Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

сряда, 6 август 2014 г.

ПРОМЯНА НА ОГРАНИЧЕНОТО МИСЛЕНЕ




Как да променим начина си на мислене


В един идеален свят нашите мисли, вярвания и преживявания ще се радват на постоянно усъвършенстване и обновление. Често ще се сблъскваме с нови интересни хора и ситуации и постоянно ще откриваме нови аспекти на емоционалния и интелектуалния си живот. За съжаление в реалността рядко се случва така. За много от нас, рутината и постоянното повторение на едни и същи ситуации са представата за нормално. Фокусът ни се е ограничил до ежедневните причинители на стрес или събитията, които не можем да контролираме. Кариерите ни бавно напредват, кръгът от приятели остава постоянен или се свива с течение на годините, а забавленията и социалните контакти винаги са едни и същи, познати и сигурни.

След това един ден се събуждаме с чувството, че се нуждаем от нещо различно. Може би се уморяваме от това да живеем с все едни и същи тревоги или изгубени възможности. Може би се отегчаваме от правенето на едно и също всеки ден. Или просто искаме да видим света по нов начин. Каквато и да е причината, не е трудно да променим начина си на мислене – изискват се само малко усилия и постоянство. Ето няколко идеи как да го постигнем.

1. „Ще мисля по различен начин, ще мисля по различен начин”

Някои хора вярват, че най-добрият подход да си помогнем за промяната на начина си на мислене е постоянно да си повтаряме, че ще мислим по различен начин. Това не е нова идея, всъщност е много, много стара. Повечето религиозни практики са свързани с повтарянето на молитви, молби или тържествени декларации. Военните по целия свят твърдят, че новобранците променят начина си на мислене, и използват клетвите, задължителните поздрави и скандиранията, за да го постигнат.

Можем да си изберем много конкретна мантра – например, „Забавно е да говориш пред много хора” – или нещо малко по-широко, като „Изживей момента”. Но изборът на такава мантра не е достатъчен. Важно е да отделяме време всеки ден, за да си размишляваме върху фразата, в противен случай няма как посланието да попие в нас. Нека се опитаме да си повтаряме избрания израз през целия ден, когато се сблъскаме със ситуация на някакво предизвикателство.

2. Да правим нещата по различен начин

Искаме да променим начина си на мислене? Ами тогава да пробваме да променим нещата, които правим. Не е лесно да променим гледната си точка, ако правим едно и също нещо отново и отново. Дори малките промени са от полза. Можем да започнем с нов спорт или дейност, с каквито винаги сме искали да опитаме да се занимаваме. След това да започнем да посещаваме ресторанти, паркове и други места за събирания, на които обикновено не ходим много често. Да чуем нов музикант, да дадем шанс на нов автор, да изгледаме някой местен филм, дори да вземем участие в доброволческа организация.

Да, има добър шанс да сме вманиачени на тема контрол. Нека се опитаме да делегираме задълженията на другите, да оставим настрана високите си очаквания и инстинкта, който ни кара да поемем контрола над нещата и да ги свършим по своя начин. Ако пък сме по-пасивни, нека направим усилие (макар и само за 1 ден или седмица) да поемем нещата в свои ръце и да бъдем по-твърди. Интровертите трябва да опитат да излязат от черупките си и да се посветят на инициирането и поддържането на петминутен разговор с човек, когото не познават, веднъж на ден.

С промяната на дори малките навици, мозъкът ни ще бъде изложен на нови стимули и ще си изгради нови неврални пътища, за да приеме промените.

3. Да работим върху осъзнаването на мислите и действията си

Няма как да променим начина си на мислене, ако не обръщаме внимание на начина, по който мислим в момента. Не е трудно да живеем живота си с неоспорвани или остарели вярвания, предубеждения, погрешни допускания и лична представа, която има спешна нужда от осъвременяване.

Много хора се страхуват да осъзнаят, признаят и проучат собствените си мисли и емоции и предпочитат да се фокусират върху живота извън кожата им – нуждите на другите хора, целите в кариерата и постоянната статичност на информационната на информационната епоха. Фокусирането върху собствените мисли и действия и осъзнаването им могат да ни помогнат да установим отново връзка с истинските си нужди, желания и мечти. Нека обръщаме повече внимание върху това как се отнасяме с хората и как се чувстваме от начина, по който хората се отнасят с нас.

Повишаването на чувството за осъзнатост на действията и мислите може да доведе до големи промени в живота – много от професионалните програми за себе развитие поставят силно ударение върху изследването на собствената личност, върху преработката на болезнени събития от миналото и върху осъзнаването на страховете и обидите, за да постигнем освобождаване от собствените си демони и зависимости. Способността да познаваме настроенията и емоциите си ни помага да ги променяме. Не можем да променим начина си на мислене, ако не разберем какво ни кара да мислим, по начина, по който го правим.

4. Да срещнем нови хора


За да породим нови мисли, идеи и възприятия в живота си, трябва да се запознаем с хора, които имат различни гледна точка, занимание, минало, култура или религия от нашите. Ако общуваме единствено с хора с нашия начин на мислене, ще чуваме постоянни потвърждения на собствените си мисли и вярвания. Това ни кара да изпаднем в състояние на „групово мислене” и ни пречи да видим или осъзнаем грешките, недостатъците и лъжите.

Това не значи да се отървем от старите си приятели – просто да вкараме свеж полъх в живота си като се запознаем и с нови хора. Новите приятели и познати повишават шансовете да срещнем различни начини за мислене от нашия. Може да се окажем приятно изненадани как представата ни за някои аспекти от живота може да се промени само с един обикновен разговор с някой, който гледа на света по различен начин.

Хубавото в разширяването на социалния кръг е, че новите приятели могат да го разширят още повече като ни запознаят с други хора, които в противен случай едва ли бихме срещнали. Не е нужно да пътуваме до екзотични страни, за да срещнем нови хора, които мислят по различен начин – те са навсякъде около нас. Просто трябва да имаме желание да започнем разговор с хората наоколо, от които обикновено се срамуваме или които досега сме избягвали.

5. Да излезем от зоната си на комфорт

Преминаването през живота ден след ден, вършенето на едни и същи неща и планирането на едни и същи забавления уикенд след уикенд е сигурна рецепта за ограничаване на радостта и разбирането ни към живота.

Хората имат естествена (и често полезна) тенденция да се придържат към познатите неща в живота и да избягват ситуации, които причиняват дори лек дискомфорт. Това е добър начин да избегнем ситуациите, които могат да ни създадат трудности, но също така е и сигурно прилепване към рутината на ежедневието. Ако, макар и малко насила в началото, се принудим да се включим в нови дейности и преживявания, които да ни изведат от зоната ни на комфорт, несъмнено ще променим начина си на мислене. Може да е някое физическо предизвикателство – като скок с парашут или бънджи. Може излизането от зоната ни на комфорт да означава да променим мястото си на почивка – вместо добре известните дестинации, които са като капани за туристи, нека опитаме да идем до нова дестинация, към която пътеката не е така добре отъпкана.

Снимка: Google






------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
споделяне в социални мрежи