Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Pearl / ПЕРЛА



Pearls Historically symbolic of purity, innocence and faith, pearls enhance personal integrity and help clear the mind so that it can be a clean channel for wisdom and spiritual guidance. They were once thought to be the tears of gods.

A pearl necklace worn four thousand years ago by the Persian queen Achemenid can still be admired today. The pearl jewelry of the Queen of Sheba has become legendary. It has been told that Cleopatra served wine with ground pearls in it to her more important guests. In the Bible (Job 28:18) it says "The price of wisdom is above pearls". And Lucifer is said to have broken his teeth due to his craving for pearls. Pearls are from the marine animal kingdom, but most often they are considered precious stones.





Перла
Перла Перлите са най- скъпите от всички органични скъпоценни камъни. Когато в перлена мида попадне песъчинка или някакъв микроскопичен предмет, за да намали дразненето раковината на мидата се затваря и покрива песъчинката със седефен слой. Перлите основно се оценяват по своята големина, цвят, блясък и правилна форма.



Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се прилага в Китай още от XIII век. Под черупките се слага зрънце от седеф, песъчинка, а напоследък и диаманти, след това мидите се нареждат в плетени кошове и се потапят в морето, окачени на специални салове. След известно време, според това колко големи искаме да са перлите, мидите се вадят.
За производството на перли се използват три дребни разновидности молюски от вида Pinctada, наречени според цвета по ръба на мантията - „сребърна”, „златна” и „черна ”. Първата образува бели перли, втората- розови и жълтеникави, а третата- черни перли.

Мекотелото Strombus gigas в топлите води на Калифорнийския залив произвежда едри, красиви розови перли с шарки, подобни на пламък по повърхността.
Перлите съдържат около 2% вода и не бива да се съхраняват на много топло място, защото изсъхват и по повърхността им се появяват дефекти и пукнатини. Перлите са по-крехки от повечето скъпоценни камъни. Те са чувствителен към киселини, много ниска и много висока влажност.



Отбягвайте да ги пръскате с парфюми, дезодоранти и лакове за коса. Перлите могат да се почистят внимателно с хладка сапунена вода, а най-добре със специални почистващи препарати за перли. След почистването подсушете с мека кърпа.
Легенди и лечебни свойства. За перлата се казва, че помага на човек да опознае себе си и подобрява самооценката. Тя символизира любов, успех, щастие и чистота.
Перлите са били познати на Изток от древни времена и са били високоценени от старите средиземноморски цивилизации. Римляните ги посвещавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност.
За произхода на перлите се разказват много легенди. В една от тях, записана от Плиний, се казва, че те са се образували от капки роса, попаднали в отворените черупки на мидите, докато се размножават.

Тази идея идва от Изтока, където разказват, че по пълнолуние мидите улавяли капки небесна роса, паднали от Луната, после те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би оттам идва легендата, че светят нощем. В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци смятат перлите за талисмани срещу пожар. Освен това, те пазят притежателя си чист и неопетнен.




В Древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете. Перлите се смятат за могъщи талисмани срещу всякакви опасности, асоциират се с Луната и затова са символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.
В скандинавските страни също разказват приказка за перлите и бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала.

Сълзите и се вкаменили и се превърнали в перли.
През Средновековието добавяли стрити на прах перли към отварите с противоотрова. Лекарите в онези времена вярвали, че перлата лекува хемороиди, повръщане на кръв, обилна менструация, сърдечни болести, освен това прогонва „злите духове” от ума. Правели мехлем от изгорена перла и корал, с който мажели телата на прокажените.

За щастие фино стритият перлен прах заместил пудрата, съдържаща арсеник, с която френските и английските дами обилно покривали лицата си, смятало се, че тя подобрява структурата и блясъка на кожата. Някои козметични предприятия и днес добавят перлен прах в пудрите и кремовете за лице.

Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции. Перлите помагат на онези, които търсят висшата мъдрост и истина. Поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!