-топлите води на южната част на Тихия океан големи стриди произвеждат т.н. South Sea култивирани перли и таитянските черни култивирани перли, които са по-големи по размер. Сладководните перли се произвеждат от култивирани сладководни миди, най-вече в Китай.
Качеството на перлите се преценява от блясъка който имат на повърхността си. Изящните перли нямат никакви недостатъци или петна в седефа. Други фактори влияещи на цената им са формата, размера и цвета.


Естествените перли и култивираните перли могат да бъдат разпознати сред имитации, посредством един много лесен тест. За целта вземете една перла и нежно я търкайте по зъба си. Ако перлата е истинска трябва да усетите леки грапавини породени от фермите на естествения седеф. Ако перлата е фалшива тя ще бъде гладка.
Перлите съдържат около 2% вода и затова не трябва да се държат на много топло място, за да не изсъхнат и да не се напукат.
Перлите засилват честността и лоялността. Те носят успокоение на ползвателя си и го настройват за приливите и отливите в живота. Те носят чистота и насърчават вярата, любовта и почтеността. Заради асоциациите си с водата и луната, перлите балансират емоциите, особено на водните знаци.


Перлите помагат да се свържете с Богинята и с нейната абсолютна женска енергия.Те са абсорбирани от природата и поради това трябва да се използват с повишено внимание. Ако се чувствате отрицателно настроен по-добре свалете перлите, защото те ще абсорбират отрицателната ви енергия.
Ако се използват правилно перлите ще намалят стреса и ще ви помогнат при болести като хипертония, главоболие и изтощения.
Може да съчетавате перлите с други скъпоценни камъни, като диаманти, които ще пречистят и ще увеличат енергията на перлите или изумруди, които ще разсеят негативната енергия. Измивайте перлите често, за да се презареждат.

Пиенето на перлена вода редовно в продължение на дълъг период от време ще стабилизира хормоналния баланс на организма.
Хроничното главоболие и мигрена могат да бъдат облекчени или напълно излекувани, като се носи перлена огърлица директно върху кожата.
Перлите помагат и за намаляване на алергии. Помагат при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции.

Перлите също като кехлибара, фосилите и jet се използват за магии и са продукт на същества, които са били живи. Някои смятат, че това че мидата трябва да умре, за да се вземе перлата от нея е бреме, което натоварва производителите на перли и тези които ги носят и ги използват. Изборът е ваш, вие интуитивно може да разберете дали да ги използвате или не.
Перлите са тясно свързани с луната толкова много, че някои хора ги носят само вечерта и то по време на пълнолуние.
*****


ПИРИТ
Тъжно е, че този красив и очарователен минерал носи прякора „Златото на глупаците”, поради факта, че визуално прилича на злато. Приликите обаче свършват до тук. Пиритът не може да бъде огънат или оформен, като златото, защото е твърде крехък.
Пирита всъщност е дисулфид на желязото и металният кристал се образува във възли с формата на куб. Някои бъркат пирита с Marcasite, тъй като той също е железен сулфид, но кристализира по съвсем различен начин, нестабилен е и често е разпада при опити да се обработва.

Пирита се среща на много места по света. Находища има в Испания, Южна Африка, Русия, Португалия, Германия и Перу, а в САЩ се среща в щатите Аризона, Колорадо, Ню Йорк, Мисури, Пенсилвания, Южна Каролина и Тенеси.
Моос твърдост 6.5 с кубична кристална структура.
Пиритът се среща в кубична форма или като "pyritohedra", който има дванадесет лица, като всяко една от тези 12 страни е петоъгълник. Използва се за изработката на бижута в продължение на хиляди години, като първите открити са в древните цивилизации на гърците, римляните и инките. Днес също се изработват бижута от Пирит, но понеже е много крехък и чуплив, трябва да се обработва много прецизно.
Пауновия пирит, пауновата мед и пауновата скала са разновидност на пирита, оцветен като окраските на пауна.


Древни култури в Мексико са правили пиритови огледала, за да гадаят с тях. Те ги правели, като полират едната страна, докато стане абсолютно гладка, а от другата неравна част издълбавали символи, които засилвали процеса на гадаене. Култури от целия свят са си изработвали амулети от пирит за защита от магии. Това е един от първите лечебни камъни, използван от шаманите.
Името Пирит идва от гръцката дума „пир”, която означава огън. Французите го наричат Pierre de Sante, което означава „камък на здравето”, заради положителните ефекти които има върху здравето на организма.


Енергиите на земята и огъня се съчетават в този камък, което го прави перфектен инструмент за подпомагане и балансиране на коренната чакра. Пиритът помага да общуваме по-открито и честно и се използва за емоционална и физическа защита. Ако сте нерешителни, носенето на пирит ще повдигне вашето самочувствие. Отразителните му качества го правят чудесен инструмент за медитация или гадаене.
Пиритът увеличава физическата издръжливост, стимулира интелекта и помага да превърнете мисълта си в интелигентни действия. Използва се в правенето на магии за увеличаване на богатството. Отличен камък е за премахване на всякаква негативност от аурата.
Пиритът балансира хормоналните ритми и облекчава дискомфорта при менструация. Използва се и за изясняване на физическите симптоми, така че да се изготви по-точна диагноза. Пиритовите „слънца” облекчават физическата болка и премахват симптомите на депресия. При трески или подувания може да се използва, като се поставя директно върху тялото.
*****

ПИТЕРСИТ
Питерсита е открит от Сид Питърс през 1962 г., докато си е търсил ферма в Намибия. След тора той регистрирал откритието си в регистъра на минерални запаси на Великобритания. Откритието му е публикувано през 1964г., а камъкът е кръстен с името Питерсит.
Съществува известно объркване и понякога този камък е наричан Tempest Stone и Орлово око и е комбинация от син и златист кварц. Формата на Питерсита зависи от масите, а структурата му е в резултат от наличието на яспис. Питерситът съдържа енергия подобна на кварца.
Питерситът е скъпоценен камък за който се казва, че съдържа „ключовете на небесното царство”. Разсейва илюзията и възнася красотата на душата.
Моос твърдост 5 с trigonal кристална структура.

В момента има само два известни източника на Питерсит и те се намират в Китай и Африка. Тези две форми на Питерсита са сходни, но имат и известни различия. Влакнестите минерали на китайския Питерсит е богат на магнезий, а африканския е предимно крокидолит.
Китайския Питерсит е открит през 1993 г. , но се появява на пазара чак през 1997 г. Китайския минерал има различни окраски от минерала открит от г-н Питърс в Намибия, но и двата са много красиви и са познати под общото наименование Питерсит.
Камъкът открит в Китай се е образувал от минерал много подобен на крокидолит и се нарича torendrikite. Китайският Питерсит има забележителната комбинация от златисти, червени и сини цветове.

Влакнестата структура на Питерсита е крехка и дори чуплива в резултат на геоложките процеси на Земята. Влакнестите материали реформират и естествено циментират в кварц. Камъни и кристали, които минават през този процес се наричат брекча, а крайният продукт е страхотно разнообразие от цветове и нюанси.
Влакната в Питерсита са подредени хаотично и образуват окраска, като напръскано с различни цветове с четка боя. Цветовете включват различни сини, златисти или червени окраски, които могат да се срещат поотделно или заедно. Синьото е най-редкия цвят, а след това е червеното. Синьото варира в най-различни нюанси от светло към тъмно синьо. Златистите камъни също имат много наситени цветове и обикновено са примесени с червеникав отенък.

Питерситът ни помага да приемем и възприемем това което изглежда като хаос, но в действителност е ред. Помага ни да разширим границите си на толерантност към другите и към живота като цяло.
Работейки с Питерсит ние внасяме в живота си нужното спокойствие, което ни ободрява и ни разтоварва от объркването и страха от това какво ни предстои в живота. Ще ви помогне да се отпуснете и да се освободите от ограниченията върху вашата креативност и ще ви позволи да опознаете вашия божествен потенциал.

Камъкът съдържа проводяща енергия, която ще ви помогне да осъзнаете, че всички хора сме братя и сме едно цяло и ще ви насърчи да изпитате по-пълноценно този дар от Бога – живота.
Питерситите са минерали, които могат да бъдат използвани за стимулиране на хипофизната жлеза и да осигурят правилното регулиране на други ендокринни жлези. Коригира количеството на хормоните свързани с растежа, обмяната на веществата, кръвното налягане и температурата на тялото.
Може да се използва за стимулиране на епифизната жлеза и ви помага да изпитате видения по време на медитация. Улеснява пътуването през всички сфери на съществуването и ви свързва с акашовите записи.
*****

ПРЕНИТ
Пренитът е открит през 1774г. на нос Добра надежда в Африка от холандския полковник Х. Ван Прех. Ранните търговци кръстили камъка Нос изумруд, заради зеления му цвят.
Пренитът първо е бил класифициран като Зеолит, поради факта, че се формира в същите райони, където се формира и Зеолит. Днешните геолози го поставят в категорията на phyllosilicate, към която принадлежи и apophylite.
Пренитът е доста силен кристал, устойчив на натиск или надраскване. Състои се от алуминий, калций, силиций и много малки количества желязо. Смята се за второстепенен минерал, което означава, че не се е образувал при първоначалната вулканична дейност, а от други събития по-напред във времето.
Първоначално Пренитът е бил много рядък и единственото място където се добивал било Южна Африка. В последствие находища на Пренит са открити на много места по света, като САЩ, Канада, Австрия, Германия, Франция и Индия.
Моос твърдост 6 с orthorhombic кристална структура.
Пренитът обикновено е зелен на цвят, но може да варира от бледо жълтеникаво до кафяво. Някои бледо жълти или кафеникави Пренити могат да бъдат нарязани на самостоятелни кабошони и изглеждат като котешки очи.

Пренитът се среща в базалтови вулканични скали, в интрузивни вулканични скали и в някои метаморфни скали. Бледо зелени Пренити са открити в Шотландия, а тъмно зелени и зелено-кафяви в Австралия.
Пренитът е защитен камък, който може да ни защити на всички нива, засилвайки жизнената ни сила като цяло засилва вътрешната ни енергия. Той помага при комуникацията ни с духове по време на медитация или визуализация. Помага при пътувания на духа ни извън тялото и е мощен камък за сънуване. Известен и като камък, който може да пророкува и дава повече знания за нас самите. Пренитът насърчава аналитичното мислене и разсейва неприятните спомени.

Кристалите Пренит ще ви помогнат да се освободите от стари спомени, които са болезнени за вас. Ако не сте приемали истината, заради болката, която ви носи тя този камък ще ви помогне да разберете и да се освободите от тази болка. Ще ви помогне да осъзнаете истинския си потенциал ще можете да реализирате този потенциал в светския си живот.
Физически Пренитът е най-полезен за изцеление на подагра, анемия и проблеми с бъбреците. Помага и в лечебното премахване на токсините, стимулира обмяната на веществата и регенерира тялото.

Лечителите използват Пренит да поставят диагноза на пациенти на които е трудно да се постави диагноза. Това се постига посредством паметта, която генерира камъка. За целта трябва да го носите поне 1 месец преди да го дадете на лечителя, за да натрупа достатъчно информация за вас.
*****

РОДОНИТ
Родонита е розов или розово-червен на цвят, но неговата разновидност с черни линии е много по-популярна.
Думата Родонит произлиза от гръцката дума „rhodon”, която означава розов. В древността Родонитът се е давал на хората които пътуват, като защитен камък. Предпазва от това сърдечният ритъм да се ускори внезапно.
Моос твърдост 6 с triclinic кристална структура.
Родонитът е силикат или кварц, кой много наподобява Розов кварц. Манганът е елемента, който носи розовия цвят на камъка. За разлика от розовия кварц, Родонитът се формира по-бавно. Обикновено мангана се съчетава с други минерали, като алуминий и калций, чрез седиментен процес. Често мангана се окислява и това създава черни и сиви ивици.
Руснаците използват Родонит от стотици години. Той се е използвал при погребалните церемонии на царе и императори, а на Великден децата си разменят яйца издълбани от Родонит.

Въпреки, че този скъпоценен камък рядко образува кристали, фини такива са открити в мина за манган в Швеция. Такива са открити и в американския щат Масачусетс.
Родонитът се среща в Аляска, Ню Джърси, Северна Каролина, Монтана, Калифорния, Ню Мексико в САЩ, а по света в Австралия, Британска Колумбия, Бразилия, Мексико, Индия, Мадагаскар, Япония, Нова Зеландия и няколко други региони.
Това е камък носещ голяма доза самочувствие, доверие в собственото си сърце, собствения си глас и собствения си избор. Носенето на този камък ще успокои ума ви и ще ви позволи да се справяте с хаотичните ситуации и търпеливо да оцените вашите възможности. Родонитът ще засили решимостта ви и ще ви помогне да бъдете по-дисциплиниран.

Този скъпоценен камък насърчава спокойствие и носи усещане за благополучие. Използва се за изчистване на психичните центрове.
Чрез намаляването на стреса и успокояването на ума Родонитът облекчава физическите и емоционални травми. Той повишава самочувствието, увереността и енергийните нива на ума и тялото. Ще ви помогне да усетите лечебното действие на прошката.
Родонитът помага и на нервната система, щитовидната жлеза, хипофизата и рефлексите на тялото. Укрепва имунната система и подпомага сърцето.
Жертвите на внезапни инфаркти или сериозни заболявания, могат да се възстановят по-бързо, ако носят камъка по време на възстановяването си.

Лечители, които използват психически и интуитивни енергийни източници в лекарствата си, ще открият в Родонита много добър камък. Той ви предпазва да не бъдете наранени или трайно увредени от вредните енергии с които работите.
Родонитът прогонва чувството за малоценност и предпазва от негативност. Той е известен като „спасителен камък”.
Родонитът се носи, за да се чувствате спокоен, когато сте в периоди на объркване и съмнение.
Той е прекрасен камък, който затваря психичните ви центрове, така че да се чувствате по-спокоен. Ако мислите, че имате прекалено много нежелани посетители, било то физически или астрални, това е камъкът, който ще ви помогне да се справите с тях. Поставете парче от него на бюрото си като психическа бариера.
*****

СЕЛЕНИТ, ТАНЗАНИТ

СЕЛЕНИТ
Селенита е известен още като Satin Spar и Desert Rose. Той се състои от гипс и селенитови кристали, които се формират при изпаряването на морската вода. Постепенно кристалите стават по-тежки и потъват на морското дъно. Звучи странно, но селенита може да бъде увреден сериозно, ако се намира във вода, заради това никога не го мийте с вода.
Въпреки, че името селенит означава „лунен камък”, той нямa никаква връзка с другите по-красиви и трайни лунни скъпоценни камъни. Сивият цвят на този камък наподобява цвета на повърхността на луната и поради това се свързва и с гръцката богиня на луната Селена.
Моос твърдост 2 с monocliniccrystal структура.

Селенитът е безцветната форма на гипса. Селенита, satin spar, desert rose и gypsum flower са четири разновидности на минерала гипс. Те всички показват една очевидна кристална структура. Четирите кристални разновидности на гипса понякога се групират заедно и образуват селенит. Понеже гипса има естествени топлоизолационни свойства, всички четири вида гипс са приятни и топли на допир.

Селенитът е мощен кристал за психична комуникация. Той засилва взаимодействието ви с близките хора, мъдрите предци, ангелите и духовните водачи. Това става по телепатичен път и чрез предсказване на космическата мъдрост. Поради това този камък трябва да се използва от медиуми и ясновидци.
Полупрозрачният селенит има много фини вибрации и внася яснота на ума, отваряйки коронната и по-горните чакри, осигурявайки достъп до ангелското съзнание и висшето ръководство. Чистият селените ви свързва със светлото ви тяло и му помага да се синхронизира с земните вибрации.

Той може да излекува клетките на тялото и да синхронизира потока на всички течности в организма, включително и тази на гръбначният мозък. Той изправя гръбначният стълб и увеличава гъвкавостта на тялото. Предпазва от епилептични припадъци, подобрява цвета на кожата и способността на тялото да абсорбира калция.
Помага на организма да си набави необходимите витамини и минерали.

Известен е като камък на плодородието, бременността и майчинството. Защитава бременните жени и децата, които растат в коремите им. Известен е още, че увеличава либидото.
Селенитът е най-ефективен при почистване и зареждане на други скъпоценни камъни. Никога не трябва да бъде приеман като елексир, но може да бъде поставен на тялото, за да се получи желания ефект.
Селенитът ще ви помогне да си припомните сънищата и миналите ви животи, ако сте достатъчно отворен за тях.


ТАНЗАНИТ
Танзанита е Лавандулов Зоизит, който е открит през 1967г. в подножието на връх Килиманджаро в Танзания, Африка, откъдето идва и името му. Цветът му се дължи на наличието на ванадий. Камъкът е открит от заместник-председателя на известната компания за скъпоценни камъни „Тифани”.
Танзанита е много красив и деликатно украсен камък. Той обаче за момента се среща само в Танзания, а мините там вече са почти изчерпани.
Жълтият и зеленият зоизит също се среща в Танзания, но неговото качество като скъпоценен камък е по-ниско от това на танзанита.
Моос твърдост 6.5 с orthorhombic кристална структура.

Наличието на ванадий е това което създава невероятният колорит на танзанита. Тези кристали притежават свойството  plechroism, което означава, че могат да придобиват повече от един цвят, когато се гледат под различен ъгъл. Танзаните бива лилав, сив или син на цвят.
Танзанита е известен още като „камък работохолик”, тъй като ви позволява да се отпуснете и да го давате по-спокойно. Това от своя страна ще доведе до успех в повече области на живота ви.

Много е полезен за силно активните хора.
Танзанита облекчава стреса и повишава спокойствието, уравновесеността и хармонията. Той балансира поведението на свръх активните хора, като изчиства екстремните проявления в тяхната персоналност.

Помага ни да разберем защо нещата се случват по определен начин и как да постигнем баланса в цялата ситуация.
Танзанита е известен още като „камък на магията”, който улеснява духовното осъзнаване и стимулира вътрешният поглед. Той облекчава депресията и разсейва и преобразува негативността.
Танзанита се използва за лекуване на стрес и високо кръвно налягане. Той възстановява жизнеността на организма, особено на кожата и косата, тъй като повишава регенерирането на клетките. Това ще забави процеса на стареене и ще увеличи вътрешната светлина на преносителя си.

Танзанита е подходящ за медитация и повишава духовното осъзнаване. Той ни прави по-чувствителни към психичните изживявания. Когато използвате този камък бъдете сигурни, че вашите вътрешни мотиви са положителни в противен случай може да натрупате негативна карма.
Танзанита е магически камък, който може да ви свържи психически с древната мъдрост, особено на местните култури, които са останали непроменени в продължение на хиляди години. Танзанита е подходящ за визуализации, самостоятелни или в групи, които ще ви помогнат да опознаете други духовни светове.
*****

САПФИР

Сапфирът е вторият най-твърд кристал, който Земята ни дава.
По-твърд от него е само диаманта. Много от големите находища на сапфир са останки от метаморфни или вулканични скали, които се намират в гранити или мрамор. Най-големите находища на тези скъпоценни камъни се намират в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка.
Поради своята красота сапфира е популярен талисман на много кралски личности. Средновековните историци пишат, че царете са носели тези кристали, за да се предпазят от физически наранявания и предпазване от ревност. Сапфири са се носели по време на подписване на мирни договори, тъй като се е вярвало, че ще осигури истинско помирение и ще предотврати по нататъшно кръвопролитие. Вярвало се е,че отровна змия поставена в съд със сапфири ще умре, тъй като се е смятало, че той предпазва от змийската отрова.
По скалата на Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.

Всички скъпоценни камъни корунд, които не са червени на цвят се наричат сапфири. Най-често те се свързват със синия цвят.
Корунда е кристал с алуминиев оксид, който съдържа разнообразие от минерали, които му придават цветовете на дъгата. Червеният корунд се нарича рубин. Синият цвят на сапфира идва от наличието на чугун и титан. Наличието на желязо придава жълтеникъв цвят. Комбинацията от титан и желязо прави цвета зелен, а комбинацията от трите елемента придава лилав цвят. В много редки случаи сапфирите имат розово-оранжеви нюанси, породени от смесването на хром и желязо. Има и бял сапфир, който няма никакви други включвания.
Мистични свойства на Сапфира

В историята сапфира е бил използван, като защита от уроки. В Европа е бил използван, за да предпазва от зли магии и да ги връща обратно на този, който ги е изпратил. Магьосниците са използвали тези скъпоценни камъни, за да подобрят и насочат своите магически сили. Алхимиците отдавна свързват сапфира с елемента въздух. В Индия се смята, че това е камък на планетата Сатурн и че е портал към небесните светове.

Сапфирите могат да бъдат използвани за получаване на небесни послания и да ви изясни какво точно означава информацията, която получавате.
Този камък може да се използва по време на медитация и ще ви помогне да откриете вашия скрит потенциал. Ще ви помогне да изчистите психическото си съзнание и да започнете пътуването си.

Сапфирите ще ви помогнат да постигнете материалните си мечти и желания. Камъкът ще ви помогне да поддържате балансирана перспектива, което ви позволява по-добре да организирате вашите мисловни процеси, което гарантира траен успех и развитие на материалното положение.

Сапфирите насърчават честната игра и лоялност между партньорите и носи правилните заключения при наличието на несправедливи ситуации.
Жълтия сапфир е много нежен и помага да преодолеете психически рани от детството. Дава възможност да изкажете думите, които са необходими, за да се освободите от болката.

Сапфирът е най-ефективният лечебен камък за нервната система. Той регулира функцията на щитовидната жлеза и поради това е доста полезен, като средство за защита при липса на апетит, породен от нервни и сърдечни проблеми.

В далечният изток сапфирът е използван за защита от чумата. На психологическо ниво сапфирът помага на болния да се фокусира, около мислите за своето оздравяване и по този начин води до изцеление на всички нива на тялото.

Сапфирът помага при укрепването на стените на кръвоносните съдове. Зелените и сини кристали имат много силна лечебна енергия. Зеленият сапфир има силна възстановителна енергия идваща от връзката му със Земята.

Гърците асоциират сапфира с божеството Аполон. Камъкът се е носил от известните оракули Делфи, за да им дава сили и мъдрост. Ако се занимавате с психична работа, сапфира ще ви помогне по-лесно да разбирате съобщенията и информацията, които получавате от духовните сфери. Лечителите използват зеления и жълт сапфир за насочване и фокусиране на входящата енергия, за да постигнат най-добрите резултати за пациента.

САРДОНИКС
Сардоникса е разновидност на халцедон с кристален кварц. Известен е още като sardian оникс. Той е смесица между сардър и оникс.  В древните текстове е отбелязано, че единствените ценени цветове на сардоникс са черно, червено и бяло, трите древни цветове на Тройната Богиня.

 Името на този камък идва от комбинирането на имената на лечебните камъни оникс и сандър. Лечебните и защитни свойства на сардоникс са изучени още от древността.

Тази разновидност на халцедона е от семейството на кварца и се среща предимно в Бразилия.

 По скалата на Моос твърдост 6.5 – 7 с  trigonal кристална структура.

Всички разновидности сардоникс са халцедон с микрокристален кварц. Той е смесица от сандър и оникс и съдържа бели ленти, като на оникса и кафеникаво-червени ленти на сандър.  В древен Египет са оцветявали оникс, като са го накисвали в захарен разтвор и след това го поставяли в киселина, за да карбонизират захарните частици.

 Сардониксът е камък за сила и защита, който търси по-смислено съществуване. Той също така насърчава и цялостното добродетелно поведение.

Сардониксът може да доведе до трайно щастие и стабилност в брака или при други партньорства. Той привлича приятелства и може да се сложи около къщата или градината, за предотвратяване на кражби и други престъпления.

 Сардониксът изостря ума и помага да се изправите пред света с отворени очи, а не да се замозалъгвате. Той насърчава оптимизма и помага на хора, които са загубили близък човек да видят отново положителната страна на живота.

 Сардониксът е камък на сетивата, който подобрява сензорното възприятие и укрепва нервната система. Той укрепва и имунната система, като стимулира потока на телесни течности.

 Сардониксът лекува белите дробове и костите и подобрява сетивните органи. Регулира течностите в тялото и клетъчния метаболизъм, укрепва имунната система, подобрява усвояването на хранителните вещества и премахването на отпадъчните продукти.

sardonyx2bracelet

 Сардониксът насърчава този който го носи да има по-приключенско настроение към живота. Подобрява самоконтрола и носи успех в бизнеса.

Сардониксът се използва за защитни ритуали и за насърчаване на смелост и безстрашие. Той има силата да разсейва скръбта на този който го носи и да привлича нови приятели.


СУГИЛИТ
Сугилитът е наскоро открит минерал. Неговият откривател е японски геолог на име Кен Ичи Суги, който е направил своето откритие през 1944г.

Сугилит -по скалата на Моос твърдост 6.5 – 7 с шестоъгълна кристална структура.

Сугилитът няма перфектните кристални форми, но е доста масивен. Използва се предимно като декоративен и полускъпоценен камък. Има доста отличителен непрозрачен лилав цвят. Полираните камъни обикновено са непрозрачни с почти восъчен блясък и наситен червеникаво-лилав цвят.


СУГИЛИТ

Бижутата със Сугилит са широко разпространени и обикновено са в комбинация с тюркоаз, малахит и корали.
Енергия: Възприемчива
Елемент: Вода
Сили: Психически сили, духовност, лечебни сили, мъдрост

Сугилит отваря съзнанието и подсъзнанието до по-високи нива. Това е много мощен камък, който ще ви помогне да използвате психическите си сили.

Вибрационните енергии на Сугилита се постигат най-лесно чрез носенето на малки камъни, поставени в бижута. По този начин директно в аурата ви се вливат магическите качества на този камък. Ако не сте заинтересован от постигането на някакви духовни цели е по-добре да не носите този камък, тъй като той е много мощен.

Сугилит е балансьор между ума, тялото и духа. Той насърчава спокойствието и общото чувство на духовна любов и благополучие. Освен това ни защитава от негативни енергии, породени от нас самите или от хора от нашето обкръжение.

Сугилитът укрепва сърцето и помага за физическото изцеление, като намалява стреса. Той е пълен с енергия, която няма нужда да бъде презареждана, но той трябва да бъде разреждан поне веднъж месечно, като се постави сред парчета натрошен хематит.

Един от най-мощните антидепресанти!
Прочетете Цялата Статия...