Докоснете се до тайната философия на минерали и кристали.Минералите и кристалите имат феноменални свойства, лечебни и магически за човека.

четвъртък, 5 юни 2014 г.

ХИМИЧНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ В НАС – himichnite-elementi-v-nas



Таблица на химичните елементи и тяхното количествено и процентно съдържание
От таблицата може да проследите, кои химични елементи се съдържат в нашият организъм
Човешкият организъм доста ефективно регулира и контролира усвояването на различните елементи. При недостиг на един или друг елемент усвояването му нараства, при излишък - намалява. При хората с нормално съдържание на желязо в стомашно-чревния тракт се усвоява до 10% от него. Още щом се появи недостиг на желязо, усвояването му може да се увеличи до 30-70%, тоест 2-7 пъти. При намалено съдържание на калций неговото усвояване се увеличава с 13 до 33%, тоест почти 3 пъти.

Водата е най-изобилното химично съединение в живите човешки клетки, като съставлява 65-90% от всяка клетка. Всяка водна молекула се състои от два водородни атома, свързани към един кислороден атом, но масата на всеки кислороден атом е много по-висока от комбинираната маса на водорода. Всички органични съединения съдържат въглерод, поради факта че въглерода е вторият най-често срещан елемент в организма.

Шест елемента съставляват 99% от масата на човешкото тяло: кислород, въглерод, водород, азот, калций и фосфор. Въпреки че алуминия и силиция са в изобилие в земната кора, те се съдържат в много малки количества в човешкото тяло.  99,4% от всички атоми в човешкото тяло са атомите на четири елемента: водород, кислород, въглерод и азот.

Върху усвояването на един или друг елемент активно влияят веществата, които се съдържат в храната. Те могат или да засилят усвояването, или да го намалят. Например при меню с високо съдържание на белтъчини усвояването на магнезия се увеличава с 30 до 40%. То нараства също и под влияние на витамин D, калций, алкохол, някои антибиотици и хормони на растежа. А усвояването на калций се засилва от белтъчините, витамин D, фосфати, лактоза, хормон на растежа. Намалява от мазнини, алкохол и фитинова киселина, която се съдържа в зърната.

Затова е важно да се грижим за всекидневното си меню. Само в случаите на балансирано по химични елементи хранене или приемане на специални препарати конкуренцията между тях ще бъде слаба.

Процесът на усвояване на много елементи се променя с възрастта. Например при новородените желязото се усвоява 70%, към 10-годишна възраст тази цифра пада до 10%, при възрастните тя е около 3%, а при старите хора пада още повече.

Нивото на усвояване зависи и от пола. Например, при мъжете за едно денонощие в организма постъпват 310-330 мг магнезий, а при жените - 270 мг, рубидий - съответно 2,5 мг и 1,8 мг. Тези различия могат да бъдат свързани с по-малкото количество храна, което поемат жените.

Дефицитът на някои химически елементи води до:
ЖЕЛЯЗО: повишена умора и лесна възбуда, главоболие. Атрофичен гастрит, диспепсия. Имунодефицитно състояние. Сухота на лигавицата на устата и езика.

МАГНЕЗИЙ: умора при събуждане, а също след физическо натоварване, безсъние, тревожен сън, безпокойство, нервност, депресия. Болки в гърба и в областта на шията, артрити. Силно пристъпообразно главоболие, мигрена. Високо артериално налягане, нарушение на сърдечната дейност, стенокардия. Мускулни тикове, спазми, схващане на прасеца.

МАНГАН: дерматити, чупливост на костите. Повишено съдържание на холестерол в кръвта, мастна хепатоза на черния дроб. Повишена склонност към респираторни, хранителни и кожни алергии, а също и невротични реакции и склонност към спазми, непоносимост към алкохол.

МЕД: хипотония, астеничен синдром. Диария, диспептични разстройства. Психомоторна затормозеност, повишена умора, вегетативно-съдова дистония. Бледност на кожата, витилиго. Ранно побеляване, косопад. Чести инфекции, остеопороза.

МОЛИБДЕН: тахикардия, често главоболие, психични разстройства.

СЕЛЕН: намаляване на имунитета, повишена склонност към възпалителни заболявания, чести простуди, чревни инфекции, катаракта. Хипотиреоидоза, забавяне на ръста при децата. Атеросклероза, нарушение на функцията на черния дроб. Бързо остаряване на организма.

ФЛУОР: увреждане и бързо изхабяване на зъбния емайл. Остеопороза. Забавено заздравяване на рани и счупвания. Усложнено протичане на атеросклерозата и исхемичната болест на сърцето. Забавяне на растежа при децата.

ХРОМ: усложнено протичане на захарния диабет. Повишено съдържание на холестерола и триглицеридите. Повишение на риска от развитие на инфаркт на миокарда и инсулт.

ЦИНК: увреждания на очите - конюнктивит (възпаление на лигавицата), блефарит (възпаление на клепачите), перфорация на роговицата, бърза загуба на зрението. Засягане на кожата - лющене, сърбеж; сухота и чупливост на косата, напречна набразденост на ноктите. Атрофия на мастните и потните жлези. Увреди на лигавиците - стоматити, ерозии. Заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрит с намалена киселинност, диариен синдром. Забавяне на физическото и интелектуалното развитие.


Ето и някои продукти в които се съдържат необходимите за човека елементи в най-голямо количество:

БОР: Водорасли.
КАЛИЙ: Сушени кайсии, фасул, морско зеле, сини сливи, стафиди, грах, картофи, месо, риба, плодове, зеленчуци.
КОБАЛТ: Ядки, грах, чесън, цвекло, марули, лук, черен дроб, месо, бъбреци, речна риба, яйца, каши.
СИЛИЦИЙ: Зеленчуци, грах, бобови, хляб, булгур.
ЙОД: Морски продукти, орехи, яйца.
ЖЕЛЯЗО: Черен дроб, булгур, овесени ядки, черни боровинки, праскови, хайвер, месо, риба, бели гъби, ръжен хляб, дюли, кайсии, нар.
КАЛЦИЙ: Кашкавал, други млечни продукти, фасул, магданоз, зелен лук, булгур, овесени ядки, грах, риба.
МАГНЕЗИЙ: Пшеничени трици, морско зеле, овес, фасул, сини сливи, пшеница, риба, грах, зелена салата, семки, халва, дини, орехи, соя.
МАНГАН: Черен дроб, зелени зеленчуци, фасул, грах, фъстъци, зърна, трици, ръжен хляб, чай.
МОЛИБДЕН: Грах, бобови, леща, зърна, листни зеленчуци, месо, хляб.
НИКЕЛ: Бъбреци, черен дроб.
МЕД. Черен дроб, месо, риба, орехи, бирена мая, пшенични трици, зелени зеленчуци.
СЕЛЕН: Чесън, гъби, риба, морски продукти, месо.
ЦИНК: Месо, риба, субпродукти, яйца, гъби.
ФЛУОР: Морска риба, морски продукти, чай.
ХРОМ: Бирена мая, черен дроб, месо, кашкавал, бобови зърна.

Из мрежата


------------------------------- © 2010, Красимир Куртев - Алеф автор, All rights reserved!
бутон за споделяне